Buitenlands nieuwsNieuws

Garifullina en Ao Li winnen Operalia 2013

Sopraan Aida Garifullina en bas-bariton Ao Li hebben zondag de eerste prijs gewonnen van Operalia 2013. De finale van het concours van Plácido Domingo vond dit jaar in het Teatro Filarmonico di Verona plaats.

verter250х250 Veertien jonge zangers zongen zondagavond in de finale van Operalia in Verona: zeven sopranen, een contra-alt, vier tenoren, een bariton en een bas-bariton. Op het spel stonden prijzen variërend van 30.000 dollar (eerste prijs) tot 10.000 dollar (de derde prijs en diverse andere prijzen). Plácido Domingo, oprichter van het concours, dirigeerde zelf het Orchestra della Fondazione Arena di Verona.

Een jury van kopstukken uit de operawereld verkoos sopraan Aida Garifullina tot vrouwelijke winnares. De 25-jarige Garifullina komt uit Kazan, Tatarstan, studeerde bij Siegfried Jerusalem in Nürnberg en in Wenen en trad de afgelopen jaren al veelvuldig op, ook in het popcircuit. In de finale zong ze een aria uit Bellini’s I Capuleti e i Montecchi.

Hieronder een fragment van de sopraan (niet van Operalia):

Tot mannelijke winnaar werd bas-bariton Ao Li uitgeroepen, eveneens 25 jaar oud. De Chinese zanger studeerde onder meer bij de San Francisco Opera, waar hij ook al diverse kleinere rollen zong. In de finale zong hij een aria uit Aleko van Rachmaninov.

Hieronder een fragment van Ao Li, opgenomen in 2011:

De tweede prijzen gingen naar sopraan Julie Fuchs en bariton Simone Piazzolla. De derde prijzen naar sopraan Kathryn Lewek en tenor Zach Borichevsky. Lewek en Piazzolla wonnen eveneens de publieksprijs.

Sopraan Hae Ji Chang en tenor Benjamin Bliss werden bekroond met de twee Zarzuela-prijzen en de twee Birgit Nilsson Prizes gingen naar conta-alt Claudia Huckle en sopraan Tracy Cox. De Culturarte Prize tot slot ging naar tenor Vladimir Dvitruk.

Het finaleconcert inclusief de uitreiking is terug te kijken op Medici.tv.

Vorig artikel

Podcast: Yannick Nézet-Séguin en Wagner

Volgend artikel

Verdi: Anna Netrebko op haar best

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Mel
    26 augustus 2013 at 17:15

    Mooi gedaan, mooie stemmen, maar was zelf iets minder fan van Aida Garifullina.