Binnenkort

Opera in de media: week 7 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 7 (10 – 16 februari 2018) aandacht voor een livestream van het optreden van Sonya Yoncheva in Milaan en de rechtstreekse uitzending van Tristan und Isolde door De Nationale Opera.

Video

Christophe Rousset. (© Eric Larrayadieu)

Nieuwe productie in Opéra Comique
Vanavond al, vrijdag 9 februari, brengt Culturebox een livestream vanuit de Opéra Comique in Parijs. Het programma Et in Arcadia ego, een samenwerking van regisseur Phia Ménard en dirigent Christophe Rousset, gaat daar in première. Het gaat over Marguerite, gezongen door mezzosopraan Lea Desandre, die nadenkt over de dood in wat Culturebox beschrijft als een “réflexion poétique”. De muziek van Rameau wordt uitgevoerd door Les Talens Lyriques en het koor Les éléments. De voorstelling is ook te zien op het HD-kanaal van Mezzo.
Culturebox: vrijdag 9 februari om 20.00 u.

Elisir in Wenen
Op het betaalkanaal van de Wiener Staatsoper is een uitvoering van L’elisir d’amore live mee te beleven. Voor het orkest staat Frédéric Chaslin, de enscenering is van Otto Schenk. In de hoofdrollen zingen Andrea Carroll, Benjamin Bernheim en Mario Cassi.
StaatsoperLive: zaterdag 10 februari om 20.00 u.

King Arthur bij Witteman
In Podium Witteman is het ensemble Vox Luminis te gast. Het koor van Lionel Meunier zingt later die avond in het Muziekgebouw aan ’t IJ, een optreden dat op Radio 4 te horen is. In Podium Witteman zingt het ensemble een fragment uit King Arthur van Henry Purcell.
NPO 2: zondag 11 februari om 18.05 u.

Yoncheva in Milaan
Sopraan Sonya Yoncheva brengt een recital in de Scala van Milaan met pianist Mzia Bachtouridze. De twee voeren werk uit van onder anderen Ruta, Tosti en Puccini. Het optreden is live te zien op Medici.tv.
Medici.tv: zondag 11 februari om 20.00 u.

Scène uit Le nozze di Figaro bij De Nationale Opera. (© Monika Rittershaus)

DNO start streamaanbod
De Nationale Opera begint op 14 februari met een nieuw initiatief: Opera Thuis. Er zijn de komende tijd streams te zien van producties uit Amsterdam. Vanwege Valentijn is dat op 14 februari Le nozze di Figaro uit 2016 in een regie van David Bösch. In de hoofdrollen zongen Stéphane Degout en Eleonora Buratto. De stream wordt zowel op Facebook en YouTube als op OperaVision aangeboden.
OperaVision: woensdag 14 februari om 19.30 u.

Charpentier in Basel
Onder muzikale leiding van Andrea Marcon, die het orkest La Cetra en het Vokalensemble Basel leidde, en onder regie van Nicolas Brieger werd de opera Médée van Marc-Antoine Charpentier opgevoerd in Basel. In de opname uit 2015 ziet u Magdalena Kožená in de titelrol, naast onder anderen Anders J. Dahlin en Luca Tittoto.
Mezzo: donderdag 15 februari om 11.50 u.

Carmen in Palermo
Carmen van George Bizet wordt opgevoerd door het Teatro Massimo in Palermo. In de rol van Don José ziet u Arturo Chacón-Cruz, Marko Mimica is Escamillo en de titelrol wordt gezongen door Varduhi Abrahamyan. Alejo Pérez leidt het orkest in de productie die is gebaseerd op een enscenering van Calixto Bieito.
OperaVision: donderdag 15 februari om 19.00 u.

Audio

Michelle Breedt.

Tristan live
De spraakmakende productie van Tristan und Isolde door regisseur Pierre Audi en dirigent Marc Albrecht is rechtstreeks te horen in NTR Opera Live. Ricarda Merbeth, Michelle Breedt, Stephen Gould en Günther Groissböck zingen de hoofdrollen. Af en toe klinkt het koor van De Nationale Opera en in de bak zit het Nederlands Philharmonisch Orkest.
NPO Radio 4: zaterdag 10 februari om 17.30 u.

Elisir in de Met
De videostream van Donizetti’s L’elisir d’amore uit Wenen is betaald (zie hiervoor), maar voor alleen audio van dezelfde opera kunt u gratis terecht bij de BBC. Die zendt de matinee van een productie van de Metropolitan Opera in New York live uit. In de rol van Nemorino hoort u Matthew Polenzani, Adina wordt gezongen door Pretty Yende en Ildebrando D’Arcangelo is Dulcamara. Domingo Hindoyan dirigeert het koor en orkest van de Met. Dezelfde voorstelling is live in vele bioscopen in het land te zien.
BBC Radio 3: zaterdag 10 februari om 19.30 u.

Purcell bij MAX
Het MAX Avondconcert zendt het slot van het minifestival rond Henry Purcell live uit. In het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam brengt het koor Vox Luminis onder leiding van Lionel Meunier King Arthur.
NPO Radio 4: zondag 11 februari om 20.00 u.

Maria Fiselier zing lied
Voor een uitzending van het Februari Festival in Den Haag staan de microfoons van het Avondconcert in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Tijdens een avond met de titel De Mendelssohns & Schumanns stellen zich voor is er instrumentale muziek van de componisten. Vocaal is er inbreng van mezzosopraan Maria Fiselier, die een keuze zingt uit de liederen van de componisten
NPO Radio 4: woensdag 14 februari om 20.00 u.

Weektip

Traetta herontdekt
Dit weekend brengt Opera Trionfo de opera Antigona van Traetta in première in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Componist Traetta is enigszins miskend, stelt dirigent Andreas Hotz in een interview met Place de l’Opera. “Onze muziekgeschiedenis is eenzijdig, we praten alleen maar over Gluck en zijn Orfeo. Traetta speelde ook een grote rol.”

Traetta maakte meer werk, waaronder een Stabat Mater. Het wordt hier uitgevoerd door Les Talens Lyriques onder leiding van Christophe Rousset. Bij de solisten hoort u onder anderen Ann Hallenberg en Jussi Lehtipuu. De opname werd gemaakt tijdens het festival in Ambronay.

Vorig artikel

Kirchschlager terug in Serie Grote Zangers

Volgend artikel

Bravogeroep voor Mijnssens tweede Mozart

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.