AchtergrondBinnenkort

Karin Strobos in seizoen 2018/2019

Komend seizoen klinken overal in de wereld weer Hollandse stemmen op de operatonelen. Place de l’Opera blikt in de agenda’s van de bekendste namen. Waar staan ze en wat zingen ze? In deel 7: Karin Strobos.

Karin Strobos. (© Keke Keukelaar)

Sinds ze in 2011 op imponerende wijze Magdalena Kožená verving als Octavian in Der Rosenkavalier bij De Nationale Opera is mezzosopraan Karin Strobos bekend en geliefd. Ze leerde de kneepjes van het vak in het ensemble van Opera Zuid, zong een paar fraaie rollen bij de Nederlandse Reisopera en heeft sinds 2014 een vast contract bij het Aalto-Musiktheater in Essen. Daar zong ze hoofdrollen als Charlotte, Suzuki, Dorabella en Rosina.

In het komende seizoen zingt Strobos drie toprollen in Essen, aangevuld met een hele reeks interessante optredens in eigen land.

Vijf sterren

Karin Strobos begint haar seizoen met een topproductie bij De Nationale Opera in Amsterdam. Ze zingt Karolka in de opera Jenůfa van Leoš Janáček. Karolka is de knappe dochter van de burgemeester, met wie Števa zich verloofd nadat hij Jenůfa, bij wie hij een kind heeft verwekt, heeft verlaten.

In Amsterdam treft Strobos een bekend gezicht op de bok: Tomáš Netopil, Generalmusikdirektor van het Aalto-Musiktheater. De regie komt van de bekende regisseur Katie Mitchell, in de cast grote namen als Evelyn Herlitzius, Annette Dasch en Hanna Schwarz.

Jenůfa gaat op 6 oktober in première en is tot en met 25 oktober acht keer te zien. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

In vogelvlucht

Op 22 en 23 november zingt Strobos de altsolo in het bekende requiem van Mozart in de Philharmonie Essen. De Essener Philharmoniker en het Philharmonischer Chor Essen staan onder leiding van chef Tomáš Netopil.

Strobos vormt al enige seizoenen een trio met fluitiste Felicia van den End en pianiste Daria van den Bercken. Op 25 november staan ze in de Goudse Schouwburg met repertoire van onder anderen Bizet, Massenet, Fauré, De Kanter en De Falla. Er zijn opera-aria’s, maar ook romantische sonates en nieuw gecomponeerd werk te horen.

Karin Strobos, Daria van den Bercken en Felicia van den End treden in 2018/2019 weer als trio op.

Op 2 december werkt Strobos mee aan de ‘Grande Finale’ van het Alba Rosa Viva! Festival. Het concert draait om vrouwelijke componisten. De mezzo zingt Zwei Lieder van Rosy Wertheim en een selectie liederen van Alma Mahler. Ook sopraan Sarah Wegener werkt mee aan het concert, naast het Ruysdael Kwartet, pianiste Reinild Mees en klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer. Het concert vindt plaats in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Van 21 december 2018 tot en met 6 januari 2019 zingt Strobos haar eerste rol van het seizoen in Essen. Ze is Hänsel in de geliefde eindejaarsopera Hänsel und Gretel van Humperdinck. Het gaat om een herneming van een regie van Marie-Helen Joël. Tamara Banješević is Gretel, de Nederlandse sopraan Gabrielle Mouhlen zingt Gertrud.

Van 9 februari tot en met 28 april 2019 zingt Strobos de rol van Donna Elvira in Don Giovanni tijdens drie voorstellingen in het Aalto-Musiktheater. De regie is van Stefan Herheim, in de cast bekende namen als Jessica Muirhead (Donna Anna), Tijl Faveyts (Commendatore), Karel Martin Ludvik (Masetto) en Almas Svilpa (Leporello). Christopher Moulds dirigeert.

Strobos keert op 12 februari 2019 terug in de Kleine Zaal van het Concertgebouw voor een recital met pianist Thomas Beijer. Ze zingt de cyclus Die schöne Magelone van Johannes Brahms. Acteur Sieger Sloot draagt bij aan het concert.

In maart 2019 is Strobos te gast bij het Nederlands Kamerorkest. Ze soleert in Mahlers Lieder eines fahrenden Gesellen, in het arrangement van Arnold Schönberg. Verder op het programma Adagietto van Mahler en Verklärte Nacht van Schönberg. Concertmeester Gordan Nikolić leidt de concerten in de Philharmonie Haarlem (15 maart) en het Muziekgebouw aan ’t IJ (22 maart).

Met het Ciconia Consort maakt Strobos een korte tournee langs de Nieuwe Kerk in Den Haag (6 april), de Witte Kerk in Heiloo (7 april), De Vereeniging in Nijmegen (9 april) en de Oudhoornse Kerk in Alphen aan den Rijn (11 april). De mezzo zingt de Wesendonck-Lieder. Het Consort onder Dick van Gasteren vult Wagners liederen aan met instrumentaal werk van Reinecke, Bruch, Mendelssohn en Silcher.

Tip

Karin Strobos beëindigt haar seizoen met een nieuwe productie van Mozarts Così fan tutte in Essen. De enscenering is van Stephen Lawless, chef Netopil dirigeert. Voor liefhebbers van Nederlands operatalent is een bezoekje beslist aantrekkelijk: naast Strobos als Dorabella is de Nederlandse bariton Martijn Cornet te bewonderen als Guglielmo. In de cast verder namen als Liliana de Sousa (Despina) en Tamara Banješević (Fiordiligi). Er zijn van 1 juni tot en met 13 juli acht voorstellingen. Zie voor meer informatie de website van het Aalto-Musiktheater.

Vorig artikel

Pompeus requiem voor Rameau

Volgend artikel

Opera Luik opent seizoen met Trovatore

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.