Home » Buitenlands nieuws, Nieuws

Weense opera onderscheiden voor streaming

Amsterdam17 september 2014

door

De Wiener Staatsoper heeft op zondag 14 september tijdens de International Broadcasting Convention in Amsterdam een prijs gewonnen voor zijn programma ‘Wiener Staatsoper live at home’, waarmee dit seizoen meer dan veertig voorstellingen live gestreamd zullen worden.

De Wiener Staatsoper (copyright foto: Wiener Staatsoper / Michael Pöhn).

De Wiener Staatsoper (copyright foto: Wiener Staatsoper / Michael Pöhn).

De International Broadcasting Convention is een jaarlijks evenement voor professionals die zich bezighouden met elektronische media en entertainmenttechnologie. De Wiener Staatsoper kreeg voor zijn programma de ‘Special Award’. “Een grote eer om zo’n prestigieuze prijs in dit bijzonder innovatieve veld te ontvangen”, vond intendant Dominique Meyer, die de prijs in de Rai in ontvangst nam.

Met ‘Wiener Staatsoper live at home’ biedt het Weense operahuis sinds oktober 2013 diverse producties als live-stream aan. De streams zijn te bekijken op een computer of een op internet aangesloten televisie. Het afgelopen seizoen werden zestien voorstellingen als live-stream aangeboden en in dit seizoen doet de Staatsoper daar een paar scheppen bovenop met ruim veertig opera’s en balletten.

Het operahuis is inmiddels uitgerust met de nieuwste video- en audioapparatuur, waardoor de streams vanaf dit seizoen ook in UHD-kwaliteit (Ultra high definition) te zien zijn. Daarnaast kent het programma verschillende tools, zoals ondertitels in meerdere talen en (bij sommige producties) een ‘Second Screen App’ waarmee je op een tweede scherm de historische partituur van het werk dat uitgevoerd wordt kunt meelezen. Verder zijn er online programmaboekjes beschikbaar en kunnen eerder uitgezonden opera’s terugbekeken worden via een ‘video store’.

De Staatsoper heeft drie videoteams die de voorstellingen live filmen en regisseren. De kijkers bepalen zelf of ze de geregisseerde uitzending of een totaalshot van het toneel willen zien.

Het nieuwe streamseizoen begon op 5 september met Rusalka. De eerstvolgende live-stream is Manon op woensdag 24 september. Het seizoen eindigt op 29 juni met Cardillac van Paul Hindemith.

Het bekijken van een live-stream kost 14 euro, het terugkijken van een eerder uitgezonden productie kost 5 euro. Voor 88 euro is een zelf samen te stellen abonnement op acht uitzendingen te kopen en voor 320 euro kun je één jaar lang alle live-streams zien.

Zie voor meer informatie de website van ‘Wiener Staatsoper live at home’.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.