AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Saioa, Jakub en Björn

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 201.

Wagnerfeest
Het moment waar de liefhebbers naar uitkijken: de opening van de jaarlijkse Bayreuther Festspiele. Dit jaar is Tannhäuser de eerste voorstelling van het festival. Over de programmering leest meer in onze serie Opera in de zomer.

Uit het archief
Naar aanleiding van de documentaire Pavarotti haalt het Glyndebourne Festival de herinnering boven aan de enige keer dat de Italiaanse tenor er optrad.

Ster in aantocht
Het gaat ineens hard met de carrière van Saioa Hernández, over wie Montserrat Caballé ooit zei: “Hernández is de diva van onze eeuw, de theaters slapen, want ze zou in alle moeten optreden.” Nederland stond en staat niet in de agenda.

Proms beginnen
Sopraan Asmik Grigorian opent, met een aantal collega’s, de serie BBC Proms van deze zomer. Het eerste grote evenement is de Glagolitische Mis van Leos Janáček. Voor solisten, koor en orkest staat Karina Canellakis, die op 1 september aan haar nieuwe baan begint als chef van het Radio Filharmonisch Orkest.

50.063 and counting
Gio heeft ruim 1,1 miljoen abonnees, Enzo Knol heeft er 2,2 miljoen en Linktijger zit op 650.000. Maar dat zijn vloggers. Ook de Nederlandse Bachvereniging doet op YouTube mee met inmiddels meer dan 50.000 abonnees. Zoals je dan zegt: doe een blauw duimpje omhoog en vergeet niet te abonneren op dit kanaal.

Muziekboek
Na Merlijn en Thea komt nu ook Erik Voermans, redacteur klassieke muziek van Het Parool, met een basisboek over klassieke muziek.

Clip
Soms benadert opera het echte leven heel dicht. Tenor Benjamin Bernheim nam deze week wat video’s op voor bij zijn nieuwe album en moest daarvoor om 4.00 uur opstaan. En wat zong de tenor? ‘Pourquoi me réveiller’ uit Werther.

Countertenor gaat hoog
Twee jaar geleden kwam de carrière van countertenor Jakub Józef Orliński op stoom na zijn rol in Cavalli’s Erismena tijdens het Festival d’Aix-en-Provence. Wie over het succes van Jakub wil meepraten, heeft nu een bron met een hoog snob-appeal: The New Yorker.

Opera per maand
Voor iets meer dan 12 euro, exclusief verzendkosten, heeft u in 2020 het hele jaar opera op de kalender.

Birthday boy
Sir Harrison Birtwistle is deze week jarig.

https://twitter.com/E_N_O/status/1150708239765520384

Van Rossini tot Wagner
Nog een kleine week kunt u online naar de Glyndebourne-opname kijken die in 2016 werd gemaakt van Il barbiere di Siviglia. Bariton Björn Bürger zong toen de rol van Figaro. Afgelopen seizoen maakte hij in Amsterdam een veelgeprezen debuut als Wolfram von Eschenbach in Tannhäuser.

Verona in Friesland
Op 25 juli gaat de nieuwe productie van Opera Spanga in première. Regisseur Corina van Eijk vertelde er afgelopen week over in een interview met Place de l’Opera. Francis van Broekhuizen, recent te zien als non bij Opera Zuid en als jurylid in een druk RTL-programma, zingt Giorgetta.

Vorig artikel

Buitenfestival Wonderfeel viert eerste lustrum

Volgend artikel

Reisopera te gast op de Zwarte Cross

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.