Nieuws

Bayreuther Festspiele maakt programma bekend

Intendant Katharina Wagner had al enige tijd geleden verklaard dat ze vastbesloten was de Bayreuther Festspiele van 2021 doorgang te laten vinden, in enigerlei vorm. Wat in Salzburg kan, moet ook in Bayreuth kunnen. Nu is het zover: het programma is bekendgemaakt. Al zijn er nog wel de nodige vraagtekens.

Het Festspielhaus in Bayreuth. (© Rico Neitzel / CC BY-SA 2.5)

Wat de website van de Bayreuther Festspiele niet vermeldt, maar wat al een tijdje in het Wagnercircuit rondgaat, is de beperking van het aantal toeschouwers dat in de zaal zal worden toegelaten. De zaalbezetting zal vermoedelijk een stuk lager zijn dan 100 procent. Met de ticketverkoop is men in elk geval nog zeer terughoudend.

De komende weken worden er bestelformulieren gestuurd naar diegenen die kaarten hadden gekocht voor de editie van 2020 en hun geld niet hebben teruggevraagd. Pas op zondag 6 juni start de vrije verkoop online. Tegen die tijd heeft het festival meer inzicht in de maximum toegestane zaalbezetting.

De hoofdmoot van het programma wordt uitgemaakt door twee producties die al eerder te zien waren: Die Meistersinger von Nürnberg en Tannhäuser. De aangekondigde reprise van Lohengrin was al eerder komen te vervallen, omdat men zich geen raad wist met het koor, dat in deze productie zo’n grote rol speelt. Het pelgrimskoor in Tannhäuser is maar kort in beeld en kan desnoods ook vanuit een andere ruimte zingen. Hoe men de problemen met ‘het volk’ in Die Meistersinger hoopt op te lossen, is mij onduidelijk. Er wordt ongetwijfeld al hard over nagedacht.

Asmik Grigorian maakt haar debuut in Bayreuth. Ze zingt Senta. (© Rokas Baltakys)

De Festspiele gaat van start met de première van een nieuwe productie van Der fliegende Holländer in een enscenering van Dmitri Tcherniakov. Oksana Lyniv dirigeert. John Lundgren vertolkt de titelrol en Georg Zeppenfeld is kapitein Daland. Asmik Grigorian zingt de rol van Senta, haar Bayreuth-debuut. Er worden zeven voorstellingen gespeeld, de eerste op 25 juli en de laatste op 20 augustus. Uit het eerder bekendgemaakte programma van de Salzburger Festspiele kan worden opgemaakt dat Grigorian tussen haar Senta’s door ook nog een aantal malen Chrysothemis in een Salzburger herneming van Elekta zal zingen.

Grigorian is niet de enige met een druk programma. Zeppenfeld zingt naast Daland ook nog Veit Pogner in zes voorstellingen van Die Meistersinger von Nürnberg. Michael Volle keert terug als Hans Sachs. Ook terugkerend zijn Klaus Florian Vogt (Walter von Stolzing), Johannes Martin Kränzle (Beckmesser) en Daniel Behle (David). Camilla Nylund zal weer te beleven zijn als Eva. Heel opmerkelijk is de luxebezetting van de zeer kleine rol van Ein Nachtwächter: niemand minder dan Günther Groissböck. Ach, hij heeft een hekel aan doelloos rondhangen en zo hoort hij er toch bij. Philippe Jordan dirigeert.

Groissböck herneemt ook de rol van Landgraf Hermann in Tannhäuser. Dit werk wordt zesmaal uitgevoerd. De cast is grotendeels hetzelfde als in 2019, toen de productie in première ging: Martin Eiche als Wolfram, Stephen Gould als Tannhäuser en Lise Davidsen als Elisabeth. Ekaterina Gubanova moest in 2019 op het laatste moment verstek laten gaan, maar staat nu gewoon aangekondigd als Venus. Axel Kober dirigeert; het experiment met Valery Gergiev in 2019 was minder geslaagd en Kober dirigeerde ook al de vorige Tannhäuser-productie.

Barrie Kosky’s enscenering van Die Meistersinger von Nürnberg wordt hernomen. (© Bayreuther Festspiele / Enrico Nawrath)

Heel opmerkelijk is het drietal voorstellingen van een nieuwe productie van Die Walküre. Zoals bekend zou in 2020 een nieuwe Ring des Nibelungen in première gaan, maar die is uitgesteld tot 2022. Deze Walküre is geen naar voren gehaald onderdeel van die beoogde Ring, maar staat geheel op zichzelf. De cast is overigens dezelfde als oorspronkelijk voor 2020 stond aangekondigd. Dus met Groissböck als Wotan, Vogt als Siegmund, Davidsen als Sieglinde en Iréne Theorin als Brünnhilde.

Pietari Inkinen heeft de muzikale leiding, ook op dat punt is er niets gewijzigd. Maar hoe het er allemaal gaat uitzien, is moeilijk voorspelbaar. In plaats van een regisseur wordt ‘action artist’ Hermann Nitsch vermeld. De productie wordt aangekondigd als een multimediaproject dat de Ring moet spiegelen en becommentariëren.

Als randprogrammering zijn verschillende voorstellingen in het park voor het Festspielhaus gepland, evenals een kindervoorstelling van Tristan met Stephen Gould in de titelrol. Daarnaast worden er tien voorstellingen gegeven van Die Meistersinger als onderdeel van het Wagner für Kinder-project. Het betreft een aangepaste versie van de hand van Katharina Wagner. Christian Thielemann dirigeert een concertante uitvoering van Parsifal en Andris Nelsons neemt een tweetal concerten met losse stukken voor zijn rekening.

Zie voor meer informatie de website van de Bayreuther Festspiele. Lees ook onze recensies van Die Meistersinger von Nürnberg en Tannhäuser.

Vorig artikel

Opera in de media: week 5 van 2021

Volgend artikel

Astori brengt Piazzolla in het Nederlands

De auteur

Peter Franken

Peter Franken