AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsHeadlineNieuws

Cité de l’Opera: György, Joyce en Cody

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 182.

Operette vraagt moed
In Duitsland wordt een maandelijkse (!) onderscheiding voor operette toegekend door de redactie van het radioprogramma Operetten-Boulevard van de Bayerische Rundfunk. De prijs is voor betoonde “Operetten-Mut”. Er is ook een jaarprijs 2018 en die ging naar het Lehár-Festival Bad Ischl en zijn intendant Thomas Enzinger voor de enscenering van Paul Abrahams Blume von Hawaii.

Still going strong
Of er wetenschappelijk bewijs is dat het dirigentenvak uitzicht biedt op een lang leven, is ons niet bekend. Bernard Haitink werd gisteren 90 jaar en is van plan na een ‘sabbatical’ de draad weer op te pakken.

https://twitter.com/AskonasHolt/status/1102512266623307776

Vraag het Aida
De Opéra Royal de Wallonie brengt nog tot half maart de opera Aida van Verdi. Eén van de twee sopranen voor de titelrol is Elaine Alvarez. Ze beantwoordt korte vragen met snelle keuzes in dit interview.

https://twitter.com/la_alvarezcanta/status/1102241241780142085

De voorstelling is aanstaande zaterdag als livestream via Culturebox te zien.

Girls of the golden money
Kunt u de namen van de vijf Spice Girls nog van links naar rechts opnoemen? Wij wel.

Operadebuut
De komende dagen is Fin de partie, de eerste opera van de ruim 90-jarige György Kurtág, te zien bij De Nationale Opera.

Volgens één van de assistenten van Damià Carbonell Nicolau, hoofd artistieke zaken bij De Nationale Opera, wordt het “waanzinnig”.

Cardiff bekend
De kandidaten voor de komende competitie BBC Cardiff Singer of the World zijn bekend. Een naam die we nog kennen van twee deelnames aan het Belvedere Concours is die van de Zuid-Afrikaanse tenor Owen Metsileng.

Nieuwe radio
Een nieuw klassiek radiostation met hippe pretenties “seeks to reflect where classical music meets the mainstream”. Het station heet Scala en is online te beluisteren.

Spook
Binnenkort als wereldpremière in Brussel: Frankenstein in een opera.

Joyce in New York
Joyce DiDonato zong gisteren in New York, in The Appel Room, met op de achtergrond Central Park, Columbus Circle en de skyline van Manhattan. De complete opname staat op Medici.tv en is tegen inlevering van uw e-mailadres gratis te zien.

https://twitter.com/JoyceDiDonato/status/1102719381820317696

Review
“Bass-baritone Cody Quattlebaum and baritone Michael Wilmering sang with devilish gusto” en “Eva Kroon’s mezzo was beautiful and buttery”. We lezen het graag, op Opera Today.

Vorig artikel

Bonte muziek rond de dood van Caruso

Volgend artikel

De Munt zet Frankenstein op het toneel

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.