Binnenkort

Opera in de media: week 51 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 51 van 2020 (12 – 18 december) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: de radio- en tv-uitzending van Beethovens Fidelio onder leiding van Jaap van Zweden.

Zaterdag 12 december

Eric Owens en Angel Blue in Porgy and Bess. (© Ken Howard / Met Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): ook voor de opera’s die komende week worden gestreamd vindt u de originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief van de Met) op de website van de Met. Vanuit de Met ziet u Porgy and Bess van de Gershwins, zoals opgevoerd in februari dit jaar. De productie was eerder ook in Amsterdam te zien. Angel Blue, Golda Schultz en Latonia Moore zongen onder leiding van David Robertson.

NTR ZaterdagMatinee (om 14.00 uur op NPO Radio 4): niet de geplande Götterdämmerung van Wagner, maar wel dirigent Jaap van Zweden, het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor in Fidelio van Beethoven. Zonder publiek, maar met tv-camera’s die de uitvoering vastleggen. Net als bij de legendarische Parsifal in de NTR ZaterdagMatinee is ook nu Robert Holl van de partij, ditmaal als verteller. Andere solisten zijn onder anderen sopraan Anja Kampe (Leonore), tenor Daniel Frank (Florestan) en bas Georg Zeppenfeld (Rocco). Radio 4 maakte een speciale podcast, gepresenteerd door Hein van Eekert.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): niet alleen opera vanavond, maar ook een gesprek met Roberta Alexander, die recent met een Edison Oeuvre Award werd onderscheiden. Binnenkort hoort u meer van haar op Place de l’Opera. Het operaprogramma bestaat uit Marschners Der Vampyr. De opname uit 1990 werd gemaakt met het Groot Omroepkoor en het Radio Symfonie Orkest onder leiding van Kenneth Montgomery. Solisten waren onder anderen Lieuwe Visser (verteller), Christine Weidinger (Malwina), Thea van der Putten (Emmy) en Elena Vink (Janthe).

Operastream (om 19.00 uur op de website van de Noorse Nationale Opera): de door Jetske Mijnssen geregisseerde productie van Il barbiere di Siviglia bij de Noorse Opera wordt als livestream aangeboden. Hubert Zapior, Angela Brower en Jake Swanson zingen onder dirigent Tobias Ringborg de belangrijkste rollen.

Met Stars Live (om 19.00 uur op de website van de Metropolitan Opera): in de serie Met Stars Live zingt bas-bariton Bryn Terfel een kerstprogramma, live vanuit Brecon Cathedral in Wales. U kunt online tickets bestellen voor het optreden met veel Welshe accenten. Terfel zingt onder meer ‘Guardian Angel’ van Robat Arwyn, het ‘Ave Maria’ van Schubert en ‘In the Bleak Midwinter’ van Holst.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): Verdi’s laatste opera, Falstaff, werd opgenomen bij het Royal Opera House. Hoofdrolzanger is Bryn Terfel, die vanavond met zichzelf concurreert. Zijn collega’s waren onder anderen Simon Keenlyside en Anna Prohaska. Nicola Luisotti leidde het orkest.

Zondag 13 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in een ‘telecast’ uit 1979 ziet u Kurt Weills Rise and Fall of the City of Mahagonny. In de rol van Jenny zong Teresa Stratas, naast andere bekende namen als Astrid Varnay en Cornell MacNeil. Voor het orkest stond James Levine, John Dexter regisseerde.

Katharine Dain. (© Evelien van Rijn)

Het Zondagmiddagconcert (om 14.00 uur op de website van NPO Radio 4): begin december nam het Koninklijk Concertgebouworkest onder dirigent Antony Hermus een programma op met werken van Nederlandse componisten. Met als solisten harpist Remy van Kesteren, slagwerker Dominique Vleeshouwers en sopraan Katharine Dain hoort u werk van Kortekaas, Andriessen, Swart en Keuris.

