AchtergrondBuitenlands nieuwsNieuws

Filmpjes: De vijf finalisten in Cardiff

Zondag 23 juni dingen vijf zangers naar de hoofdprijs van de BBC Cardiff Singer of the World Competition, één van de meest prestigieuze zangconcoursen. Klik verder om ze alle vijf aan het werk te zien.

Jamie Barton is één van de kandidaten voor de hoofdprijs.
Jamie Barton is één van de kandidaten voor de hoofdprijs.

Van de meer dan 400 zangers die meededen aan de voorronden mochten er twintig deze week aantreden in Cardiff om voor een jury met onder anderen Kiri Te Kanawa, Neil Shicoff en Nicholas Payne op te treden, samen met het BBC National Orchestra of Wales onder afwisselend Jun Märkl en Graeme Jenkins.

Er vonden deze week vier concerten plaats. Na het vierde concert werden de finalisten bekendgemaakt. Hieronder een filmpje van elk van de vijf finalisten:

De Amerikaanse mezzosopraan Jamie Barton was een paar jaar lid van de operastudio van de Houston Grand Opera, was winnares van de Metropolitan Opera National Council Auditions in 2007 en ontving vorig jaar de Richard Tucker Career Grant. Ze zong het afgelopen jaar al vele rollen in Chicago, Atlanta en München. Hieronder zingt ze ‘L’ai bien entendu? … O mon Fernand’ uit La favorite van Donizetti.

De Italiaanse sopraan Teresa Romano studeerde bij grootheden als Leyla Gencer en Luciana Serra. Ze werd opgeleid in de academie van de Scala en zong bij diverse prominente Italiaanse operahuizen. Hieronder zingt ze ‘Ritorna vincitor!’ uit Aida van Verdi.

De Kroatische bas-bariton Marko Mimica is sinds 2011 ensemblelid van de Deutsche Oper Berlin. Daarvoor werd hij opgeleid in Zagreb en zong hij diverse rollen bij Kroatische theaters. Hieronder zingt hij ‘Sì, vi sarà vendetta … Que’ numi furenti’ uit Rossini’s Semiramide.

De Argentijnse mezzosopraan Daniela Mack werd geboren in Buenes Aires, maar studeerde in Amerika. De afgelopen seizoenen debuteerde ze bij de English National Opera en bij de operahuizen van Toulouse en Washington. Hieronder zingt ze ‘Qu’entends-je? … Amour, viens render à mon âme’ uit Orphée et Eurydice van Gluck.

De Oekraïense sopraan Olena Tokar studeerde in Kiev en Leipzig. In de Duitse stad bleef ze ‘hangen’ als ensemblelid van het operahuis. Hieronder zingt ze ‘Piangerò la sorte mia’ uit Giulio Cesare van Händel.

Jamie Barton en Olena Tokar nemen ook deel aan de finale van de Song Prize, op vrijdagavond 21 juni. In die finale zingen ook Yuri Gorodetski uit Belarus, Ben Johnson uit Engeland en Mária Celeng uit Hongarije.

Zie voor meer filmpjes en de details over het finaleprogramma de website van BBC Cardiff Singer of the World.

Vorig artikel

Offenbach, Damrau, Calleja bij Sonostream

Volgend artikel

Jamie Barton is Cardiff Singer of the World

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Antonio
    22 juni 2013 at 15:03

    Spannend!
    Wat mij betreft wordt het “the battle of the mezzosopranos” …..