Buitenlands nieuwsNieuws

Parlement ontevreden over Berlijnse opera

Sinds de drie operahuizen in Berlijn 20 miljoen per jaar meer te besteden hebben, is het opera-aanbod in de hoofdstad erop achteruit gegaan, is de ontevreden opinie van het Duitse parlement. De commissie cultuur boog zich maandag over de gang van zaken, bericht Der Tagesspiegel.

Vanuit diverse politieke partijen klonken ontevreden geluiden bij de behandeling van de gang van zaken in de stichting ‘Oper in Berlin’, waar alle drie de operahuizen (Deutsche Oper Berlin, Staatsoper Unter den Linden en Komische Oper) onder vallen.

Het aantal premières is zowel bij de Staatsoper als de Deutsche Oper teruggeschroefd en het bezoekersaantal zal in 2010 en 2011 naar verwachting afnemen.

Er zijn wel redenen aan te wijzen waarom het minder gaat met de Berlijnse operahuizen. Zo gaat de Staatsoper binnenkort sluiten voor een renovatie.

Maar de parlementariërs van de betreffende commissie vroegen zich af of daarmee de magere prestaties volledig verklaard kunnen worden. Eén van de politici vond het volgens Der Tagesspiegel onacceptabel dat de bezoekersaantallen zakken terwijl de bijdrage van de staat verhoogd is.

Gek genoeg kondigde burgemeester Wowereit op dezelfde dag als de parlementaire vergadering aan dat de operastichting weer een budgetsverhoging tegemoet mag zien.

Vorig artikel

Bezorgen sopranen je gehoorschade?

Volgend artikel

Gefascineerd door onbekende opera’s

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.