Nieuws

Arthaus brengt Goya voor het eerst op dvd

Arthaus Musik heeft Menotti’s opera Goya voor het eerst op dvd uitgebracht. Naast die wereldpremière brengt het label opera’s van onder andere Händel, Mozart en Bellini uit, vanaf vandaag verkrijgbaar.

Goya ontstond op initiatief van tenor Plácido Domingo, toen hij eens met componist Gian Carlo Menotti in 1977 dineerde. De opera gaat over de grote Spaanse kunstenaar Francisco Goya. Het werk ging in 1986 in wereldpremière.

In 2004 werd Goya voor het eerst opgevoerd in Wenen, bij het Theater an der Wien. Plácido Domingo zong de titelrol, de rest van de cast bestond uit onder andere Michelle Breedt, Iride Martinez en Christian Gerhaher. Emmanuel Villaume dirigeerde, Kasper Bech Holten dirigeerde. Arthaus nam de voorstelling op en heeft hem nu op dvd gezet.

De lijst nieuwe Arthaus-uitgaven en heruitgaven die vandaag in Nederland op de markt zijn gebracht, bevat nog drie andere opera’s. Van de Wiener Staatsoper komt een productie van Händels Alcina, waar met een Place de l’Opera-prijsvraag exemplaren van te winnen zijn. De productie staat onder leiding van Marc Minkowski en bevat gerenommeerde zangers als Anja Harteros en Vesselina Kasarova.

Uit het Gran Teatre del Liceu uit Barcelona komt een productie van Bellini’s I puritani, opgenomen in 2001. Regisseur is Andrei Serban, dirigent is Friedrich Haider. Edita Gruberova zingt Elvira, José Bros is Arturo en Carlos Álvarez zingt Riccardo.

Uit de oude doos komt een Berlijnse Don Giovanni, in 1961 opgenomen in de Deutsche Oper. Het was de openingsvoorstelling van het operahuis. Dietrich Fischer-Dieskau zong de titelrol, onder andere Pilar Lorengar, Walter Berry en Elisabeth Grümmer zongen de andere partijen. Ferenc Fricsay dirigeerde, Carl Ebert ensceneerde.

Interessant is ook een 11-dvd-box met ‘Magic Moments of Opera‘ die Arthaus heeft uitgebracht. De box bevat tien opera’s: Aida, Il barbiere di Siviglia, Carmen, Elektra, Fidelio, Die Fledermaus, Tannhäuser, Tosca, Werther en Die Zauberflöte. De producties bevatten namen als Plácido Domingo, Joyce DiDonato, Jonas Kaufmann, Luciano Pavarotti en Elina Garanca.

Naast opera brengt Arthaus ook het bekende requiem van Verdi uit op dvd. De opname komt uit Rome, 2005. Fiorenza Cedolins, Luciana D’Intino, Ramón Vargas en Rafael Siwek zongen de solopartijen, Zubin Mehta leidde het Orchestra en Coro Filarmonica Arturo Toscanini.

Zie voor meer informatie de website van distributeur C&S Entertainment of de etalage van nieuwe Arthaus- en C Major-uitgaven op de homepage van Place de l’Opera.

Vorig artikel

Machaidze zingt matige Gilda in Hamburg

Volgend artikel

Een Walküre in 'energy saving'-modus

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.