Binnenkort

Opera in de media: week 5 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 5 van 2021 (30 januari – 5 februari): Il barbiere di Siviglia in een regie van Jetske Mijnssen, te zien bij OperaVision.

Metropolitan Opera: streams

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Van veel opera’s vindt u de originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het Met-archief) op de website van de Met. Nu Wagners Fliegende Holländer uit de programmering van De Nationale Opera is geschrapt, biedt de stream van de Met op zaterdag een alternatief, met een enscenering van François Girard en met Franz-Josef Selig als Daland.

Binnen het thema ‘Black History Month at the Met’ staan volgende week streams gepland van onder meer Porgy and Bess (dinsdag), een Dialogues des Carmélites met Jessye Norman (donderdag) en Rossini’s Cenerentola met Lawrence Brownlee (vrijdag).

De Nationale Opera

Het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Koor van De Nationale Opera en Katia Ledoux in actie tijdens de Petite messe solennelle. (© Melle Meivogel)

De uitvoering van de Petite messe solennelle van Rossini door De Nationale Opera staat sinds een week online op YouTube. Solisten zijn onder anderen Katia Ledoux en Frederik Bergman. Ook de productie OFFspring, met onder anderen koordirigent Klaas-Jan de Groot, bariton Bora Balci en tenor Thomas de Bruijn, is nog terug te kijken.

Wiener Staatsoper: streams

De Wiener Staatsoper streamt opnamen uit het verleden, maar brengt ook een livestream. Uit oktober 2020 komt Die Entführung aus dem Serail met Lisette Oropesa. Voor maandag is een livestream aangekondigd van Le nozze di Figaro met dirigent Philippe Jordan en regisseur Jean-Pierre Ponnelle. In de hoofdrollen zingen Andrè Schuen en Federica Lombardi. De uitzending begint om 15.30 uur.

NPO Radio 4

In het seizoen van het 60-jarige jubileum van de NTR ZaterdagMatinee is Jenůfa mogelijk het tot nu toe meest grootschalige evenement. Zangers uit binnen- en buitenland zijn gecast voor de rollen in de opera van Janáček. Lise Davidsen, die zes jaar geleden in Amsterdam de Hans Gabor Belvedere Singing Competition won, zingt de hoofdrol. Nieuw toegevoegd aan de cast is alt Helena Rasker, naast andere Nederlandse zangers als Frederik Bergman, Maria Riccarda Wesseling, Nikki Treurniet, Esther Kuiper en Judith Weusten. Het programmaboekje staat nu online.

NTR Opera Live (zaterdag om 19.00 uur) presenteert Moessorgski’s Boris Godoenov met onder anderen John Tomlinson, Chris Merrit en John Daszak. De opname werd gemaakt bij De Nationale Opera.

Maurice Lammerts van Bueren en Ellen Valkenburg op het coverbeeld van Les Apaches, hun nieuwe album. (© Maurice Lammerts van Bueren)

In Spiegelzaal (zondag om 10.00 uur) ontvangt Hans van den Boom twee ensembles die recent een cd uitbrachten. Sopraan Ellen Valkenburg en pianist Maurice Lammerts van Bueren brengen repertoire van hun cd Les Apaches, daarna is er Astori Amsterdam met de cd Verhalen uit Buenos Aires.

Speciaal voor het Avondconcert (donderdag om 20.00 uur) namen mezzosopraan Ekaterina Levental en pianist Frank Peters een recital op met werken van Medtner (van hun nieuwe cd Sleeplessness), Rachmaninov en Glinka.

BBC Radio 3

De operaprogrammering van Radio 3 vermeldt deze week op zaterdag om 19.30 uur Faust van Gounod, een productie die een paar dagen geleden als stream te zien was. De rol van Marguerite werd gezongen door Marina Poplavskaya. Ze kwam deze week uitgebreid aan het woord op Place de l’Opera.

Op donderdag om 15.00 uur is er de ‘Benvenuto Cellini’ van Kurt Weill, The Firebrand of Florence, opgenomen in het Barbican Centre. Andrew Davis leidt koor en orkest.

NPO tv

In Podium Witteman is op zondag zangeres Niki Jacobs te gast. Ze zingt bij gelegenheid van de Nationale Holocaust Herdenking liederen uit de Mauthausen Liederencyclus van Mikis Theodorakis, in een Jiddische vertaling. NPO 2 Extra toont op zondagavond om 20.30 uur The Barcelona Concert van Cecilia Bartoli. Het is een ode aan de legendarische Maria Malibran.

OperaVision

Het webkanaal OperaVision presenteert op vrijdag 5 februari om 19.00 uur een opname van Il barbiere di Siviglia, geënsceneerd voor de Noorse Opera door de Nederlandse regisseur Jetske Mijnssen.

Nieuw op YouTube

Nozze met neusmasker
Kan dat, een opera zingen met mondkapjes? De studenten van het Wheaton College Conservatory of Music in Illinois bewezen het. Hun locatieproductie van Le nozze di Figaro staat nu op YouTube.

Podcast

Het Nederlands Kamerkoor maakt, in samenwerking met KRO-NCRV, een podcast over de Nederlandse korenwereld in coronatijd. Voor de meer dan 1,7 miljoen amateurzangers in Nederland is zingen niet alleen een hobby, maar vormen zangkoren ook een sterk sociaal vangnet. Over de stille ramp die zich voltrekt nu vrijwel alle kooractiviteiten stilliggen, maakt radioverslaggever Matthijs Holtrop een podcast. De eerste aflevering is vanaf 27 januari te beluisteren.

Vorig artikel

Meistersinger houdt Moshinsky in herinnering

Volgend artikel

Bayreuther Festspiele maakt programma bekend

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.