AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Tony, Philip en Sieglinde

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 152.

Multimedia uit Beieren
De nieuwe mediawebsite van de Bayerische Staatsoper is online. Het huis belooft videomateriaal en andere items rond opera en ballet. Een eerste rondgang door de site levert vooral kort materiaal op; grote fragmenten of complete opera’s zijn er niet te vinden.

Tony op zijn spraakzaamst
Bijna net zo leuk als een opera door hem gedirigeerd is de uitleg die dirigent Antonio Pappano van de muziek geeft. Hier duikt hij in de muziek die Verdi componeerde voor Simon Boccanegra.

Appl zoekt innovatie
De tijd die Benjamin Appl niet aan zijn muziek besteedt wordt vermoedelijk grotendeels gevuld met interviews. Deze week wilde de Financial Times weten of het lied – Appl is met name bekend vanwege dat genre – niet ouderwets is. Het kan allemaal wel wat moderner, vindt de bariton. “The entertainment factor is sometimes missing in the way we perform music. It’s stiff.”

Rossini in 2019
Het jaarlijkse Rossini Festival moet nog beginnen, maar Pesaro heeft de plannen voor 2019 al bekendgemaakt.

Rara Puccini
Opera Rara brengt onbekende en weinig gespeelde opera’s onder de aandacht. Komende najaar staat Le Villi van Puccini op de agenda.

Hobby-opera’s
Wat hebben de opera’s Le devin du village, Cavalcanti en Undine met elkaar gemeen? Ze werden gecomponeerd door heren voor wie het schrijven van muziek geen hoofdbezigheid was.

Opera anno 2018
Wat doet het regieduo Moshe Leiser en Patrice Caurier met een opera die anno nu bepaald niet de opvattingen weerspiegelt die in de tijd dat het werk ontstond gangbaar waren? De New York Times vroeg het hen.

Dmitri herdacht
De in november 2017 overleden bariton Dmitri Hvorostovsky wordt herdacht tijdens een concert waaraan onder anderen Ildar Abdrazakov en Stephen Costello meewerken. De opbrengst gaat naar een goed doel.

Eend die niet zwemt
Bijna iedereen heeft vakantie, dus ook de Papeduck.

Glass in verwarring
De Kennedy Center 2018 Honorees, mensen die een belangrijke bijdrage aan de cultuur hebben geleverd, zijn dit jaar onder anderen musicus Wayne Shorter, zangeres Cher en componist Philip Glass. Hij vroeg zich – die namen horend – af: “What am I doing here?”

In Bayreuth klopt alles
Goede raad van muziekjournalist David Allen uit Bayreuth, waar zelfs de toiletjuffrouw Sieglinde heet.

Vorig artikel

Olivia Vermeulen kriskrast door de wereld

Volgend artikel

Nu online: de opera-agenda 2018/2019

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.