AchtergrondBinnenkortBuitenland

Opera in de zomer: Verbier Festival

Van het groene gras in Glyndebourne tot de Alpenpieken van Verbier, van het hete Aix-en-Provence tot het koele Bregenzer water: het seizoen van de operafestivals staat weer voor de deur. In een tiendelige serie blikken we vooruit. Deel 7: het Verbier Festival.

Vogelvlucht

De Salle des Combins (1.700 plaatsen) biedt de bezoekers rondom de concerten een adembenemend uitzicht.

Het Verbier Festival lokt iedere zomer een groot aantal topmusici het Zwitserse hooggebergte in, waar zij onder begeleiding van het jeugdige Verbier Festival Orchestra een groot aantal concerten geven. Daaromheen worden tal van kleinere concerten en masterclasses georganiseerd. Er zijn twee speelplekken: een groot gelegenheidstheater, de Salle des Combines, en de Église, een compacte kerk voor kleine optredens. Jong talent krijgt veel aandacht.

Dit jaar viert het festival zijn 26ste editie. Er zijn van 18 juli tot en met 3 augustus tal van concerten. De aandacht voor opera en vocale muziek verschilt per seizoen. Dit jaar heeft de zangliefhebber weinig te klagen, met concertante uitvoeringen van Die Frau ohne Schatten en Die Zauberflöte, recitals van countertenor Jakub Józef Orliński en bariton Thomas Hampson, een uitvoering van Mahlers tweede symfonie met sopraan Golda Schultz en mezzosopraan Ekaterina Gubanova en concerten met vocale bijdragen van bariton Matthias Goerne en sopraan Karita Mattila.

Onze keuze

Een grote productie met bekende namen in de adembenemende atmosfeer van de Salle des Combines: dat is een must als je naar Verbier komt. Behalve van een uitvoering van hoge kwaliteit kun je in de pauze ook volop genieten van het schitterende uitzicht op de bergen dat het terras buiten de zaal biedt.

Een tip om die ervaring dit jaar te bereiken, is de integrale uitvoering van Richard Strauss’ opera Die Frau ohne Schatten op 22 juli. De bekende dirigent Valery Gergiev leidt het Verbier Festival Orchestra en een cast van grote zangersnamen: Brandon Jovanovich als Der Kaiser, Emily Magee als Die Kaiserin, Evelyn Herlitizus als Die Amme, Matthias Goerne als Barak en Nina Stemme als Die Färberin.

Zie voor meer informatie over de uitvoering de website van het Verbier Festival.

Clips en links

Volledige programmering Verbier Festival 2019

Vorig artikel

Kamerkoor brengt Public Domain van Lang

Volgend artikel

Carlo Rizzi nieuwe directeur Opera Rara

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.