Binnenkort

Opera in de media: week 7 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 7 van 2019 (9 – 15 februari) aandacht voor de radio-uitzending van Porgy and Bess, voor Babara Hannigan als zangeres en dirigent en voor Wilhelm Furtwängler.

Video

Regisseur Olivier Py. (© P. Victor)

La Gioconda in de Munt
De opera La Gioconda van Amilcare Ponchielli wordt bij de Munt in Brussel gedirigeerd door Paolo Carignani en geënsceneerd door Olivier Py. De laatste voorstelling van de serie wordt als livestream aangeboden door OperaVision. “La Gioconda is de zwaarste rol die ik tot nog toe heb gezongen”, zei titelrolzangeres Béatrice Uria-Monzon over haar aandeel in de productie, waarvoor verder onder anderen Silvia Tro Santafé, Franco Vassallo en Jean Teitgen op het podium staan.
OperaVision: dinsdag 12 februari om 19.00 u.

Berlioz in Versailles
Eind januari gaf François-Xavier Roth zijn lezing van La damnation de Faust van Berlioz in een concertante versie in de Opéra Royal de Versailles. Solisten bij het ensemble Les Siècles waren Mathias Vidal, Anna Caterina Antonacci en Nicolas Courjal.
Culturebox: on demand.

Hannigan zingt en dirigeert
Zangeres en dirigent Barbara Hannigan leidde onlangs het Orchestre Philharmonique de Radio France in een programma dat Oostenrijkse en Hongaarse muziek combineerde. Er klonken werken van Béla Bartók, György Ligeti, Joseph Haydn en György Kurtág. Ze was zelf ook als sopraan te horen.
Arte Concert: on demand.

Nieuw op YouTube

Opera op tv
De Amerikaanse tenor Lawrence Brownlee is de gast van Deborah Duncan in Great Day Houston. Hij praat en zingt.

Audio

Olympische Vivaldi in Matinee
Onder het motto ‘Vivaldi op de Olympische Spelen’ brengt de NTR ZaterdagMatinee een werk van Antonio Vivaldi op het podium van het Amsterdamse Concertgebouw. Te gast zijn La Cetra Barockorchester en het Vokalensemble Basel, die worden geleid door Andrea Marcon. Enkele van de solisten zijn de countertenors David Hansen en Carlos Mena, de mezzosopraan Anna Aglatova en de bariton José Coca Loza.
NPO Radio 4: zaterdag 9 februari om 13.00 u.

Amerikaanse opera bij DNO
The Gershwins’ Porgy and Bess werd de afgelopen weken uitgevoerd in Nationale Opera & Ballet. De opname van 22 januari is te horen in NTR Opera Live. U hoort in de hoofdrollen onder anderen Eric Owens (Porgy), Adina Aaron (Bess), Mark S. Doss (Crown) en Frederick Ballentine (Sportin’ Life). Als koor fungeerde het Porgy and Bess Ensemble, in de orkestbak zat het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van James Gaffigan.
NPO Radio 4: zaterdag 9 februari om 19.00 u.

Eric Owens in Porgy and Bess bij De Nationale Opera. (© BAUS)

Double bill in New York
Op de BBC-radio hoort u een live-uitzending vanuit de Metropolitan Opera in New York van twee korte opera’s: Tsjaikovski’s Iolanta, waarin sopraan Sonya Yoncheva de hoofdrol zingt, en Bartóks Blauwbaards burcht, met sopraan Angela Denoke in de vrouwelijke hoofdrol. De twee solistes worden bijgestaan door respectievelijk Matthew Polenzani en Gerald Finley. Voor het orkest staat Henrik Nánási.
BBC Radio 3: zaterdag 9 februari om 19.30 u.

Opera van De Falla
Op de donderdagmiddag brengt de BBC een korte opera van Manuel de Falla. De BBC Philharmonic onder leiding van Juanjo Mena begeleidt in La vida breve solisten als Nancy Fabiola Herrera, Aquiles Machado en Cristina Faus.
BBC Radio 3: donderdag 14 februari om 15.00 u.

BBB in Den Haag
Onder meer werk van Bach, Brahms en Beach klinkt in Den Haag tijdens het Februari Festival 2019. Vocale solisten zijn de sopranen Renate Arends en Deirdre Angenent, instrumentale gasten zijn onder meer het Alban Berg Ensemble Wien en de pianisten Thomas Beijer en Peter Nilsson.
NPO Radio 4: donderdag 14 februari om 19.00 u.

Weektip

Aandacht voor Furtwängler
De Duitse dirigent Wilhelm Furtwängler liet de wereld zijn muziek na, evenals kinderen en kleinkinderen, onder wie de actrice Maria Furtwängler. Zij vermoedt dat ze haar kritische geest van haar opa geërfd heeft. “Er is altijd iets in me wat zegt: het is niet goed genoeg”, vertelt Maria in de documentaire Deutsche Dynastien over haar familie en haar beroemde opa. Deze week verschijnt van Furtwängler een box met 22 superaudio-cd’s en een boek over de radio-opnamen die hij in de jaren 1939-1945 maakte.

Vorig artikel

Het Boompje: spannende opera voor 4+

Volgend artikel

Jori Klomp: jonge maestro in Aken

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.