Nieuws

John Adams ontvangt Erasmusprijs

Componist John Adams ontvangt de Erasmusprijs 2019 voor zijn bijdrage aan de hedendaagse klassieke muziek. De Amerikaan krijgt de prijs (150.000 euro) in november uitgereikt.

John Adams. (© Vern Evans)

John Adams is momenteel in Nederland voor de Europese première van zijn nieuwste opera Girls of the Golden West bij De Nationale Opera in Amsterdam. Zijn werk, geschreven in samenwerking met Peter Sellars, is vanaf 28 februari te zien in het kader van het Opera Forward Festival.

Adams is één van de meest uitgevoerde levende componisten. De jury van de Erasmusprijs vindt dat hij een nieuw muzikaal idioom heeft gecreëerd door elementen uit de jazz, de populaire en de klassieke muziek aan elkaar te smeden. Zo heeft hij “de hedendaagse klassieke muziek weer verstaanbaar gemaakt”, aldus de bekendmaking. Bekende werken van Adams zijn onder meer Nixon in China en Doctor Atomic. Beide opera’s waren in Amsterdam te zien.

Rond de uitreiking van de prijs in november zal een activiteitenprogramma rond John Adams en zijn werk georganiseerd worden.

Vorig artikel

Opera in de media: week 9 van 2019

Volgend artikel

DNO brengt wereldpremière Caruso a Cuba

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.