Binnenkort

Opera in de media: week 3 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 3 van 2019 (12 – 18 januari) aandacht voor Die Walküre uit Wenen en voor Viva la mamma in NTR Opera Live.

Video

Wagner in Wenen
Het tweede deel van Wagners tetralogie Der Ring des Nibelungen wordt dit weekend opgevoerd in de Wiener Staatsoper. Onder muzikale leiding van Axel Kober zingen solisten als Christopher Ventris, Tobias Kehrer en Iréne Theorin de hoofdrollen. De enscenering van Die Walküre werd gemaakt door Sven-Eric Bechtolf.
StaatsoperLive: zaterdag 12 januari om 18.00 u.

Productiebeeld van Porgy and Bess. (© Petrovsky & Ramone)

Gershwin op Podium Witteman
In Podium Witteman is er aandacht voor de komende productie van De Nationale Opera, Porgy and Bess. Niet alleen zijn acteur Porgy Franssen en zijn zus Bess te gast, ook tenor Frederick Ballentine treedt op. Hij zingt in de voorstelling de rol van Sportin’ Life.
NPO 2: zondag 13 januari om 18.00 u.

Poolse historie
De Poolse Nationale Opera presenteert een werk van componist Ignacy Jan Paderewski, Manru, dat onder leiding van dirigent Grzegorz Nowak en in een regie van Marek Weiss wordt uitgevoerd. Via OperaVison is de voorstelling als livestream te zien. In de hoofdrollen zingen Peter Berger, Ewa Tracz en Mikołaj Zalasiński.
OperaVision: vrijdag 18 januari om 19.00 u.

Onegin in St. Petersburg
Bij het samenstellen van deze aflevering was de video nog niet beschikbaar, maar Culturebox belooft vanaf zaterdag 12 januari 10.00 uur een opname van de opera Jevgeni Onegin online te hebben. De voorstelling werd vastgelegd in het Mariinsky Theater in St. Petersburg, waar het orkest onder leiding van Valery Gegriev stond. Alexei Stepanyuk maakte de enscenering voor een cast vol Russisch klinkende namen als Svetlana Volkova, Yekaterina Goncharova en Andrei Bondarenko
Culturbox: on demand.

Nieuw op YouTube

Traviata in Londen
Ieder uur verschijnen er nieuwe video’s op YouTube. In deze wekelijkse rubriek plaatsen we voortaan een recente video waarin opera een rol speelt. Een nieuwe upload gaat in op Richard Eyre’s enscenering van La traviata van Verdi, die opnieuw wordt gepresenteerd door het Londense Royal Opera House vanaf 14 januari. Op 30 januari volgt een vertoning in de bioscopen.

Ermonela Jaho en Angel Blue zingen afwisselend de rol van Violetta, met naast hen een wisselend rooster met bekende namen, onder wie Plácido Domingo en Benjamin Bernheim. In deze video geeft Angel Blue – ze is aan het sparen voor een autocue – een introductie met gasten als haar collega’s Ermonela Jaho en Charles Castronovo.

Audio

La mamma
In NTR Opera Live klinkt zaterdagavond de opera Le convenienze ed inconvenienze teatrali, ofwel Viva la mamma. De opera van Donizetti werd voor de radio opgenomen op 30 december vorig jaar in Genève. Dirigent Gergely Madaras leidde het orkest en koor en de solisten, onder wie Laurent Naouri, Melody Louledjian en Migran Agadzhanyan. In de uitzending draait Hein van Eekert aanvullend opnamen van de ‘seconda donna’ in opera’s van Meyerbeer, Rossini en Bellini.
NPO Radio 4: zaterdag 12 januari om 19.00 u.

Anita Rachvelishvili in Adriana Lecouvreur. (© Ken Howard / Met Opera)

Cilea bij de Met
Normaal vinden we een opsomming van drie namen wel het maximum voor de cast van een productie, maar in dit geval ontkomen we niet aan vijf: sopraan Anna Netrebko, mezzosopraan Anita Rachvelishvili, tenor Piotr Beczala, tenor Carlo Bosi en bariton Ambrogio Maestri zingen de hoofdrollen in Francesco Cilea’s Adriana Lecouvreur. De opera wordt deze maand voor het eerst geproduceerd bij de Metropolitan Opera, in een enscenering door Sir David McVicar. Dirigent Gianandrea Noseda leidt koor en orkest.
BBC Radio 3: zaterdag 12 januari om 19.30 u.

Cappella Amsterdam in 010
Vanuit de Jurriaanse Zaal van de Rotterdamse Doelen presenteert Wouter Pleijsier in het Avondconcert een optreden van Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss, met medewerking van sopraan Caroline Melzer. Er klinken werken van de Franse componist Olivier Messiaen.
NPO Radio 4: woensdag 16 januari om 20.00 u.

Mercadante in Wexford
Vorig jaar bracht het Wexford Festival een productie van Il Bravo van Saverio Mercadante. Rubens Pelizzari, Alessandro Luciano en Gustavo Castillo waren enkele van de solisten op het podium. Het orkest werd geleid door Jonathan Brandani.
BBC Radio 3: donderdag 17 januari om 15.00 u.

Weektip

Sopraan Adina Aaron zingt vanaf volgende week de vrouwelijke hoofdrol in een serie voorstellingen van Porgy and Bess bij De Nationale Opera. In de klassieke Franco Zeffirelli-regie van Aida zong de Amerikaanse de titelrol. Deze opname werd gemaakt in het Teatro Comunale di Busseto.

Vorig artikel

Hernán Schvartzman dirigeert Vivaldi

Volgend artikel

Sterrencast trakteert op traditionele Adriana

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.