Nieuws

Oliemans genomineerd voor prijs VSCD

Bariton Thomas Oliemans is genomineerd voor de VSCD Klassieke Muziekprijs 2009 in de categorie ‘nieuwe generatie musici’. Eerder werd Cora Burggraaf in die categorie voorgedragen. De prijsuitreiking is op 6 november.

De VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgenouwdirecties) reikt jaarlijks vier Klassieke Muziekprijzen uit. In de categorie ‘nieuwe generatie musici’ is dit jaar Thomas Oliemans genomineerd. Dat maakte de organisatie op vrijdag 3 juli bekend.

Oliemans zong dit seizoen onder meer de rol van Adam in Adam in Ballingschap van De Nederlandse Opera, een nieuwe opera van Rob Zuidam.

„De jonge Nederlandse bariton Thomas Oliemans bouwt al jaren aan een breed repertoiere”, meent de jury. „Opvallend zijn steeds weer Oliemans intelligente tekstinterpretaties, zijn pure muzikaliteit en zijn theaterinstinct.”

In dezelfde categorie werden eerder al blokfluitist Erik Bosgraaf en mezzosopraan Cora Burggraaf genomineerd. Van de laatste werden haar ‘grote communicatieve kwaliteiten en buitengewoon expressieve persoonlijkheid’ geroemd door de jury.

In andere categorieën zijn onder andere dirigent Yannick Nézet-Séguin (pas in Amsterdam te zien bij De zaak Makropulos van De Nederlandse Opera) en het Koninklijk Concertgebouworkest kanshebbers op de prijs.

De zeskoppige jury (waaronder de directeur van het Concertgebouworkest) wijst op 6 november de winnaars aan in de Doelen in Rotterdam. Die dag is tevens de opening van de Klassieke Muziekweek Liever Live.

Vorig artikel

DiDonato zong Rosina op gebroken been

Volgend artikel

Huzarenstukje van DiDonato

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.