Opera op NPO 2 (om 19.20 uur op NPO 2): meteen na Podium Witteman zendt NPO 2 een registratie uit van de NTR ZaterdagMatinee. Jaap van Zweden, het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en onder anderen Anja Kampe, Daniel Frank en Falk Struckmann zijn te zien in Fidelio van Beethoven.

Staatsoper Live (om 19.00 uur op de Staatsoper Live): Giacomo Puccini’s wordt in Wenen opgevoerd zonder publiek, maar met tv-camera’s. Onder muzikale leiding van Bertrand de Billy en in een enscenering van Margarethe Wallmann ziet u Anna Netrebko, Yusif Eyvazov en Wolfgang Koch.

Nieuw op YouTube

Tristan in het klein
Dirigent/componist Eberhard Kloke maakte voor de Deutsche Oper am Rhein een intieme bewerking van Wagners Tristan und Isolde. Over het project is een meerdelige serie video’s gemaakt die op YouTube te vinden zijn. Dit is deel twee.

Maandag 14 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): opnieuw Teresa Stratas in een registratie uit 1992 van John Corigliano’s The Ghosts of Versailles. Ook Marilyn Horne en Renée Fleming maakten deel uit van de cast, muzikaal geleid door James Levine.

Staatsoper Live (om 19.00 uur op de Staatsoper Live): u kunt de première van Das verratene Meer van Hans Werner Henze live vanuit Wenen meemaken. Onder dirigent Simone Young en in een regie van het duo Jossi Wieler en Sergio Morabito ziet u onder anderen Bo Skovhus, Josh Lovell en Erik Van Heyningen.

Montagsstück VI (om 20.15 uur op Staatsoper.tv): het programma van de Bayerische Staatsoper van vanavond is in kerstsfeer. Onder anderen Jonas Kaufmann werkt mee, echter alleen met klassiek getint repertoire als ‘Es ist ein Ros entsprungen’. Vladimir Jurowski dirigeert het Bayerische Staatsorchester.

Dinsdag 15 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Samson et Dalila van Camille Saint-Saëns werd op 20 oktober 2018 opgevoerd onder leiding van Sir Mark Elder. In een regie van Darko Tresnjak hoort u Roberto Alagna en Elīna Garanča in de titelrollen.

Woensdag 16 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): met onder anderen Eva Marton, Leonie Rysanek en Peter Hofmann ziet u Lohengrin van Wagner, in een uitvoering die in 1986 werd opgenomen. Dirigent was James Levine.

Christian Gerhaher. (© Hiromichi Yamamoto)

Operastream (on demand op Arte Concert): met bariton Christian Gerhaher in een roldebuut bij het Opernhaus Zürich en met Fabio Luisi voor het orkest is Simon Boccanegra van Verdi terug te kijken op Arte Concert.

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): in het Avondconcert hoort u het optreden van bariton Raoul Steffani en pianist Lucie Horsch in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Op het programma staat werk van Beethoven, Grieg en Agathe Backer-Grøndahl.

Donderdag 17 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in een week vol grote opera mag Berlioz’ Les Troyens niet ontbreken. Onder anderen Deborah Voigt, Susan Graham en Karen Cargill zongen de belangrijkste rollen. Dirigent was Fabio Luisi.

Vrijdag 18 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): ditmaal weer een oudere opname van de Met, uit 1984, met de opera Francesca da Rimini van Zandonai. Naast Renata Scotto ziet u Plácido Domingo en Cornell MacNeil. Muzikale leiding had James Levine.

Vrijdagconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): het AVROTROS Vrijdagconcert biedt vanavond religieus werk van Franz Schubert (Tweede Mis in G) en Camille Saint-Saëns (Oratorio de Noël). Bij het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder Vasily Petrenko soleren onder anderen Liv Redpath, Iris van Wijnen en Andreas Wolf.

Vorig artikel

Willem Bruls: 'Het grootste werk komt nog'

Volgend artikel

Duo Houberg & Vegter brengt kerstconcerten

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.