Binnenkort

Opera in de media: week 13 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 13 (24 – 30 maart 2018) aandacht voor de livestream van Mahler 8 vanavond, met Yannick Nézet-Séguin, en Italiaanse passiemuziek in de ZaterdagMatinee.

Video

Erin Wall. (© Alexander Vasiljev)

Yannick met Mahler
Vanavond al, vrijdag 23 maart, is de livestream te zien van de uitvoering van het Rotterdams Philharmonisch Orkest van Mahlers achtste symfonie. Dirigent Yannick Nézet-Séguin leidt het orkest, dat solisten uitnodigde als Angela Meade, Erin Wall, Michelle DeYoung en Michael Schade.
Medici.tv: vrijdag 23 maart om 20.15 u.

Operette in Parijs
“Zwischen Oper und Boulevardkomödie”, zo typeert Arte de Franse operette Les Mousquetaires au Couvent van Louis Varney. Het stuk werd in 2015 door de Opéra Comique in Parijs gebracht in een regie van Jérôme Deschamps met in de bak het Orchestre Symphonique de l’Opéra de Toulon onder leiding van Laurent Campellone. In de nacht van zondag op maandag is de opname te zien.
Arte: zondag 25 maart om 0.00 u.

Audio

Oude passie in de Matinee
In de NTR ZaterdagMatinee klinkt een herontdekte passie van Gaetano Veneziano . Het werk is voor het eerst in Nederland te horen. Dirigent Antonio Florio staat voor de Cappella Neapolitana, solisten zijn onder anderen countertenor Raffaele Pe, tenor Luca Cervoni en bas Marco Bussi.
NPO Radio 4: zaterdag 24 maart om 14.00 u.

Danton in Wenen
NTR Opera Live komt zaterdag live vanuit de Wiener Staatsoper. Daar herdenkt men de honderdste geboortedag van de Oostenrijke componist Gottfried von Einem met een uitvoering van zijn opera Dantons Tod. De muzikale leiding heeft Susanna Mälkki, de solisten zijn onder anderen Wolfgang Koch, Herbert Lippert en Olga Bezsmertna. Wie er beeld bij wil om de enscenering van Josef Ernst Köpplinger te kunnen zien, kan de betaalde livestream boeken op de website van de Wiener Staatsoper.
NPO Radio 4: zaterdag 24 maart om 19.00 u.

Simon Keenlyside. (© Uwe Arens)

Debussy in Wenen
De BBC-radio besteedt dit weekend aandacht aan de honderdste sterfdag (25 maart) van Claude Debussy. Op de zaterdagavond gebeurt dat met de uitzending van de opera Pelléas et Mélisande. De opname, die werd gemaakt in de Wiener Staatsoper, laat de stemmen horen van bariton Simon Keenlyside als Golaud en die van sopraan Olga Bezsmertna en bariton Adrian Eröd in de titelrollen. Alain Altinoglu dirigeerde het koor en orkest van de Staatsoper.
BBC Radio 3: zaterdag 24 maart om 19.30 u.

Matthäus in het Concertgebouw
Een inmiddels ijzeren traditie: de Matthäus Passion op de radio op palmzondag, rechtstreeks vanuit het Amsterdamse Concertgebouw. Ton Koopman dirigeert het Koninklijk Concertgebouworkest en drie koren, het Amsterdam Baroque Choir, Nederlands Kamerkoor en het Nationaal Kinderkoor. Enkele van de solisten zijn tenor Tilman Lichdi (Evangelist), bas Manuel Walser (Christus) en verder sopraan Christina Landshamer en alt Wiebke Lehmkuhl.
NPO Radio 4: zondag 25 maart om 12.00 u.

Wozzeck uit Amsterdam
Het gebeurt niet vaak, maar komende donderdag staat de middaguitzending van BBC Radio 3 in het teken van De Nationale Opera. Wozzeck van Alban Berg werd in 2017 muzikaal geleid door Marc Albrecht voor het Nederlands Philharmonisch Orkest en het koor van DNO. Een cast vol sterren stond op de bühne in Amsterdam. Onder anderen Christopher Maltman, Eva-Maria Westbroek en Sir Willard White zijn te horen, naast Frank van Aken en Marcel Beekman.
BBC Radio 3: donderdag 29 maart om 15.00 u.

Stabat Mater McMillan
Twee Stabat Maters stonden op het programma van het concert dat het koor Studium Chorale uit Maastricht met leden van de philharmonie zuidnederland onder leiding van Per-Otto Johansson gaven op 18 maart in Oirschot. Na de compositie van Josef Gabriel Rheinberger volgde de Nederlandse première van het Stabat Mater door James McMillan.
NPO Radio 4: donderdag 29 maart om 20.00 u.

Lenneke Ruiten zingt Mozart
Het AVROTROS Vrijdagconcert biedt muziek van Joseph Haydn en Mozart. Haydns eerste concert voor orgel en orkest gaat vooraf aan de Grosse Messe van Mozart. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor worden geleid door Markus Stenz. Bij de solisten hoort u sopraan Lenneke Ruiten, die na de speelsreeks van Das Floss der Medusa bij DNO nu muzikaal enkele eeuwen teruggaat in de tijd.
NPO Radio 4: vrijdag 30 maart om 20.00 u.

Weektip

De double bill Trouble in Tahiti / Clemency is zaterdag en zondag nog te zien in De Meervaart in Amsterdam-Osdorp. De eerste opera, gecomponeerd door Leonard Bernstein, toont een beeld van het leven in een buitenwijk van een grote Amerikaanse stad in de jaren vijftig. Dit is een opname van het klein bezette Psappha Ensemble met Catherine Hopper als Dinah en Dean Robinson in de rol van Sam.

Vorig artikel

Jonge kelen imponeren in OFF-dubbel

Volgend artikel

RPhO speelt Mahler 8 met kracht en nuance

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.