Binnenkort

In de viruscrisis gaat de muziek door

Overal ter wereld zoeken zangers, musici en operahuizen manieren om in tijden van gesloten theaters het publiek te bedienen. De International StudentLied Competition is via Facebook te volgen, de Wiener Staatsoper brengt voorlopig dagelijks streams van opgenomen producties en Joyce DiDonato zingt door. In haar huiskamer in New York.

Zonder publiek, maar met de deelnemers en de jury gaat de International Student LiedDuo Competition in Groningen door. Aanvankelijk waren kleine aantallen bezoekers nog welkom, maar in de loop van het concours, dat donderdag begon, zijn de maatregelen aangescherpt. Het is voor Hans Eijsackers  zijn eerste concours in de rol van artistiek directeur.

De finale loopt vandaag, zondag 15 maart, door tot ongeveer 14.30 u. Voor de eindronde, die een geldprijs kan opleveren van € 5000, hebben zich vijf duo’s gekwalificeerd. De optredens in het Prins Claus Conservatorium in Groningen zijn online te volgen. Zie daarvoor de website van het concours.

Staatsoper streamt

Het eigen streamplatform van de Wiener Staatsoper biedt normaal alleen livestreams van de eigen producties tegen betaling aan. Vanwege de maatregelen die operahuizen overal ter wereld, en dus ook in Wenen, dwingen hun deuren te sluiten, wordt het aanbod nu gratis. Uit het archief van de Staatsoper komen opnamen van opera- en balletproducties die via internet te zien zijn. Het huis neemt zich voor met de opgenomen voorstellingen zelfs het oorspronkelijke programma van het Weense theater te volgen.

Op de livestreamplanning van de Staatsoper, die loopt tot 2 april, staat onder meer een complete Ring des Nibelungen, onder muzikale leiding van Adam Fischer, Simon Rattle en Axel Kober. Op de bühne staan namen als Tomasz Konieczny (Wotan/Wanderer), Stephen Gould (Siegfried) en zowel Evelyn Herlitzius als Iréne Theorin (Brünnhilde). Later volgen registraties van Falstaff, drie verschillende casts van Tosca, Roméo et Juliette en Die Frau ohne Schatten met Christian Thielemann op de bok en Stephen Gould, Camilla Nylund en Nina Stemme in de hoofdrollen.

Het operahuis belooft de betalende abonnees van het online-kanaal StaatsoperLive te compenseren. Na kosteloze registratie kan het programma dagelijks worden gevolgd. De meeste streams beginnen om 19.00 u. Nederlandse tijd. Op zondag 15 maart staat Das Rheingold van Wagner op het programma. In de registratie uit begin 2016 leidt Adam Fischer het orkest en maakte Sven-Eric Bechtolf de enscenering. Tomasz Konieczny (Wotan), Jochen Schmeckenbecher (Alberich) en Michaela Schuster (Fricka) zingen de hoofdrollen.

Joyce blijft thuis

‘Vrienden!, morgen zullen Piotr Beczala en ik delen zingen uit de opera Werther vanuit mijn huiskamer.’ Zo opent mezzosopraan Joyce DiDonato een bericht op haar Facebook-pagina. Ook harpist Emmanuel Ceysson en pianist Howard Watkinse werken mee aan het kleinschalige optreden.

DiDonato nodigt iedereen uit aan dit wereldwijde initiatief deel te nemen om troost te vinden in de muziek. Ze vraagt de kijkers als bedankje geld te doneren aan een organisatie, theater of orkest. ‘Iedere dollar en euro telt mee, nu artiesten een financieel vangnet voor de komende tijd ontberen. Elk bedrag zal een groot verschil maken’, aldus DiDonato.

Het optreden in New York, thuis bij Joyce DiDonato, begint om 15.00 u. ET, dat is vanwege de Amerikaanse zomertijd 20.00 u. in Nederland. Het wordt gestreamd via Facebook  en Instagram.

Vorig artikel

Het virus stopt de opera

Volgend artikel

Operahuizen blijven langer dicht

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.