AchtergrondBinnenkortBuitenland

De operazomer in: Verbier

Het is bijna zomer. Tijd om vooruit te blikken naar de grote operafestivals die de komende tijd hun deuren openen. In deel vier: het Verbier Festival, waar Zwitserse Alpenpieken ruim twee weken lang het decor vormen voor concerten, recitals en masterclasses.

Het festival

In de Salle des Combins (1.700 plaatsen) vinden de grootste concerten van het Verbier Festival plaats.

Het Verbier Festival is een initiatief van de Zweedse artiestenmanager Engström en werd voor het eerst georganiseerd in 1994. Karakteristiek voor het festival is de locatie: het dorpje Verbier, het toeristische hart van één van de bekendste skigebieden in de Alpen.

Het festival lokt iedere zomer een groot aantal topmusici het Zwitserse hooggebergte in, waar zij onder begeleiding van het jeugdige Verbier Festival Orchestra vele concerten geven. Daaromheen worden tal van kleinere concerten en masterclasses georganiseerd. Strijkersmuziek krijgt veel aandacht, maar er zijn ook altijd de nodige vocale bijdragen van hoge kwaliteit.

De meeste concerten vinden plaats in de Salle des Combines, het grote theater met een adembenemend uitzicht op de bergen, of de Église, een compacte kerkzaal, geschikt voor intiemere programma’s.

Jong talent speelt een grote rol in Verbier. Musici krijgen mooie kansen om orkestervaring op te doen in één van de drie festivalorkesten en verder is er de Verbier Festival Academy, een uitgebreid programma voor zangers en instrumentalisten.

De zangafdeling van de academie verzorgt iedere zomer een operaproductie. Dit jaar staat Jevgeni Onegin op het programma. Tot de deelnemers behoren onder anderen de Nederlandse bas-bariton Jasper Leever (Prins Gremin), de in Nederland gevestigde Indonesische tenor Satriya Krisna (Monsieur Triquet) en de Franse mezzosopraan Adèle Charvet (Filipyevna), winnares van het afgelopen Internationaal Vocalisten Concours.

De programmering

Het programma voor deze zomer staat, wat het operadeel betreft, in het teken van Richard Strauss en zijn twee meest uitdagende opera’s: Salome en Elektra. Beide werken krijgen een concertante uitvoering, de eerste onder leiding van Charles Dutoit, de tweede onder Esa-Pekka Salonen. Grote zangers als Jane Henschel, Gerhard Siegel, Lise Lindstrom, Anna Larsson en Thomas Hampson treden aan voor de uitvoeringen.

Anna Larsson maakt deel uit van de cast van Elektra. (© Anna Thorbjörnsson)

Veel recitals zijn er deze editie niet. Ildar Abdrazakov brengt met pianist Daniil Trifonov een programma en Thomas Quasthoff geeft een jazzachtig concert. Er zijn wel veel masterclasses rond het lied. Thomas Hampson, Thomas Quasthoff en Ferenc Rados verzorgen van 23 juli tot en met 1 augustus acht sessies, uitlopend op een presentatieconcert in de Cinéma de Verbier.

Operamasterclasses zijn er ook, waar voornamelijk aan Jevgeni Onegin gewerkt wordt. De coaches zijn Sir Thomas Allen, Timothy Carroll, Thomas Hampson en Anna Tomowa-Sintow.

In vogelvlucht

Salome (R. Strauss)
21 juli 2017
Dirigent: Charles Dutoit
Solisten: Gun-Brit Barkmin, Jane Henschel, Egils Silins, Gerhard Siegel, Andrew Staples e.a.

Elektra (R. Strauss)
27 juli 2017
Dirigent: Esa-Pekka Salonen
Solisten: Lise Lindstrom, Ingela Brimberg, Anna Larsson, Thomas Hampson, Wolfgang Ablinger-Sperrhacke e.a.

Presentatieconcert liedmasterclasses
1 augustus 2017

Recital Ildar Abdrazakov en Daniil Trifonov
2 augustus 2017

Concert Thomas Quasthoff
2 augustus 2017

Jevgeni Onegin (P.I. Tsjaikovski)
6 augustus 2017
Dirigent: Stanislav Kochanovsky
Solisten: Verbier Festival Academy

Zie voor meer informatie over het festival de website van het Verbier Festival.

Vorig artikel

Opéra Royal beëindigt seizoen met Otello

Volgend artikel

Opera in de media: week 24

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.