CD-recensiesFeatured

David Parry dirigeert bevlogen Pirata

Il Pirata, één van de mooiste opera’s van Bellini, is voor de meeste mensen niet meer dan een titel. Logisch: het wordt bijna nooit meer opgevoerd en het wordt ook maar zelden opgenomen. Opera Rara voegt een opname toe aan de kleine discografie.

Il Pirata is een schitterend werk. De laatste scène behoort tot de sterkste die Bellini ooit schreef. U hoort er al Donizetti’s Lucia in. En het openingskoor uit de derde akte, ‘Che rechi tu’, kan je bijna letterlijk in Macbeth en Luisa Miller van Verdi terugvinden.

Tot voor kort kende ik maar drie opnamen van de opera, met als Imogene-vertolksters Montserrat Caballé, Maria Callas en Lucia Aliberti. Voor het gemak tel ik de ZaterdagMatinee-uitvoering met Nelly Miricioiu dan niet mee, die is tenslotte niet uitgebracht (ZONDE!).

Bij Opera Rara zingt Carmen Giannattasio de rol van Imogene. Haar timbre is veel lichter en minder dramatisch dan dat van Callas en veel stroever dan dat van Caballé. Maar als je hun stemmen even uit je hoofd zet, kan je niet anders dan toegeven dat zij heel wat te bieden heeft, zeker in haar waanzinaria.

Meer moeite heb ik met de heren. Ludovic Tézier is een voortreffelijke zanger, maar belcanto… nee, daarvoor is zijn bariton niet soepel genoeg. In de passages waarin hij wat minder coloraturen te zingen heeft en gewoon autoritair mag zijn, is hij niettemin zonder meer overtuigend.

José Bros gold ooit als één van de meest veelbelovende jonge belcantozangers van zijn generatie, maar die belofte heeft hij eigenlijk nooit ingelost. Hij heeft een prima hoogte en goede coloraturen, maar zijn stem komt af en toe geknepen over.

David Parry, één van de grootste belcantospecialisten tegenwoordig, dirigeert meer dan bevlogen.

Vorig artikel

Nog een onderscheiding voor Truze Lodder

Volgend artikel

Netrebko gooit productie Baden-Baden om

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

2Reacties

 1. 22 mei 2013 at 14:32

  Van de opera Il pirata kan ik geen dvd-opname vinden
  Is er die eigenlijk wel. Ik vind het een prachtige opera.
  Zo, ja, kunt u mij vertellen welke dvd dit zou kunnen zijn.

  Sjef van Roessel.

 2. Pieter K. de Haan
  22 mei 2013 at 18:38

  Bij mijn weten bestaat er geen “officiële” DVD van, wel een aantal bootlegs: http://www.premiereopera.com/search.aspx?find=I+puritani+-DVD.