BinnenkortHeadline

Opera in de media: week 24 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 24 (9 – 15 juni 2018) aandacht voor Nelly Miricioiù in het Concertgebouw, Joyce DiDonato in de Doelen en twee ensceneringen van Pierre Audi.

Video

Yannick Nézet-Séguin. (© Hans van der Woerd)

Joyce en Yannick in Rotterdam
Het jubileumconcert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest is te horen op de radio (zondagmiddag), maar ook te zien op Medici.tv (zaterdagavond). Het lijkt er wel op dat alleen betalende Medici-kijkers het concert kunnen volgen. Het orkest speelt onder leiding van Yannick Nézet-Séguin, mezzosopraan Joyce DiDonato is speciale gast. Het concert is ook buiten De Doelen op een videoscherm te volgen.
Medici.tv: zaterdag 9 juni om 20.00 u.

Rigoletto in Wenen
De Wiener Staatsoper biedt Pierre Audi’s regie van Rigoletto aan als betaalde livestream. Verdi’s opera wordt opgevoerd onder leiding van Marco Armiliato en met Ivan Magrì, Paolo Rumetz en Aida Garifullina in de hoofdrollen.
StaatsoperLive: zondag 10 juni om 19.00 u.

La Nonne in Parijs
De Parijse Opéra Comique presenteert de opera La nonne sanglante van Gounod. Het artistiek duo bestaat uit regisseur David Bobée en muzikaal leider Laurence Equilbey. In de hoofdrol zingt tenor Michael Spyres, naast hem onder anderen Vannina Santoni en Jodie Devos. De livestream van de voorstelling is te zien op Culturebox .
Culturebox: dinsdag 12 juni om 20.00 u.

Eva-Maria Westbroek (Cassandre) en Michala Karadjian (Polyxène) in Les Troyens. (© Clärchen & Matthias Baus)

Les Troyens door Audi
Na dertig jaar vertrekt Pierre Audi als artistiek directeur van De Nationale Opera. Hij kwam vorige week zelf aan het woord en sprak over zijn voorkeur voor abstracte, tijdloze ensceneringen. In 2003 ensceneerde Audi in eigen huis Les Troyens van Berlioz. In 2010 werd de productie hernomen met sopraan Eva-Maria Westbroek in de rol van Cassandra. Tenor Bryan Hymel zong Aeneas, bas Alastair Miles was Narbal. De videoregistratie is vanaf 15 juni een maand lang bij OperaVision te zien.
OperaVision: vanaf 15 juni om 19.00 uur on demand.

Audio

Geen Scala, wel Francesca
De geluidskwaliteit van Francesca da Rimini uit de Scala bleek niet goed genoeg en daarom zendt NTR Opera Live een andere versie van dezelfde opera uit. In de opname uit de ZaterdagMatinee van 2000 zingt sopraan Nelly Miricioiù de titelrol. De ‘keizerin van de Matinee’ trad op onder toeziend oog van haar coach, sopraan Magda Olivero, die in de zaal aanwezig was. De krant schreef over een “onvergetelijk meeslepende invulling van de titelrol, toegejuicht door een uitzinnige zaal”. Voor het Radio Symfonie Orkest en het Groot Omroepkoor stond dirigent Giuliano Carella. In de rol van Giancotto zong bariton Paolo Gavanelli, tenor Kaludi Kaludow was Paolo.
NPO Radio 4: zaterdag 9 juni om 19.00 u.

Anna Netrebko als Lady Macbeth bij het Royal Opera House. (© Bill Cooper / ROH 2017)

Macbeth bij het ROH
Kortgeleden stonden de microfoons van BBC Radio 3 in het Londens Covent Garden. Het Royal Opera House bracht een uitvoering van de opera Macbeth van Verdi. In de hoofdrollen zongen bariton Željko Lučić als Macbeth, bas Ildebrando D’Arcangelo als Banquo en sopraan Anna Netrebko als Lady Macbeth. Het koor en orkest van het Royal Opera House werden geleid door Antonio Pappano.
BBC Radio 3: zaterdag 9 juni om 19.30 u.

Rotterdammers honderd jaar oud
Het jubileumconcert van het honderdjarige Rotterdams Philharmonisch Orkest valt samen met het afscheid van dirigent Yannick Nézet-Séguin als chef. Voor het concert nodigden de Rotterdammers mezzosopraan Joyce DiDonato uit. Ze zingt onder meer aria’s van Händel, Mozart, Bellini en Rossini. Het concert wordt live door Radio 4 uitgezonden.
NPO Radio 4: zondag 10 juni om 14.00 u.

Lassus in Utrecht
In TivoliVredenburg zingt het koor Collegium Vocale Gent onder leiding van Philippe Herreweghe late madrigalen van Orlandus Lassus, die hij schreef uit dank voor de goede zorgen van zijn arts. Radio 4 zendt het optreden rechtstreeks uit in het Avondconcert.
NPO Radio 4: dinsdag 12 juni om 20.00 u.

Werk van Dove
Tijdens het recente Unheard Festival klonken Nederlandse premières van werk van componist Jonathan Dove. In het Haagse Korzo Theater voerden bariton Wiebe-Pier Cnossen en het Kamerkoor PA’dam met onder meer het Matangi Quartet Doves werk uit.
NPO Radio 4: woensdag 13 juni om 20.00 u.

Schreker bij de Staatsoper
De Bayerische Staatsoper levert voor de donderdagmiddagopera van de BBC een opname van Franz Schrekers Die Gezeichneten. In de hoofdrollen zijn onder anderen Tomasz Konieczny, Christopher Maltman en Alastair Miles te horen. Voormalig IVC-winnaar Milan Siljanov zingt enkele kleinere rollen. Ingo Metzmacher leidt het koor en orkest van de Staatsoper.
BBC Radio 3: donderdag 14 juni om 15.00 u.

Weektip

010 in 020
Met de concerten van dit weekend combineert het Rotterdams Philharmonisch Orkest zijn honderdjarig jubileum met het afscheid van chef Yannick Nézet-Séguin. Hoewel het orkest te horen is op de eerste complete plaatopname van een opera in Nederland, die van Der Rosenkavalier in 1976, is er op YouTube niet veel opera door de Rotterdammers te vinden. Mahler staat er wel op. Deze opname komt uit het Amsterdamse Concertgebouw.

Vorig artikel

Een pleidooi voor The Copenhagen Ring

Volgend artikel

La Tragedia di Claudio M. in première

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.