Binnenkort

Opera in de media: week 19 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 19 van 2019 (4 – 10 mei) aandacht voor Donizetti’s Anna Bolena met Olga Peretyatko in Luik en voor de Grande messe des morts en de Missa solemnis in het Concertgebouw.

Video

Lenneke Ruiten. (© Victor Thomas)

Lenneke Ruiten bij Witteman
Op 5 mei is sopraan Lenneke Ruiten één van de vele gasten in Podium Witteman. Ze praat over de ontwikkeling van haar loopbaan in de laatste jaren en zingt, begeleid door pianist Thom Janssen.
NPO 2: zondag 5 mei om 18.00 u.

Poolse operahistorie
Voormalig prijswinnaars van de International Stanisław Moniuszko Vocal Competition zingen werk van de naamgever van het concours, Moniuszko, die 200 jaar geleden werd geboren. Er zijn optredens van onder anderen Olga Busuioc, Ewa Tracz en Joanna Zawartko. Het orkest wordt geleid door Tadeusz Kozłowski. Het concert vindt plaats in het kader van de zangwedstrijd, waarvan de finale op 11 mei ook door OperaVision wordt gestreamd.
OperaVision: zondag 5 mei om 19.00 u.

Schumann in Parijs
Christiane Karg, Kate Royal en Matthias Goerne voerden in 2016 met enkele collega’s werk van Robert Schumann uit. Onder leiding van Daniel Harding zong het koor en speelde het Orchestre de Paris het oratorium Das Paradies und die Peri. De opname uit de Philharmonie in Parijs wordt ’s nachts uitgezonden door Arte.
Arte: maandag 6 mei om 02.15 u.

Rigoletto volgens Audi
Regisseur Pierre Audi – hij werd afgelopen maandag beloond met een Opera Award voor zijn enscenering van Fin de partie – nam in december 2014 voor de Wiener Staatsoper Verdi’s Rigoletto onder handen. De cast van deze herneming bestaat uit onder anderen Joseph Calleja, Christopher Maltman en Andrea Carroll. Giampaolo Bisanti leidt het orkest. De voorstelling is als betaalde livestream te volgen. Wie zich aanmeldt via de site bij de sponsor kan gratis kijken.
StaatsoperLive: donderdag 9 mei om 19.00 u.

Nieuw op YouTube

Een tweeakter en een eenakter van het duo Gilbert and Sullivan werden als double bill opgevoerd door Opera Australia. De opname ervan staat sinds kort op YouTube, met ondertitels. U ziet achtereenvolgens H.M.S. Pinafore en Trial by Jury. Dirigent Andrew Greene en regisseur Stuart Maunder vormden het creatieve duo.

https://www.youtube.com/watch?v=dA5hNoxzLQg

Audio

Mis in de Matinee
Beethovens Missa solemnis staat op de lessenaars van het Freiburger Barockorchester, dat samen met het RIAS Kammerchor wordt gedirigeerd door René Jacobs. Voor deze Beethoven-ZaterdagMatinee werden als solisten sopraan Polina Pastirchak, mezzosopraan Sophie Harmsen, tenor Steve Davislim en bas Johannes Weisser uitgenodigd.
NPO Radio 4: zaterdag 4 mei om 14.00 u.

Marko Mimica, Olga Peretyatko en Celso Albelo in Anna Bolena, rijk gekostumeerd door Fernand Ruiz. (© Opéra Royal de Wallonie-Liège)

Koninginnenopera in Luik
Een deel van de recente serie uitvoeringen van de opera Anna Bolena van Gaetano Donizetti werd voor de radio opgenomen. Op 17 april zong in de Opéra Royal de Wallonie in Luik sopraan Olga Peretyatko de titelrol. Andere solisten waren onder anderen Sofia Soloviy (Jane Seymour), Celso Albelo (Lord Percy) en Marko Mimica (Henry VIII). Het koor en orkest van de Opéra Royal de Wallonie werden gedirigeerd door Giampaolo Bisanti.
NPO Radio 4: zaterdag 4 mei om 19.00 u.

Anna als Aida
De Aida van de Metropolitan Opera betekent het titelroldebuut van sopraan Anna Netrebko. Naast haar staan mezzo Anita Rachvelishvili en tenor Aleksandrs Antonenko op het New Yorkse podium. Nicola Luisotti leidt het koor en orkest van de Met.
BBC Radio 3: zaterdag 4 mei om 19.30 u.

Antonio leidt Berlioz
Dit weekend is dirigent Antonio Pappano in ons land voor de uitvoering van de Grande messe des morts van Berlioz met het Koninklijk Concertgebouworkest. Het optreden van 4 mei wordt een dag later uitgezonden in het Zondagmiddagconcert van AVROTROS. Vocale solist is tenor Javier Camarena. Er wordt ook gezongen door het koor van de Accademia Nazionale di Santa Cecilia
NPO Radio 4: zondag 5 mei om 14.00 u.

Operafeest op de radio
De International Opera Awards werden afgelopen maandag uitgereikt in het Sadler’s Wells Theatre in Londen. De opname van de avond, die werd gepresenteerd door Petroc Trelawny, is bij de BBC te horen. Er waren optredens van onder anderen Anna Patalong.
BBC Radio 3: maandag 6 mei om 20.30 u.

Koželuch bij de BBC
De BBC-matinee presenteert een opname van de enige bewaard gebleven opera van de in Tsjechië geboren Leopold Koželuch (1747-1818). Het werk, getiteld Gustav Vasa, werd in Helsinki uitgevoerd door het Helsinki Baroque Orchestra onder leiding van Aapo Häkkinen. Enkele van de solisten waren Mario Zeffiri, Cornelius Uhle en Martina Janková.
BBC Radio 3: donderdag 9 mei om 15.00 u.

Weektip

Anne Frank Cantate
Zaterdag is het 4 mei. Mooie aanleiding om nog eens te verwijzen naar de audio-opname van de Anne Frank Cantate, gecomponeerd door de in februari overleden Hans Kox. Hij schreef het werk in 1984, het werd in 2015 uitgevoerd in het Amsterdamse Concertgebouw door het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Concertkoor onder leiding van Antony Hermus. De solisten waren sopraan Martina Prins, alt Helena Rasker en bariton Bastiaan Everink. Van hem kunt u vandaag meer horen in de podcast van Studio Nibelheim.

Vorig artikel

Studio Nibelheim: Bastiaan Everink

Volgend artikel

Met brengt Dialogues des Carmélites in bios

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.