Binnenkort

Nu online: de opera-agenda 2018/2019

De opera-agenda voor seizoen 2018/2019 staat sinds vandaag online op Place de l’Opera. De agenda biedt het meest volledige overzicht van de scenische opera’s, concertante opera’s, bioscoopopera’s, vocale concerten en liedrecitals die komend seizoen in Nederland en in theaters net over de grens te zien zijn.

Simon McBurneys productie van Die Zauberflöte is voor de derde keer bij De Nationale Opera te zien. Thomas Oliemans zingt wederom Papageno. (© Hans van den Bogaard)

Behalve al het Nederlandse opera-aanbod bevat de Place de l’Opera-agenda net als vorig seizoen ook alle producties van Opera Vlaanderen, De Munt en de Opéra Royal de Wallonie. Bijkomend zijn voor het eerst de nieuwe producties van het Aalto-Musiktheater in Essen in de agenda opgenomen. In Essen gaan komend seizoen zes nieuwe ensceneringen in première.

Het Hollandse operaseizoen begint na het Grachtenfestival en het Festival Oude Muziek op 4 september met een reprise van Die Zauberflöte bij De Nationale Opera (DNO). De Munt in Brussel had hetzelfde idee en lanceert zijn seizoen twee weken later met dezelfde opera van Mozart, maar dan in een nieuwe productie van Romeo Castellucci.

Er zit meer opmerkelijke overlap in de programmeringen van de operagezelschappen. De Nederlandse Reisopera begint zijn seizoen in oktober met een tournee met Puccini’s Tosca. In precies dezelfde kalenderweken toert de Staatsopera van Tatarstan met dezelfde opera langs de theaters. De Reisopera besluit zijn tournee op 13 november in Utrecht, een week later brengt de Opéra Royal de Wallonie een productie van opnieuw Tosca. Puccini heeft niet te klagen.

Giuseppe Verdi krijgt ruimschoots aandacht, maar dan vooral in de bioscoop en net over de grens. Zo is Aida driemaal te zien: vanuit de Metropolitan Opera, door de Charkov City Opera en bij de Opéra Royal de Wallonie. La traviata is tweemaal in de bioscoop te zien, behalve vanuit New York ook vanuit Londen.

Promobeeld van Dangerous Liaisons, een nieuwe voorstelling van OPERA2DAY en de Nederlandse Bachvereniging. (© Henk Bleeker)

Een componist die normaliter niet vaak voorbijkomt in operaland, Antonio Vivaldi, staat begin 2019 uitgebreid in het zonnetje. OPERA2DAY en de Nederlandse Bachvereniging staren die maand een grote tournee met Dangerous Liaisons, een nieuwe voorstelling op muziek van de Italiaanse componist, en DNO brengt kort erna een productie van Juditha Triumphans. Begin februari bekroont de NTR ZaterdagMatinee de ‘Vivaldi-weken’ met een concertante L’Olimpiade.

Mozart komt er in 2018/2019 bekaaid vanaf. Naast de Zauberflöte bij DNO is er geen volledige Mozart-opera op Hollandse bodem te beleven. Bij de zuiderburen speelt La clemenza di Tito (Luik) en bij de oosterburen Così fan tutte (Essen).

Opera Zuid onderscheidt zich met een hoogst originele programmering. Het Limburgse gezelschap brengt in het najaar A Quiet Place van Bernstein en in het voorjaar van 2019 Offenbachs Fantasio.

Hoogtepunt tegen het einde van het seizoen is, in elk geval qua omvang en budget van het project, aus LICHT. Het Holland Festival, De Nationale Opera, het Koninklijk Conservatorium en de Stockhausen Stiftung für Musik werken al jaren aan de megaproductie, die scènes uit de zevendelige operacyclus van Karlheinz Stockhausen bevat. Op 31 mei vindt de langverwachte première in de Gashouder in Amsterdam plaats.

Naast de operaproducties is er een groot aanbod aan liedrecitals en vocale concerten, eveneens zo volledig mogelijk in beeld gebracht in de agenda van Place de l’Opera.

De agenda is te bekijken via www.operamagazine.nl/kalender. Mist u concerten of voorstellingen? Laat het de redactie weten via redactie@operamagazine.nl.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Tony, Philip en Sieglinde

Volgend artikel

Nijetrijne bewerkt Haydns razende Roeland

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.