Buitenlands nieuwsNieuws

Thielemann wordt chef-dirigent in Dresden

Christian Thielemann wordt vanaf seizoen 2012/2013 chef-dirigent van de Staatskapelle Dresden. Hij volgt Fabio Luisi op, die muzikaal directeur wordt in Zürich. Thielemann is bekend van onder meer zijn optredens in Salzburg en Bayreuth.

Maandag maakte de Staatskapelle Dresden de komst van Thielemann bekend. Naar verwachting zal hij halverwege november zijn contract tekenen. Dan zal hij ook samen met de Saksische minister van de kunsten zijn plannen voor de toekomst bekendmaken.

Thielemann dirigeerde enkele jaren als chef in Berlijn, bij de Deutsche Oper Berlin, en is sinds 2004 chef van de Münich Philharmonie. Daarnaast staat hij regelmatig op de bok bij de bekende operafestivals in Salzburg en Bayreuth. Bij het laatste festival heeft hij een vooraanstaande positie verworven.

De dirigent heeft al een goede band met Dresden. Thielemann is regelmatig te gast in de Duitse stad en veel van de musici uit de Staatskapelle spelen ook in het festivalorkest van Bayreuth.

De aanstelling is een ‘vervulling van een droom’, aldus Thielemann in een reactie. „Mijn mentor Herbert von Karajan vergeleek de klank van dit unieke orkest met ‘de glans van oud goud’. Ik denk dat dat een perfect beschrijving is. Ik verheug me er echt op om hier te gaan werken.”

Vorig artikel

Lady Macbeth valt rauw op je dak

Volgend artikel

Nieuw label SoloVoce van start

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.