Binnenkort

Opera in de media: week 46 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 46 van 2019 (9 – 15 november) aandacht voor de uitzending van Rimski-Korsakovs opera Mlada in NTR Opera Live, Rossini’s Ermione bij OperaVision en Nabucco van Verdi in Zürich.

Video

Angela Meade. (© Dario Acosta)

Rossini in Napels
Bij OperaVision is een stream te zien van de opera Ermione van Rossini. Volgens de website van de online-zender is Ermione “de meest ambitieuze en innovatieve opera” van Rossini. In Napels wordt het stuk opgevoerd in een regie van Jacopo Spirei, met in de hoofdrol sopraan Angela Meade. Voor het orkest staat Alessandro De Marchi.
OperaVision: zaterdag 9 november om 19.00 u.

Koorzang bij Witteman
In Podium Witteman wordt komende zondag gezongen door het Nationaal Jongenskoor. Op 17 november bestaat het koor dertig jaar. Dat jubileum wordt gevierd in TivoliVredenburg. Bij Witteman zingt het koor Sound the Trumpet van Henry Purcell.
NPO 2: zondag 10 november om 18.05 u.

Verdi in Zürich
Michael Volle (Nabucco), Benjamin Bernheim (Ismaele) en Anna Smirnova (Abigaille) zingen de hoofdrollen in de uitvoering van Nabucco in het operahuis van Zürich. De voorstelling, die in juni dit jaar in première ging, werd geregisseerd door Andreas Homoki, met Fabio Luisi als dirigent.
Arte: zondag 10 november om 23.25 u.

Yoncheva zingt Puccini
Medici.tv brengt een livestream van een recital dat sopraan Sonya Yoncheva geeft in de Moskouse Tchaikovsky Concert Hall. Op haar programma staan aria’s en scènes uit Puccini’s Madama Butterfly, La bohème, Tosca en Manon Lescaut. Tenor Marin Yonchev, de broer van de zangeres, en het Staatsacademie Symfonieorkest ‘Evgeny Svetlanov’ worden gedirigeerd door Diego Matheuz.
Medici.tv: woensdag 13 november om 17.00 u.

Ariodante in Wenen
Chen Reiss, Max Emanuel Cencic en voormalig IVC-winnaar Josh Lovell staan op het podium van de Wiener Staatsoper in Ariodante van Händel. Onder leiding van Christophe Rousset speelt het ensemble Les Talens Lyriques. De regie is van David McVicar.
StaatsoperLive: vrijdag 15 november om 18.30 u.

Nieuw op YouTube

Bezoek aan de Wiener Staatsoper
Wie het operahuis in Wenen bezoekt, heeft wellicht niet altijd de rust om alle details van het gebouw op zich in te laten werken. In deze 4K-video loopt u mee met een rondleiding door het in 1869 in gebruik genomen operatheater.

Audio

Guido op de radio
In Een goedemorgen met is deze week muziekjournalist Guido van Oorschot te gast. Hij is onder meer bekend van zijn reportages, interviews en operarecensies voor de Volkskrant.
NPO Radio 4: zaterdag 9 november om 10.00 u.

Valery Gergiev. (© Alexander Shapunov)

Mlada in Opera Live
NTR Opera Live leent voor de gelegenheid een opname van de buren bij de NTR ZaterdagMatinee. In die serie werd op 19 juni 2004 de opera Mlada uitgevoerd onder leiding van Valery Gergiev, in die periode chef bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij stond in het gedenkwaardige optreden in de Matinee voor het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en solisten van het Mariinsky Theater in Sint Petersburg, onder wie bas Mikhail Petrenko, sopraan Mlada Khudoley en tenor Avgust Amonov.

In de zestiende opera die Nicolai Rimski-Korsakov componeerde zijn invloeden van Wagner en van Russische volksmuziek te herkennen. Recensent Peter van der Lint noemde de matinee in het Concertgebouw indertijd “een topmiddag”. Opera Live wordt afgesloten met een portret van de onlangs overleden bariton Rolando Panerai.
NPO Radio 4: zaterdag 9 november om 19.00 u.

Greek Passion bij de BBC
Koor en orkest van Opera North brengen een zelden gespeelde, originele versie van The Greek Passion van Martinů. Onder leiding van dirigent Christopher Alden zingen in de belangrijkste rollen tenor Nicky Spence, sopraan Magdalena Molendowska en tenor Paul Nilon.
BBC Radio 3: zaterdag 9 november om 19.30 u.

Sixteen in Wenen
In januari dit jaar gaf het ensemble The Sixteen een concert in het Konzerthaus in Wenen. Met de solisten sopraan Mary Bevan en tenor Robert Murray werden werken van Händel uitgevoerd. Onder meer zijn Ode for St Cecilia’s Day stond op het programma. Harry Bicket was de dirigent.
NPO Radio 4: woensdag 13 november om 20.00 u.

Janáček in Brno
Het jaarlijkse festival in Brno, Tsjechië, brengt ieder jaar werken van de componist Janáček. In 2018 werd er de opera Katja Kabanova opgevoerd in een regie van Robert Carsen met dirigent Ondrej Olos. Sopraan Pavla Vykopalová zong de titelrol, haar echtgenoot Tichon Kabanov werd gezongen door tenor Gianluca Zampieri.
BBC Radio 3: donderdag 14 november om 15.00 u.

Weektip

Anja jubileert
Sopraan Anja Harteros viert deze week haar twintigjarig jubileum bij de Bayerische Staatsoper. In twee decennia zong ze rollen als Agathe in Der Freischütz, Elsa in Lohengrin en de Feldmarschallin in Der Rosenkavalier. In deze opname uit 2015 zingt Harteros onder meer de Vier letzte Lieder van Richard Strauss. Ze wordt begeleid door de Staatskapelle Dresden onder leiding van Christian Thielemann.

Vorig artikel

Luikse opera speelt eenmalig Candide

Volgend artikel

Win vrijkaarten voor Damrau en Pappano!

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.