Binnenkort

Royal Opera brengt Die Walküre in bioscoop

Het Royal Opera House begon op 15 oktober zijn bioscoopseizoen met het ballet Mayerling. Op zondag 28 oktober staat de eerste operaproductie van het seizoen op de agenda: Die Walküre van Richard Wagner. Antonio Pappano dirigeert.

Scène uit een vorige speelreeks van Die Walküre bij het Royal Opera House. (© Clive Barda

Het Royal Opera House is inmiddels in meer dan duizend theaters in veertig landen present. Het Londense huis wisselt live-ballet en live-opera af, met dit seizoen zes ballettitels en vijf opera’s.

De opening van het operaseizoen heeft mythische proporties. Die Walküre is het tweede deel uit Wagners grootse operacyclus Der Ring des Nibelungen en draait om de liefde tussen de tweelingen Siegmund en Sieglinde. Siegmund sneuvelt in een gevecht met Sieglindes man Hunding, Sieglinde ontkomt met hulp van de ongehoorzame Walkure Brünnhilde, dochter van Wotan. De oppergod verbant zijn lievelingsdochter daarop naar een rots, omgeven door een vuurgordijn.

In Die Walküre zit één van Wagners bekendste muziekstukken: de Walkurenrit, de opening van de derde akte. Het stuk werd beroemd als deel van de soundtrack van de film Apocalypse Now en is sindsdien in tal van cultuuruitingen te horen geweest.

Het Ring-deel wordt geënsceneerd door Keith Warner, een gerenommeerde Britse regisseur die afgelopen zomer zijn debuut bij het Glyndebourne Festival maakte met Vanessa en in juni 2017 al eens in de bioscopen te zien was met zijn nieuwe Otello. Warner werkt samen met chef-dirigent Antonio Pappano.

De hoofdrollen worden gezongen door grote Wagner-vertolkers: tenor Stuart Skelton als Siegmund, sopraan Emily Magee als Sieglinde, bariton John Lundgren, sopraan Nina Stemme als Brünnhilde en mezzosopraan Sarah Connolly als Fricka.

Die Walküre is bij zestig bioscopen in Nederland te zien. De voorstelling begint om 18.00 uur. Zie voor meer informatie www.royaloperahouse.nl.

Vorig artikel

Where Corals Lie: eerste cd Ruth Willemse

Volgend artikel

Les Huguenots en Wagner in Parijs

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.