Binnenkort

Opera in de media: week 26

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 26 (24 – 30 juni 2017) aandacht voor de radio-uitzending van Salome door De Nationale Opera en voor L’incoronazione di Poppea onder leiding van Sir John Eliot Gardiner in La Fenice.

Video

John Eliot Gardiner. (© Chris Christodoulou)

Monteverdi in Venetië
Op Culturebox wordt het Monteverdi-jaar gevierd met een livestream vanuit La Fenice in Venetië. De opera L’incoronazione di Poppea wordt daar uitgevoerd door The English Baroque Soloists en het Monteverdi Choir onder leiding van Sir John Eliot Gardiner. De dirigent deed samen met Elsa Rooke de regie van de productie. Solisten zijn onder anderen Hana Blažíková en Kangmin Justin Kim.
Culturebox: zondag 25 juni om 21.00 u.

Kunst en passie
Onder het motto ‘Oper: Kunst und Leidenschaft’ heeft Arte Concert zeven opera’s, niet allemaal overbekend, in een videoplaylist gezet. U vindt er onder meer L’Orfeo in een versie door de opera van Lausanne en Cavalli’s Il Giasone uit Genève.
Arte Concert: on demand.

Debussy in Wenen
Via het online betaalkanaal van de Wiener Staatsoper kunt u de uitvoering van Pelléas et Mélisande van Debussy live meebeleven. In de hoofdrollen zingen Franz Josef Selig, Bernarda Fink en net benoemd Kammersänger Simon Keenlyside. De regie is van Marco Arturo Marelli, Alain Altinoglu staat voor het orkest.
Staatsoper Live: vrijdag 30 juni om 19.00 u.

Ermonela Jaho. (© Fadil Berisha)

Butterfly in Hollywood
Live vanuit het Teatro Real in Madrid brengt The Opera Platform Madama Butterfly van Puccini. Regisseur Mario Gas situeert de opera in het Hollywood van de jaren dertig. In de hoofdrollen zingen Ermonela Jaho, Enkelejda Shkosa en Jorge de León. De muzikale leiding heeft Marco Armiliato.
The Opera Platform: vrijdag 30 juli om 19.55 u.

Audio

Salome live
In een uitverkochte Nationale Opera wordt zaterdagavond de opera Salome van Richard Strauss gespeeld. NTR Opera Live is er, met presentator Hein van Eekert, rechtstreeks bij voor een uitzending die al om 19.00 uur begint. Daniele Gatti staat voor het Koninklijk Concertgebouworkest, solisten zijn onder anderen Malin Byström, Lance Ryan en Doris Soffel.
NPO Radio 4: zaterdag 24 juni om 19.00 u.

Britten in Snape Maltings
De opera A Midsummer Night’s Dream werd recent opgenomen in de Snape Maltings Concert Hall tijdens het Aldeburgh Festival. In de hoofdrollen zongen Iestyn Davies en Sophie Bevan. Het Aldeburgh Festival Orchestra en de Aldeburgh Festival Singers werden geleid door Ryan Wigglesworth.
BBC Radio 3: zaterdag 24 jun om 19.30 u.

Geisterbraut bij Ernst Daniël
Antonín Dvořák componeerde in 1883 in opdracht van het Birminghamse Musical Festival Die Geisterbraut, een wereldlijke cantate voor solisten, gemengd koor en orkest. In het programma van Ernst Daniël hoort u fragmenten.
NPO Radio 4: zondag 25 juni om 18.00 u.

Crumb op Holland festival
In het Avondconcert is de opname te horen die vrijdag 23 juni gemaakt werd van drie Nederlandse ensembles met een doorsnede uit het oeuvre van George Crumb, de focuscomponist van het Holland Festival 2017. Sopraan Claron McFadden is één van de solisten, naast het Ragazze Quartet en het Ives Ensemble
NPO Radio 4: maandag 26 juni om 20.00 u.

Ludovic Tézier. (© Elie Ruderman)

Werther in Wenen
In het donderdagmiddagoperaprogramma van de BBC is deze week Werther van Jules Massenet te horen. Deze opera zal in het najaar door Opera Zuid gebracht worden. De opname die de BBC uitzendt werd in april gemaakt in de Wiener Staatsoper. Johannes Mertl leidde het orkest en het (kinder)koor, solisten waren onder anderen Ludovic Tézier en Sophie Koch.
BBC Radio 3: donderdag 29 juni om 15.00 u.

