Binnenkort

Opera in de media: week 48 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 48 van 2020 (21 – 27 november ) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: Thomas Oliemans die zichzelf aan de piano begeleidt in muziek van Bannink en Schubert op NPO Radio 4.

Zaterdag 21 november

Het slot van Dialogues des Carmélites. (© Ken Howard / Met Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): het is nog even Yannick-week in het streamprogramma van de Metropolitan Opera. Wie meer wil weten over de producties, kan de programmaboekjes van de betreffende uitvoeringen vinden op de website van de Met. Vandaag ziet u een herhaling van mei vorig jaar, toen Yannick Nézet-Séguin voor het orkest stond en John Dexter de enscenering maakte van Dialogues des Carmélites van Poulenc. Blanche werd gezongen door Isabel Leonard, naast onder anderen Karita Mattila, Erin Morley en Adrianne Pieczonka.

Een goedemorgen met (om 10.00 uur op NPO Radio 4): te gast in het programma is deze week Ivan van Kalmthout. Hij is sinds twee jaar algemeen directeur van het Internationaal Vocalisten Concours in ’s-Hertogenbosch. Hij laat een keuze uit zijn favoriete muziek horen.

Staatsoper Live (om 19.00 uur op de Staatsoper Live): de Wiener Staatsoper zet tot 6 december de videoarchieven open voor een dagelijkse stream die met een inlogaccount te bekijken is. Vandaag toont de Staatsoper de opera Ariadne auf Naxos van Richard Strauss, die in november 2017 werd opgevoerd in het theater. Onder muzikale leiding van Peter Schneider en in een regie van Sven-Eric Bechtolf zongen Lise Davidsen, Stephen Gould en Markus de belangrijkste rollen.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): de opname van Richard Strauss’ Elektra die vanavond wordt uitgezonden werd gemaakt in Stockholm en is 55 jaar oud. De titelrol werd gezongen door de legendarische sopraan Birgit Nilsson, naast Barbro Ericson als Klytaemnestra en Berit Lindholm in de rol van Chrysothemis. Het orkest van de Koninklijke Opera van Zweden werd geleid door Berislav Klobucar.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): ooit een succes, tegenwoordig zelden opgevoerd is de opera Zazà van Leoncavallo. Het stuk werd begin dit jaar gebracht door het Theater an der Wien met in de hoofdrol Svetlana Aksenova als Zazà. Haar afgewezen minnaar Milio werd gezongen door Nikolai Schukoff. Christopher Maltman zong de rol van zanger Cascart. Voor het Arnold Schoenberg Chorus en het OF Radio Symphony Orchestra stond Stefan Soltész.

Zondag 22 november

Yannick Nézet-Séguin. (© Jonathan Tichler / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Franco Zeffirelli tekende voor de regie en het decor van een klassieke productie van Turandot van Puccini. Ook in deze voorstelling, uit 2019, stond Yannick Nézet-Séguin voor het orkest. De hoofdrollen werden gezongen door Christine Goerke, Yusif Eyvazov en Eleonora Buratto.

Podium Witteman (om 18.15 uur op NPO 2): te gast is de Franse countertenor Philippe Jaroussky, die zijn nieuwe album presenteert: La Vanità del Mondo. In Podium Witteman zingt hij van Händel de aria ‘Lascia la spina, cogli la rosa’, begeleid door het Amsterdamse Ensemble ’t Kabinet.

Staatsoper Live (om 19.00 uur op de Staatsoper Live): de opera Don Carlos van Verdi werd recent opgevoerd in Wenen in een regie van Peter Konwitschny en met Bertrand de Billy op de bok. In de hoofdrollen: Malin Byström, Jonas Kaufmann en Eve-Maud Hubeaux.

Nieuw op YouTube

L’enfant et les sortilèges op video
De video is ontstaan tijdens de coronacrisis. Er werd gespeeld door 27 musici van het London Philharmonic Orchestra en het beeld in de greenscreen-studio werd door een klein aantal videotechnici gecreëerd. U hoort in deze cartooneske L’enfant et les sortilèges van Ravel onder anderen Karen Cargill en Marcus Farnsworth.

