BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 16

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 16 (15 – 21 april 2017) aandacht voor de radio-uitzending van Wozzeck door De Nationale Opera en de opera Tosca vanuit Baden-Baden in het kader van de Osterfestspiele.

Video

Haydn in Londen
Op zondag toont The Opera Platform een opname uit het Londense Sadler’s Wells Theatre. Daar werd in 2016 een met dans geënsceneerde opvoering gegeven van Die Schöpfung van Haydn. Vocalisten waren Sarah Tynan, James Gilchrist en Neal Davies, het orkest stond onder leiding van Paul Hoskins.
The Opera Platform: zondag 16 april om 19.00 u.

Kristine Opolais. (© Tatyana Vlasova)
Kristine Opolais. (© Tatyana Vlasova)

Tosca op Arte
De Osterfestspiele in Baden-Baden heeft dit jaar onder meer Tosca op het programma staan. Sir Simon Rattle leidt de Berliner Philharmoniker, Philipp Himmelmann regisseert en Kristine Opolais zingt de titelrol. In de andere rollen zingen onder anderen Marcelo Álvarez, Evgeny Nikitin en Alexander Tsymbalyuk.
Arte: maandag 17 april om 20.15 u.

Yoncheva live in Parijs
Live vanuit de Philharmonie de Paris biedt Medici.tv een webcast van een optreden van Sonya Yoncheva. De Bulgaarse sopraan zingt bij de Academia Montis Regalis onder leiding van Alessandro de Marchi werk van onder anderen Rameau en Purcell.
Medici.tv: woensdag 18 april om 20.30 u.

Don Carlo van Verdi
Een registratie om in de gaten te houden, maar waarvan de beschikbaarheidsdatum nog niet te vinden is, is Don Carlo van Verdi door regisseur Robert Carsen voor de Opéra national du Rhin in Straatsburg. Onder muzikale leiding van Daniele Callegari zongen afgelopen november onder anderen Stephen Milling, Tassis Christoyannis en Elza van den Heever hoofdrollen.
Culturebox: binnenkort te zien.

Audio

MacMillan in de Matinee
De NTR ZaterdagMatinee zendt opnamen uit van werk van MacMillan en Britten, met vocale medewerking van onder anderen Barbara Hannigan.
NPO Radio 4: zaterdag 15 april om 14.00 u.

Scène uit Wozzeck. (© Ruth Walz)
Scène uit Wozzeck. (© Ruth Walz)

Wozzeck bij DNO
De opera Wozzeck van Alban Berg werd afgelopen weken opgevoerd bij De Nationale Opera. De opname, nu klaar voor uitzending, is te horen in NTR Opera Live. In de hoofdrollen zongen Christopher Maltman, Eva-Maria Westbroek en Marcel Beekman. Het koor en orkest werden geleid door Marc Albrecht.
NPO Radio 4: zaterdag 15 april om 19.00 u.

Aida uit de Met
Krassimira Stoyanova, Violeta Urmana en James Morris zingen dit weekend bij de Metropolitan Opera in New York in Aida van Verdi. Dirigent is Daniele Rustioni. BBC Radio 3 zendt de matinee uit.
BBC Radio 3: zaterdag 15 april om 18.30 u.

Mozart en Schubert
In het Zondagmiddagconcert is werk te horen van Schubert, voorafgaand aan het requiem van Mozart. Voor het Koninklijk Concertgebouworkest staat dirigent Thomas Hengelbrock, solisten zijn onder anderen Katja Stuber, Marion Eckstein en Andreas Weller. De opname werd gemaakt op 24 maart in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.
NPO Radio 4: zondag 16 april om 14.00 u.

Christian Gerhaher. (© Ansgar Klostermann)
Christian Gerhaher. (© Ansgar Klostermann)

Klassiek-vocaal bij Ernst Daniël
In het wekelijkse programma van Ernst Daniël deze week aandacht voor Maria Callas in Cavalleria rusticana van Pietro Mascagni en voor een uitvoering door Christian Gerhaher van liederen uit Die schöne Magelone van Brahms. Gerold Huber begeleidt op de piano.
NPO Radio 4: zondag 16 april om 18.00 u.

Jong talent in het Avondconcert
Een opname van de Dutch Classical Talent-tournee van het Duo Moksha, bestaande uit mezzosopraan Esther Kuiper en pianist Florent Mourier, is te horen in het MAX Avondconcert. Op het programma, op 12 april uitgevoerd in Eindhoven, stonden onder meer een selectie uit Liederkreis van Schumann en de Dickinson Songs van De Raaff.
NPO Radio 4: maandag 17 april om 20.00 u.

Weektip

Die fliegende Holländerin
Het nieuws over de opvolging van Pierre Audi door Sophie de Lint als directeur van De Nationale Opera beheerste de operamedia deze week. Wie een indruk wil krijgen van het werk van de Zürcher Oper, kan op het YouTube-kanaal van het operahuis veel beeld en geluid vinden over producties van het gezelschap waarvan de Lint nu nog directeur is.

De meeste operaopnamen uit Zürich die op YouTube te vinden zijn, dateren van voor de tijd van De Lint, maar onderstaande Wagner-opera is recent. Alain Altinoglu dirigeerde de Philharmonia Zurich in Der fliegende Holländer van Wagner in een regie door intendant Andreas Homoki. In de hoofdrollen van deze versie uit 2013 zongen Bryn Terfel, Anja Kampe en Matti Salminen.

Vorig artikel

Lemieux zegt Sì, Sì, Sì, Sì! tegen Rossini

Volgend artikel

Wie is Sophie de Lint?

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.