Muziek uit Dublin
Een klein jaar geleden werd in Dublin een concert opgenomen door het Vanbrugh Quartet en tenor Robin Tritschler. Op het programma werk van onder anderen Harty, Boyle en Stanford.
NPO Radio 4: donderdag 29 juni om 20.00 u.

Weektip

Glorious Britain
Brexit is op de dag dat deze rubriek verschijnt precies een jaar geleden. Een kleine meerderheid van 51,9 procent van de Britten stemde voor het vertrek uit de EU. In de weektip een voorbeeld van de muziek die vanuit Groot-Brittannië de wereld heeft verrijkt.

De opera Gloriana componeerde Benjamin Britten naar aanleiding van de kroning van Elizabeth II. Regisseur Richard Jones maakte de enscenering, Paul Daniel dirigeerde orkest en de solisten van het Royal Opera House, onder wie Susan Bullock en Toby Spence.

Vorig artikel

Lekkerkerker algemeen directeur HF

Volgend artikel

Nieuwe Ring am Rhein goed van start

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

8Reacties

 1. Maarten-Jan Dongelmans
  23 juni 2017 at 13:48

  Die Geisterbraut (The Spectre’s Bride) is onlangs op cd verschenen (Capriccio). Het betreft een live opname uit 2016 van het Wiener Konzerthaus. Solisten zijn: Simona Saturová (het meisje), Pavol Breslik (de dode) en Adam Plachetka (de verteller). Cornelius Meister dirigeert. Ik neem aan dat EDS deze opname gebruikt.

 2. Leen Roetman
  23 juni 2017 at 18:13

  Culturebox will stream the complete Monteverdi trilogy; L’Orfeo, Il ritorno d’Ulisse in patria and L’incoronazione di Poppea, free and on demand.
  http://monteverdi.co.uk/concerts/monteverdi-450/watch-trilogy-on-demand?utm_source=Monteverdi&utm_campaign=b0f6c01b0d-EMAIL_CAMPAIGN_2017_04_19&utm_medium=email&utm_term=0_77a8a840c7-b0f6c01b0d-311916533

 3. kersten
  27 juni 2017 at 21:38

  Ik stuit zonet op de DNO Salome op Mezzo. Duurt nog volgens m`n gids tot 22:50 uur.

 4. kersten
  27 juni 2017 at 22:32

  Ggrrrrrrr. In mijn haast m`n Place de l`Operavrienden te informeren realiseerde ik me niet meteen dat met het eerste beeld dat ik zag, de zonsverduistering, de finale al was begonnen.
  Het Mezzoprogramma vermeldde in mijn gids, en ook op internet, slechts:
  Salome, 20 tot 22:50 uur. Gebeurt daar vaker met ingelaste live-uitzendingen.
  Troost: de DVD kan onmogelijk lang op zich laten wachten.

 5. Leen Roetman
  28 juni 2017 at 00:12

  Nog groter troost: Salome wordt verschillende keren op Mezzo herhaald
  http://www.mezzo.tv/en/our-programs/salome_de_strauss_au_dno_amsterdam?date=2017-07-04

 6. Mauricio
  28 juni 2017 at 13:40

  Waarom Salome wel op Mezzo en niet op de Nederlandse TV??

 7. Kersten van den Berg
  28 juni 2017 at 14:30

  @Leen Roetman: wederom dank, we kunnen nu met een onbezwaard gemoed naar Kaufmann vanavond.

 8. Leen Roetman
  28 juni 2017 at 19:05

  FESTSPIELZEIT in München!
  Aanstaande zaterdag 1 juli 19.00h streamt Staatsoper TV vanuit de Bayerische Staatsoper Die Gezeichneten!
  Op zondag 9 juli Tannhäuser. Deze wordt ook ‘zeitversetzt’ 21.45h op Arte uitgezonden.
  Op 30 juli volgt nog Oberon.

  https://www.staatsoper.de/index.html