Binnenkort

Opera in de media: week 19 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 19 van 2020 (2 – 8 mei) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s die in deze periode worden aangeboden. Tip: de opera Wozzeck van Alban Berg door De Nationale Opera op YouTube.

Zaterdag 2 mei

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de serie streams van de Metropolitan Opera in New York gaat ook deze week door. De producties, die vaak in de bioscoop vertoond werden in de Live in HD-serie, staan een dag lang online. Op de website van het huis staat veel aanvullende informatie, met onder meer de originele programmaboekjes. Toen alles nog heel anders was, in januari 1985, werd het Met-orkest geleid door James Levine. Op het podium zong Leontyne Price haar afscheidsrol, die van Aida in de opera van Verdi. Radamès werd gezongen door James McCracken en Simon Estes was Amonasro. De regie was van Bruce Donnell.

Karita Mattila. (© Marica Rosengard)

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): op het programma van vanavond staat de opera Káťa Kabanová van Leoš Janáček. De opname dateert vermoedelijk uit december 2004. Toen zong bij de Metropolitan Opera in New York sopraan Karita Mattila de titelrol en waren Judith Forst en Magdalena Kozená respectievelijk Kabanicha en Varvara. Het orkest van de Met werd geleid door Jirí Belohlávek.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 15.00 uur op StaatsoperLive): Wagners Nibelungenring für Kinder uit 2007. Dirigent was Jendrik Springer, Matthias von Stegmann deed de regie. Met onder anderen Ildikó Raimondi (Brünnhilde), Herwig Pecoraro (Siegfried) en Adrian Eröd (Wotan).

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): Fidelio uit 2015 in de regie van Otto Schenk. Het orkest werd geleid door Adam Fischer. Solisten: Robert Dean Smith (Florestan), Nina Stemme (Leonore) en Sebastian Holecek (Don Fernando).

Zondag 3 mei

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): onder leiding van Bertrand de Billy zongen Sonya Yoncheva, Piotr Beczała en Plácido Domingo de hoofdrollen in Luisa Miller van Verdi. De opname werd gemaakt in april 2018.

Podium Witteman (om 18.00 uur op NPO 2): het programma staat in het teken van herdenken en bevrijding. Het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest brengen onder leiding van Karina Canellakis een nieuw stuk van Martijn Padding. Floris Kortie blikt vooruit op de uitvoering van het largo uit Dvořáks negende symfonie door het NPO Radio 4 Virtueel Bevrijdingskoor.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): Bernarda Fink (Geneviève), Adrian Eröd (Pelléas) en Simon Keenlyside (Golaud) ziet u in Pelléas et Mélisande uit 2017. Alain Altinoglu dirigeerde, Marco Arturo Marelli was de regisseur.

De Nationale Opera (om 19.00 uur op het YouTube-kanaal van De Nationale Opera): brengt een opname uit 2017 van Wozzeck van Alban Berg. In de hoofdrollen zongen Eva-Maria Westbroek en Christopher Maltman. In een interview met Place de l’Opera deelt tenor Marcel Beekman (Hauptmann/Narr) zijn herinneringen aan de productie.

Nieuw op YouTube

Maria Fiselier zingt buiten
Mezzosopraan Maria Fiselier woont in Berlijn en werkt in het ensemble van de Komische Oper. Met haar collega en partner Deniz Tahberer gaf ze een concertje op het balkon van haar appartement in Prenzlauer Berg. Ze zingt onder meer ‘Morgen’ van Richard Strauss.

Maandag 4 mei

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de Met produceerde samen met De Nationale Opera een productie van Prince Igor, geregisseerd door Dmitri Tcherniakov. In beide steden zong Ildar Abdrazakov de titelrol en was Oksana Dyka zijn vrouw Jaroslavna. Niet in Amsterdam, maar wel in New York zong Anita Rachvelishvili de rol van Konchakovna. Voor het Met-orkest stond Gianandrea Noseda.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): Marina Rebeka (Tatjana), Margarita Gritskova (Olga) en Boris Pinkhasovich (Jevgeni Onjegin) zongen de hoofdrollen in de opera van Tsjaikovksi. De opname uit november 2019 werd gemaakt met Michael Güttler als dirigent en Falk Richter als regisseur.

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): de programmering van het Avondconcert heeft deze maand het motto ‘Made in NL’. De avonden zijn gewijd aan Nederlandse orkesten, ensembles, musici en componisten. Op maandag zijn het Nederlands Kamerkoor en Nederlands Kamerorkest onder leiding van Risto Joost te horen. Solisten zijn Anna Dennis (sopraan) en Martijn Cornet (bariton) in een programma met werk van Connaisson, Vaughan Williams en Fauré. De opname is van 4 maart 2018 en werd gemaakt in de Philharmonie in Haarlem.

