Binnenkort

Pathé vult zomer met vier Met-encores

Pathé herhaalt in de zomerweken vier operaproducties die eerder live in de bioscoopserie van de Metropolitan Opera te zien waren. Op het programma Madama Butterfly, Turandot, Il trovatore en Jevgeni Onjegin.

Wijlen Dmitri Hvorostovsky is deze zomer tweemaal te zien bij Pathé, onder meer in de titelrol van Jevgeni Onjegin. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Pathé biedt ieder seizoen in negentien van zijn vestigingen live opera vanuit New York aan. Daartoe behoren sinds eind mei ook Pathé Ede, Pathé Utrecht Leidsche Rijn en Pathé Nijmegen, voorheen bekend als de drie vestigingen van CineMec.

Zes bioscopen doen mee aan de serie zomerencores: Amsterdam (Tuschinski), Den Haag (Buitenhof), Ede, Nijmegen, Rotterdam (Schouwburgplein) en Utrecht Leidsche Rijn.

Het programma begint op 15 juli met Madama Butterfly van Puccini in een productie van Anthony Minghella uit 2006. De titelrol wordt vertolkt door Kristine Opolais en tenor Roberto Alagna zingt de partij van Pinkerton. Karel Mark Chichon dirigeert.

Op 5 augustus wordt Turandot herhaald. Puccini’s klassieker is te zien in de al even klassieke productie van Franco Zeffirelli, met Nina Stemme en Marco Berti in de hoofdrollen. Paolo Carignani dirigeert. De voorstelling was in januari 2016 live in de bioscoop te zien.

Giuseppe komt op 26 augustus aan bod met Il trovatore. De productie van Sir David McVicar opende in 2015 het bioscoopseizoen van de Met, met Anna Netrebko in de rol van Leonora, naast Dmitri Hvorostovsky als Luna, Yonghoon Lee als Manrico en Dolora Zajick als Azucena. Marco Armiliato dirigeert.

Bariton Dmitri Hvorostovsky is ook te zien als titelrolvertolker in Jevgeni Onjegin. De opera van Tsjaikovski wordt op 16 september vertoond. Het gaat om een productie van Robert Carsen, waarin verder Renée Fleming als Tatiana en Ramón Vargas als Lenski te zien zijn. Valery Gergiev dirigeert.

De andere Nederlandse aanbieders van de New Yorkse operavoorstellingen – Theater de Speeldoos in Baarn en Foroxity Filmarena – brengen deze zomer geen encores.

Zie voor meer informatie over de zomerserie de website van Pathé.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Nadine, Pierre en Sondra

Volgend artikel

Santa Fe opent met spectaculaire Candide

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.