BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 31

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 31 (29 juli – 4 augustus 2017) aandacht voor Beethoven bij de BBC Proms in Londen en in het Zuid-Franse Orange en voor de duetten van Roberto Alagna.

Video

Jacques Imbrailo. (© Suzy Bernstein)

De Proms op BBC 4
BBC 4 is niet in alle kabelabonnementen opgenomen, maar wie de zender in een pakket heeft, kan zondagavond van 21.30 tot 0.30 uur klassieke muziek bekijken. Het eerste van de twee BBC Promsconcerten die worden uitgezonden is het optreden van het BBC National Orchestra en het Chorus of Wales onder leiding van Xian Zhang. De negende van Beethoven wordt gevolgd door de Europese première van A European Requiem van Sir James MacMillan. Solisten zijn onder anderen Sonia Prina, Iestyn Davies en Jacques Imbrailo.

Later op de avond volgt opnieuw Beethoven, met om 22.30 uur de opera Fidelio, in een uitvoering door de BBC Philharmonic onder leiding van Juanjo Mena. In Fidelio zijn enkele van de solisten Stuart Skelton, Louise Alder en Benjamin Hulett.
BBC 4: zondag 30 juli vanaf 21.30 u.

Het werk van Kosky
Regisseur Barrie Kosky doet dit jaar de regie van Die Meistersinger von Nürnberg op de Bayreuther Festspiele. Arte zendt op de late zondagavond een documentaire over zijn werk uit met als titel: Monsieur Butterfly – Barrie Kosky, Opernmagier.
Arte: zondag zondag 30 juli om 00.40 u.

Duetten van Alagna
Roberto Alagna, die volgend jaar zal debuteren op de Bayreuther Festspiele, kreeg in Frankrijk in een tv-special de kans om eigen gasten te inviteren. Het werden naast opera-collega’s als Natalie Dessay en Aleksandra Kurzak lichtemuziekmensen als Adamo en Patrick Fiori, evenals imitator Laurent Gerra.
Culturebox: woensdag 2 augustus om 20.55 u.

Aleksandra Kurzak. (© Martyna Gallaweb)

Beethoven in Orange
De negende van Beethoven wordt uitgevoerd in de arena van Orange. Dirigent Myung Whun Chung leidt het Orchestre Philharmonique de Radio France. Gezongen wordt er door Ricarda Merbeth, Sophie Koch, Robert Dean Smith en Samuel Youn.
Culturebox: woensdag 2 augustus om 22.50 u.

Audio

Semjon in de zomer
In de herhaling van de NTR ZaterdagMatinee van november vorig jaar wordt de opera Semjon Kotko uitgezonden. Het Radio Philharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor werden gedirigeerd door Vladimir Jurowski, solisten waren onder anderen Oleg Dolgov en Alexandra Durseneva.
NPO Radio 4: zaterdag 29 juli om 14.00 u.

Bryn in het zuiden
Een opname van enkele weken geleden uit Orange is te horen in het Zomeravondconcert. Op 10 juli zong Bryn Terfel in de arena aria’s van Verdi, Puccini en Donizetti onder begeleiding van het Radio France Philharmonic Orchestra.
NPO Radio 4: zaterdag 29 juli om 19.00 u.

Tosca in Baden-Baden
In april werd tijdens de Osterfestspiele in Baden-Baden de opera Tosca van Puccini uitgevoerd. Kristine Opolais zong de titelrol, naast Marcelo Álvarez als Cavaradossi en Marco Vratogna als Scarpia. Sir Simon Rattle leidde de Berliner Philharmoniker en het Philharmonia Chor Wien.
NDR Kultur: zaterdag 29 juli om 20.00 u.

Proms met Monteverdi
Rechtstreeks vanuit de Londense Royal Albert Hall zendt het Zomeravondconcert werk van Monteverdi uit. Zijn Vespro della Beata Vergine wordt uitgevoerd door het ensemble Pygmalion onder leiding van Raphaël Pichon. De solisten zijn onder anderen Giuseppina Bridelli, Eva Zaicik en Emiliano Gonzalez Toro.
NPO Radio 4: maandag 31 juli om 20.00 u.

Händel uit Londen
Ook op dinsdag komt de muziek van het Zomeravondconcert uit Londen. De BBC Proms brengt Israel in Egypt van Händel, uitgevoerd door het Choir and Orchestra of the Age of Enlightenment onder leiding van William Christie. Zoë Brookshaw, Rowan Pierce en Christopher Lowrey zijn enkele van de solisten.
NPO Radio 4: dinsdag 1 augustus om 20.00 u.

Weektip

Scherpe Thielemann
Afgelopen week is de Bayreuther Festspiele begonnen. Het Wagner-festival wordt muzikaal geleid door Christian Thielemann. Hij is bekend om zijn uitgesproken meningen, scherp op de snede. Vorig jaar werd hij voor de Bayerische Rundfunk geïnterviewd door Annika Täuschel.

Vorig artikel

Taralli zingt Shadow Men in Concertgebouw

Volgend artikel

Nu online: de opera-agenda 2017/2018

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

3Reacties

 1. Maarten-Jan Dongelmans
  29 juli 2017 at 09:38

  Prachtig interview van Thielemann over de Wagneriaanse slangenkuil in Bayreuth. Een half uur barstensvol boeiende inside information!

 2. Kersten van den Berg
  29 juli 2017 at 22:23

  zondag 30 juli 16:30 uur op Mezzo: de veelgeprezen Don Giovanni Aix-en-Provence 2017. Negen herhalingen volgende maand.

 3. Rudolph Duppen
  30 juli 2017 at 12:09

  Buitengewoon interessant interview met Thielemann. Ik verbaas me erover hoe weinig repetitie tijd de dirigenten hebben in Bayreuth. Onduidelijk blijft waarom Andris Nelsons de benen nam.