Maandag 23 november

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Wozzeck van Alban Berg werd net voor de pandemie uitgevoerd in New York met Peter Mattei in de titelrol en Elza van de Heever als Marie. Yannick leidde het orkest, William Kentrigde was regisseur.

Staatsoper Live (om 19.00 uur op de Staatsoper Live): na Richard Strauss’ Elektra uit 1965 op Radio 4 volgt vandaag een heel recente opname, gemaakt op 11 september dit jaar met in de hoofdrollen Ricarda Merbeth, Camilla Nylund en Doris Soffel. Harry Kupfer maakte de enscenering, Franz Welser-Möst leidde het orkest.

Montagsstück IV (om 20.15 uur op Staatsoper.tv): de Bayerische Staatsoper is, nu het theater dicht is, weer begonnen met maandagavondconcerten via het online videokanaal Staatsoper.tv. Deze maandag zijn jonge solisten te horen met pianobegeleiding in stukken van Mozart, Gounod, Donizetti en Strauss. U ziet onder anderen Michael Pandya, Eliza Boom en Yajie Zhang. Die laatste won in 2017 verschillende prijzen op het Internationaal Vocalisten Concours in ‘s- Hertogenbosch.

Dinsdag 24 november

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): met in de hoofdrollen Sondra Radvanovsky, Dolora Zajick en Dmitri Hvorostovsky werd in 2011 Il trovatore van Verdi bij de Met opgevoerd. Marco Armiliato dirigeerde.

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): bariton Thomas Oliemans begeleidt zichzelf aan de vleugel in repertoire van zowel Schubert als Harry Bannink. De opname werd een paar dagen eerder in Utrecht gemaakt.

Woensdag 25 november

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Marnie van Nico Muhly, een recente opera uit het Met-repertoire, werd in 2018 op de bühne gebracht met onder anderen Isabel Leonard, Iestyn Davies en Christopher Maltman. Het orkest werd geleid door Roberto Spano.

Staatsoper Live (om 19.00 uur op de Staatsoper Live): bekende namen zongen in mei 2019 in de opvoering van Die Frau ohne Schatten van Strauss door de Wiener Staatsoper. U ziet onder anderen Stephen Gould, Camilla Nylund en Nina Stemme. Regisseur was Vincent Huguet, voor het orkest stond Christian Thielemann.

Asmik Grigorian. (© Rokas Baltakys)

Operastream (om 19.30 uur op Medici.tv): Dvořáks Rusalka werd opgevoerd bij het Teatro Real in Madrid. Onder regie van Christof Loy en met dirigent Ivor Bolton ziet u in de titelrol Asmik Grigorian naast onder anderen Eric Cutler en Karita Mattila.

Operastream (on demand op de website van Arte Concert): op 14 november 2020 werd in de Opéra Comique in Paris Rameau’s Hippolyte et Aricie opgevoerd. Solisten waren onder anderen Reinoud Van Mechelen en Elsa Benoit. Het orkest Pygmalion werd gedirigeerd door Raphaël Pichon.

Donderdag 26 november

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Ambroise Thomas’ Hamlet dateert van tien jaar geleden. U ziet onder anderen Marlis Petersen, Jennifer Larmore en Simon Keenlyside. De Franse dirigent Louis Langrée leidde het Met-orkest.

Opera Matinee (om 15.00 uur op BBC Radio 3): het Londense Royal Opera House programmeerde in 2012 de opera Le nozze di Figaro van Mozart. In de hoofdrollen zongen Ildebrando D’Arcangelo als Figaro en Aleksandra Kurzak als Susanna. U hoort ook onder anderen Ann Murray en Anna Bonitatibus in de uitvoering, die werd geleid door Antonio Pappano.

Vrijdag 27 november

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): sopraan Roberta Alexander vertelde eerder dit jaar over haar rol van 5. Magd in Elektra van Strauss. Ze deelde, onder dirigent Esa-Pekka Salonen en onder regie van Robert Carsen, het podium met Nina Stemme, Adrianne Pieczonka en Waltraud Meier.

Vorig artikel

Deseure: 'In deze tijd moet je veerkrachtig zijn'

Volgend artikel

24 uur Palestrina in Augsburg

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.