AchtergrondBuitenland

Seizoen Wiener Staatsoper 2014/2015

De Wiener Staatsoper brengt komend seizoen 223 operavoorstellingen, 56 balletvoorstellingen, 7 concerten, 29 matineeconcerten en 40 kinderoperavoorstellingen. Zes operaproducties zijn nieuw, waaronder de eerste Oostenrijkse uitvoering van The Tempest. Lees verder voor een volledig overzicht.

De Wiener Staatsoper, aan de Opernring in Wenen (foto: Peter Haas).
De Wiener Staatsoper, aan de Opernring in Wenen (foto: Peter Haas).

De Wiener Staatsoper is het grootste operahuis van Oostenrijk. In totaal brengt het huis in het komende seizoen 52 operaproducties. Gezien het beperkte aantal van zes nieuwe producties gaat het daarbij vooral om reprises.

De reprises worden vaak slechts drie à vier keer achter elkaar opgevoerd, waarna ze weer van het toneel verdwijnen. Op die manier kan de Wiener Staatsoper een grote hoeveelheid opera’s aanbieden. Neem de openingsmaand september: in nog geen vier weken tijd kun je Der fliegende Holländer, Tosca, Rusalka, La fanciulla del West, Manon, L’elisir d’amore en Don Carlo zien.

Diverse dirigenten en regisseurs maken komend seizoen hun debuut in Wenen. Zo is de chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch, Yannick Nézet-Séguin, voor het eerst te gast bij het operahuis. Hij dirigeert Der fliegende Holländer in september, met Bryn Terfel in de titelrol.

Verder zijn alle regisseurs van de zes nieuwe producties nieuw in Wenen. Onder hen ook Pierre Audi, artistiek directeur van De Nationale Opera. Hij ensceneert Rigoletto. Die productie is in december, januari en juni in totaal tien keer te zien.

Hieronder een overzicht van alle nieuwe producties:

Idomeneo (Mozart)
Première 5 oktober 2014
Dirigent: Christoph Eschenbach
Regisseur: Kasper Holten
Solisten: Michael Schade, Margarita Gritskova, Maria Bengtsson, Chen Reiss, e.a.

Chowanschtschina (Moessorgski)
Première 15 november 2014
Dirigent: Semyon Bychkov
Regisseur: Lev Dodin
Solisten: Ferruccio Furlanetto, Christopher Ventris, Andrzej Dobber, Ain Anger, Elisabeth Kulman, e.a.

Rigoletto (Verdi)
Première 20 december 2014
Dirigent: Franz Welser-Möst
Regisseur: Pierre Audi
Solisten: Piotr Beczala, Simon Keenlyside, Valentina Nafornită, Elena Maximova, e.a.

Elektra (Strauss)
Première 29 maart 2015
Dirigent: Franz Welser-Möst
Regisseur: Uwe Eric Laufenberg
Solisten: Anna Larsson, Nina Stemme, Anne Schwanewilms, Falk Struckmann, e.a.

Don Pasquale (Donizetti)
Première 26 april 2015
Dirigent: Jesús López-Cobos
Regisseur: Irina Brook
Solisten: Michele Pertusi, Juan Diego Flórez, Valentina Nafornită, e.a.

The Tempest (Adès)
Première 14 juni 2015
Dirigent: Thomas Adès
Regisseur: Robert Lepage
Solisten: Adrian Eröd, Audrey Luna, Stephanie Houtzeel, David Daniels, e.a.

Naast de zes operapremières zijn er twee bijzondere jubileumconcerten: op 7 februari 2015 viert Edita Gruberova haar 45 jaar bij de Wiener Staatsoper met een concert onder leiding van Marco Armiliato en op 3 mei 2015 viert tenor Neil Shicoff zijn 40-jarig jubileum bij het operahuis met een concert onder Frédéric Chaslin, met medewerking van onder anderen Agnes Baltsa.

De Wiener Staatsoper zet zijn streamingsactiviteiten op het in september 2013 opgerichte Staatsoperlive.com in het nieuwe seizoen extra uitgebreid voort. Het huis biedt veertig live-uitzendingen aan, waarbij de digitale toeschouwer zelf kan switchen tussen een stilstaande camera met de blik op het hele toneel of een geregisseerde opname met verschillende perspectieven op het toneel. Op Staatsoperlive.com zijn voor 14 euro tickets voor één uitzending te koop of zijn voor 88 tot 320 euro abonnementen af te sluiten.

Zie voor meer informatie over het seizoen van de Wiener Staatsoper www.wiener-staatsoper.at.

Vorig artikel

STIOP maakt Benelux-tournee met Bohème

Volgend artikel

Operadagen Rotterdam presenteert 9e editie

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.