Binnenkort

Opera in de bioscoop: La traviata

Het Londense Royal Opera House laat op woensdag 30 januari camera’s toe in de zaal aan de Covent Garden voor een livevertoning van de opera La traviata in bioscopen overal ter wereld. Het klassieke drama van Violetta wordt op het podium gebracht door een ijzersterke cast met onder anderen Ermonela Jaho en Plácido Domingo.

Charles Castronovo en Ermonela Jaho in La traviata. (© Catherine Ashcroft / Royal Opera House)

Een klassieke opera in een traditionele enscenering: wie graag helemaal op wil gaan in het trieste verhaal van Violetta, die de oprechte liefde van Alfredo eerst cynisch afwijst en vervolgens Alfredo’s vader op haar weg vindt, komt volledig aan zijn trekken op woensdag 30 januari in bioscopen door heel Nederland. Daar wordt rechtstreeks vanuit Londen La traviata vertoond met een sterrencast bestaande uit onder anderen Plácido Domingo en Ermonela Jaho als vader Giorgo en courtisane Violetta.

Alfredo – een rol van Charles Castronovo – zoekt de liefde van Violetta, die hem eerst spottend afwijst, maar vervolgens alsnog een vonk voelt overslaan. Als de twee in pril geluk ergens buiten Parijs wonen, komt Alfredo’s vader. Hij wil een einde aan de relatie, omdat zijn zoon met deze vrouw de familie te schande maakt. Violetta’s hart breekt, Alfredo’s hart breekt en het conflict leidt tot een verwijdering tussen de gelieven. Pas als Violetta sterft, verteerd door de tbc, worden de twee herenigd.

Bariton Plácido Domingo is de ultieme operaveteraan die op hoge leeftijd – hij werd deze maand 78 – nog in staat is een publiek muzikaal en dramatisch te vervoeren. De rol van Alfredo wordt gezongen door de Amerikaanse tenor Charles Castronovo. Ruim twintig jaar geleden debuteerde de zanger in San Francisco, waarvandaan een rechte lijn liep naar de New Yorkse Metropolitan Opera. De laatste decennia zingt de lyrische tenor alle grote partijen uit zijn stemvak.

De Albanese Ermonela Jaho zingt de rol van Violetta Valéry. Ze heeft alles wat een eigentijdse operazangeres moet hebben: ze ziet er goed uit, kan fantastisch acteren en heeft een stem van wereldklasse. Vorig jaar zong ze in Amsterdam de rol van Antonia in Les contes d’Hoffmann.

De Britse regisseur Richard Eyre ensceneerde de opera van Giuseppe Verdi in een klassieke setting. Riante decors en ruisende japonnen bepalen de vorm van deze vertelling, waarvoor Verdi zijn meest schrijnende klanken op het muziekpapier zette. Dirigent Antonello Manacorda brengt die partituur uit 1853 tot leven.

De plaatsen in de zaal van het Royal Opera House in Londen zijn uitverkocht, maar via het bioscoopscherm bent u heel dichtbij, wat iemand op Twitter naar aanleiding van een opvoering eerder deze maand zo omschreef: “No recording can replace witnessing a great performance live. So dramatic!”

Een overzicht van de Nederlandse bioscopen die La traviata op woensdag 30 januari vertonen, is te vinden op de Nederlandse site van het Royal Opera House.

Vorig artikel

Win vrijkaarten voor Renée Fleming!

Volgend artikel

Matthias Goerne zingt Mahler in Rotterdam

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.