Nieuws

Carreras stopt met opera

José Carreras heeft in een interview met The Times laten weten dat hij stopt met zijn carrière op het operatoneel. Carreras was jarenlang één van de populairste operatenoren. In bepaalde omstandigheden wil de Spaanse tenor nog wel recitals geven.

(Foto: officiële website José Carreras, www.josepcarreras.com).
(Foto: officiële website José Carreras, www.josepcarreras.com).

„Als het gaat om opera is mijn carrière gedaan – tenzij zich de juiste omstandigheden voordoen”, zei Carreras in het Engelse dagblad. „Als ik nog recitals kan doen, die qua repertoire bij mijn behoeften passen, is dat geen probleem. Dat is goed genoeg.”

Met Carreras’ bekendmaking komt een einde aan de carrière van één van de grote tenoren van de tweede helft van de twintigste eeuw. Bij het grote puliek werd de Spanjaard vooral bekend als één van de Three Tenors (een trio met Luciano Pavarotti en Plácido Domingo). Vooral hun optreden tijdens het WK voetbal in Italië in 1990 was overdonderend: 800 miljoen mensen volgden het.

Carreras begon zijn carrière eigenlijk al op 11-jarige leeftijd, toen hij een rol als jongenssopraan mocht zingen in het Teatro del Liceu in Barcelona. In de jaren zeventig brak hij door als tenor. Aan het eind van dat decennium, toen hij achterin de twintig was, had hij al meer dan twintig verschillende rollen op zijn naam staan.

Dat werden er uiteindelijk meer dan zestig. Opera’s waarin hij vaak met de grootste prima donna’s samenzong. In 1987 kwam zijn zegetocht echter bijna tot een einde toen er leukemie bij hem werd geconstateerd. Zijn overlevingskans was slechts tien procent. Maar hij kwam er doorheen en maakte een even glansrijke come-back, met talrijke recitals.

Over zijn ziekte zei Carreras in het interview: „Ik heb erg veel geluk gehad om deze ernstige ziekte, met weinig kans op overleven, door te komen. Ik denk er nog elke dag aan. De hulp van boven is heel belangrijk.”

Met de aftocht van Carreras blijft er, nadat Pavarotti in 2007 overleed, nog één tenor van de Three Tenors over: Plácido Domingo. En die heeft voorlopig nog wel wat op het programma staan.

Op 14 mei krijgt Carreras een award uitgereikt voor zijn hele carrière tijdens de Classical Brits. Naar verluidt zal Domingo hem de prijs uitreiken.

Lees hier het interview met Carreras in The Times.

Vorig artikel

Vier vocale diamantjes in de Vondelkerk

Volgend artikel

Manager: Carreras stopt helemaal niet

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.