Binnenkort

Opera in de media: week 45

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 45 (4 – 10 november 2017) onder meer aandacht voor de Ring uit Leeds, Lucio Silla uit Brussel en Eliogabalo op de radio.

Video

Ring uit Leeds
OperaVision, het vernieuwde Opera Platform, vervolgt zijn serie streams van de cyclus Ring des Nibelungen van Richard Wagner door Opera North. Het volgende deel, Die Walküre, is vanaf zaterdag 4 november te zien. Dat wil zeggen: de eerste akte. De tweede en derde zullen vanaf 11 en 18 november online staan. In de hoofdrollen zingen Kelly Cae Hogan (Brünnhilde), Michael Weinius (Siegmund) en Lee Bisset (Sieglinde).
OperaVision: zaterdag 4 november om 17.00 u.

Kristine Opolais. (© Tatyana Vlasova)

Stabat Mater
Op de zondagavond brengt de tv-zender Arte een opname van de opening van het Dvořák Festival in Praag met als solisten onder anderen Kristine Opolais en René Pape. Antonín Dvořáks Stabat Mater wordt uitgevoerd door de PKF Prague Philharmonia onder leiding van Emmanuele Villaume.
Arte: zondag 5 november om 17.35 u.

Katja in Wenen
Het betaalkanaal van de Wiener Staatsoper presenteert dinsdag een livestream van de opera Kátja Kabanová van Leos Janáček. De enscenering werd gemaakt door André Engel. Voor het orkest van de Wiener Staatsoper staat Graeme Jenkins. In de cast hoort u solisten als Wolfgang Bankl, Evelyn Herlitzius en Carlos Osuna.
Staatsoper Live: dinsdag 7 november om 19.30 u.

Lucio Silla in de Munt
De nieuwe productie door de Munt in Brussel van Lucio Silla komt in december als stream op de website van het operahuis, maar is eerder te zien op Arte. Regisseur Tobias Kratzer verbond het Romeinse gegeven met de machtigen van onze tijd in een voorstelling die vooral een triomf was voor sopraan Lenneke Ruiten, aldus de recensie van Place de l’Opera.
Arte Concert: donderdag 9 november om 18.55 u.

Norma bij de de Opéra Royal
De opera Norma van Bellini was afgelopen weken in Luik te zien. De productie van de Opéra Royal de Wallonie is terug te zien op Culturebox. Regisseur Davide Garattini Raimondi werkte samen met dirigent Massimo Zanetti en met solisten als Patrizia Ciofi, Gregory Kunde en Zeno Popescu.
Culturebox: on demand.

Audio

Scène uit Eliogabalo. (© Ruth Walz)

Eliogabalo op de radio
De opera Eliogabalo van Francesco Cavalli werd afgelopen maand opgevoerd door De Nationale Opera. Tip voor wie meer wil weten over dirigent Leonardo García Alarcón: beluister onze podcast, waarin hij uitgebreid aan het woord komt over Eliogabalo. Regisseur van de productie was Thomas Jolly. Enkele van de solisten: Franco Fagioli, Mariana Flores en Ed Lyon.
NPO Radio 4: zaterdag 4 november om 19.00 u.

Moessorgski bij WNO
De Welsh National Opera brengt Moessorgski’s laatste opera Chovansjtsjina. In de hoofdrollen zingen Robert Hayward als Ivan Khovansky, Adrian Dwyer als Andrei Khovansky en Mark Le Brocq als Vasily Golitsyn. Het orkest staat onder leiding van Tomáš Hanus, David Pountney deed de regie.
BBC Radio 3: zaterdag 4 november om 19.30 u.

Stutzman en Offenbach
In zijn operaprogramma presenteert Ernst Daniël Smid een portret van de Franse alt en dirigent Nathalie Stutzmann. Daarna volgen hoogtepunten uit de opera La belle Hélène van Jacques Offenbach. In de gekozen uitvoering zingen onder anderen Felicity Lott, Yann Beuron en Stéphanie d’Oustrac. Les Musiciens du Louvre staan onder leiding van Marc Minkowski.
NPO Radio 4: zondag 5 november om 18.00 u.

Lenneke Ruiten in Parijse sfeer
Sopraan Lenneke Ruiten onderbrak haar serie optredens in Lucio Silla van de Munt een avond voor een optreden op Festival Vocallis. Het thema van de avond was ‘Parijs in het fin de siècle’. Samen met mezzosopraan Eléonore Marmeuse en begeleid door de pianisten Jorge Jiminiez en Robert Weirach en het Ruysdael Kwartet klonken op 3 november in Maastricht werken van onder anderen Berlioz, Duparc en Fauré.
NPO Radio 4: zondag 5 november om 20.00 u.

Padmore in de Kleine Zaal
Tenor Mark Padmore zingt, begeleid door Imogen Cooper op de piano, werk van Schumann, Fauré en Hahn tijdens een recital in het Amsterdamse Concertgebouw. Het MAX Avondconcert zendt het optreden live uit.
NPO Radio 4: dinsdag 7 november om 20.00 u.

Meer Russische opera
Na Chovansjtsjina op zaterdagavond brengt de BBC-radio op donderdagmiddag opnieuw een werk van een lid van ‘Mogoetsjaja koetsjka’ (Het Machtige Hoopje), een groep van vijf belangrijke Russische componisten. De Gouden Haan van Rimsky-Korsakov werd opgenomen in het Teatro Real in Madrid met Ivor Bolton als muzikaal leider. Dmitiri Ulyanov zingt Tsar Dodon, Sergei Skorokhodov is Tsarevich Gvidon en Venera Gimadieva zingt Tsaritsa van Shemakha.
BBC Radio 3: donderdag 9 november om 15.00 u.

Schuberts Stabat Mater
Werken van Charles Ives, Lili Boulanger en Franz Schubert staan op het programma van het AVROTROS Vrijdagconcert. Van Schubert klinkt het Stabat Mater, in een uitvoering door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van James Gaffigan. Vocale solisten zijn Judit Kutasi, Fabio Trümpy, Maartje Rammeloo en André Morsch.
NPO Radio 4: vrijdag 10 november om 20.00 u.

Weektip

Een ander deel Il trittico
Binnenkort gaat bij De Nationale Opera de double bill Eine florentinische Tragödie en Gianni Schicchi in première. Dat laatste werk maakt deel uit van het drieluik Il trittico van Puccini. Eén van de andere delen is Suor Angelica. Daarvan is een opname van de productie door Opera Zuid van tien jaar geleden. Sopraan Francis van Broekhuizen zong de hoofdrol, dirigent Ed Spanjaard stond voor het Limburgs Symfonie Orkest.

Vorig artikel

In Wexford gebeurt iets unieks

Volgend artikel

Massimo Cavalletti is klaar voor hoofdrollen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Remko
    7 november 2017 at 21:57

    Adrianne Pieczonka is nog steeds ziek, dus aanstaande zaterdag is Barbara Haveman live vanuit Wenen te zien in Ballo in maschera. Kosten: 14 euro:

    http://www.staatsoperlive.com/de/live/500/un-ballo-in-maschera-2017-11-11/#tab_0