Binnenkort

BarokOpera Amsterdam in West-Frankrijk

De nieuwe productie van BarokOpera Amsterdam, De Vuurtorenwachter, gaat de komende tijd op reis door West-Frankrijk. In Bretonse steden als Dinant, Rennes en St. Malo zijn de zangers en musici te zien en te horen. Wie op vakantie is in die regio kan De Vuurtorenwachter zomaar tegenkomen. De voorstellingen in Nederland zijn voorzien vanaf oktober.

Productiebeeld van De Vuurtorenwachter. (© Govert de Roos)

Bij het maken van de voorstelling De Vuurtorenwachter zocht Frédérique Chauvet naar muziek die de wereld van de zeemeermin in het verhaal kon representeren. De artistiek leider en dirigent van BarokOpera Amsterdam werkte vorig jaar samen met regisseur Vincent van den Elshout aan de productie. Ze zochten naar muziek bij het verhaal van de vuurtorenwachter. Hij is weduwnaar, op het podium ligt het graf van zijn overleden echtgenote en in de voorstelling wordt hij bezocht door een zeemeermin.

In de muziek die geschikt bevonden werd, zat ook repertoire van Monteverdi, gespeeld op de harp. ‘Ik vind dat zo mooi, de harp in het continuo bij de muziek van Monteverdi, van wie we onder meer het duet ‘Pur ti miro’ brengen’, zei Chauvet eerder dit jaar bij de repetities voor De Vuurtorenwachter. Ze vroeg harpist Marjan de Haer om mee te werken. ‘Maar ik houd ook erg van Keltische harp, die paste mooi bij het feit dat het verhaal van de zeemeermin een Keltische mythe is.’

Ze ging luisteren naar harpmuziek en vond een stuk dat voor haar bij uitstek de aantrekkingskracht van de zee verklankte. Het was ‘Sonerion Bleimor’, een lied dat de Bretonse harpist/zanger Alan Stivell op zijn repertoire heeft. Het stuk paste precies in de muzikale lijn van De Vuurtorenwachter en het is heel toepasselijk voor de tournee die BarokOpera Amsterdam de komende weken maakt, want die gaat door Bretagne.

De trailer van Le gardien de phare:

Frédérique Chauvet is met haar ensemble en de solisten, bas-bariton Vitali Rozynko en sopraan Judith Weusten, nu in Frankrijk voor Le gardien de phare, zoals de productie in het Frans heet. Op vrijdag 23 juli treden ze op in het Theatre Debussy in Dinard, waar volgens de website van de gemeente ‘Le BarokOpera dévoilera quelques surprises dès cet été’, want het ensemble komt er eind oktober terug voor Le Dinard BarokOpera Festival. Daarna zijn er voorstellingen in onder meer het Château de la Ballue, niet ver van de Mont Saint Michel, in Rennes en tot slot van de tour in het Parc de La Briantais in Saint Malo.

Meer informatie over de Franse tournee en de komende Nederlandse voorstellingen van De Vuurtorenwachter vindt u op de website van BarokOpera Amsterdam.

Vorig artikel

Mexicaanse zingt Carmen in Spanga

Volgend artikel

Opera in de media: week 30 van 2021

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.