Montagskonzert (om 20.15 uur op StaatsoperTV): het programma bestaat deze week uit een recital door Christian Gerhaher en Gerold Huber. De twee brengen werk van Schubert, Wolf en Dvorák.

Dinsdag 5 mei

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): zowel Renée Fleming als Bryn Terfel waren vorige week present in het At-Home Gala van de Met. In november 1998 zongen ze in New York in een productie van Jonathan Miller van Le nozze di Figaro. James Levine dirigeerde het orkest en de solisten, onder wie ook Cecilia Bartoli en Dwayne Croft.

Woensdag 6 mei

Simon Keenlyside. (© Uwe Arens)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): tien jaar oud is de opname van de opera Hamlet door Ambroise Thomas. Het stuk werd door Patrice Caurier en Moshe Leiser geënsceneerd. Simon Keenlyside zong de titelrol, Marlis Petersen zong Ophélie. Het orkest werd geleid door Louis Langrée.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): I puritani van Verdi werd gezongen door onder anderen Olga Peretyatko (Elvira), Carlos Álvarez (Sir Riccardo Forth) en John Tessier (Lord Arturo Talbo). Regisseur was John Dew, Marco Armiliato dirigeerde.

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): in het kader van ‘Made in NL’ hoort u de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven. De solisten zijn onder anderen Maria Keohane (sopraan) en Tim Mead (countertenor). De muziek was van Bach.

Donderdag 7 mei

Susanna Phillips en Eric Owens in L’Amour de Loin. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de programmering van de Met voor de Live in HD-serie loopt niet over van het moderne repertoire. Maar in december 2016 kreeg Kaija Saariaho’s L’Amour de Loin een indrukwekkende uitvoering door Susanna Phillips, Tamara Mumford en Eric Owens. Het was een enscenering van Robert Lepage, gedirigeerd door Susanna Mälkki.

ODT TV (vanaf 12.00 uur op de website van Operadagen Rotterdam): de wekelijkse stream van Operadagen Rotterdam is deze keer Sylvia van Fabrice Murgia met het An Pierlé Quartet & Cie Artara. De popopera is gewijd aan dichteres Sylvia Plath. De makers baseerden zich op de dagboeken van Sylvia Plath, die een boegbeeld was van het feminisme en haar leven lang worstelde om te voldoen aan de American Dream.

Operamatinee (om 15.00 uur op BBC Radio 3): de double bill Cavalleria rusticana van Mascagni en Pagliacci van Leoncavallo werd opgenomen in Barcelona. U hoort onder anderen Elena Pankratova als Santuzza, Roberto Alagna als Turiddu en Canio en Aleksandra Kurzak als Nedda. Koor en orkest van het Gran Teatre del Liceu worden geleid door Henrik Nánási.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): Werther van Massenet werd in 2017 gespeeld in Wenen met Frédéric Chaslin voor het orkest en Andrei Serban als regisseur. Ludovic Tézier (Werther), Sophie Koch (Charlotte) en Adrian Eröd (Albert) zongen de hoofdrollen.

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): Het ensemble PRJCT Amsterdam wordt gedirigeerd door Manoj Kamps in muziek van Calliope Tsoupaki. Haar werk Liknon werd gezongen door leden van het Fontys Kamerkoor en de solisten Maarten Engeltjes (countertenor) en Marcel Beekman (tenor). Het concert vond op 2 november 2019 plaats in het Theater aan de Parade in Den Bosch.

Vrijdag 8 mei

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in 2011 zong Renée Fleming de rol van Countess Madeleine in Capriccio van Richard Strauss. Ook Joseph Kaiser, Peter Rose en Sarah Connolly stonden in deze door John Cox geënsceneerde productie. Dirigent was Andrew Davis.

OperaVison (om 19.00 uur op de website van OperaVision): met in de hoofdrol Leigh Melrose en verder onder anderen Kai Rüütel, Vuvu Mpofu en Michael J. Scott voerde Opera Vlaanderen recent Schrekers opera Der Schmied von Gent op. Muzikale leiding had Alejo Pérez, de regie werd gemaakt door Ersan Mondtag.

Vrijdagconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): het alternatieve Mahler Festival Online begint op NPO Radio 4 met een opname uit 1995. De Lieder eines fahrenden Gesellen werden toen gezongen door bariton Hakon Hagegard bij het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly.

Vorig artikel

Hein Mulders: op zoek naar normaliteit

Volgend artikel

Gabrieli’s Fairy Queen: intieme betovering

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.