AchtergrondInterviewsNieuws

Remco Roovers: op muziek naar Santiago

Remco Roovers is voor veel mensen een bekende naam in de wereld van opera en klassieke muziek. De muziekwetenschapper en zanger vliegt en rijdt als eigenaar (met Taco Stronks) van MUSICO Reizen de wereld over met groepen liefhebbers. Zijn komende reis maakt hij alleen, te voet: 800 kilometer naar Santiago de Compostela.

Remco Roovers: “Voor een compleet gezond mens is het al een stevige uitdaging, voor mij is het welhaast een olympische inspanning.”

Zanger, reisleider, inleider bij concerten, deskundige die lezingen geeft over opera en lied: die kanten van Remco Roovers kennen veel mensen. Over de spierziekte MD (myotone dystrofie) sprak hij tot voor kort liever niet. Al jong was hij zich ervan bewust dat de kans op erfelijke belasting 50 procent was. Net als zijn broer Edwin, bij wie de ziekte ook is vastgesteld, kreeg hij al voor zijn dertigste signalen: de spieren in zijn mond en gezicht hadden niet genoeg kracht meer en zijn werk bij het Groot Omroepkoor moest hij opgeven.

“In mijn jeugdige opgewektheid was ik geneigd deze klachten af te doen als hooguit onhandig”, zegt Roovers in een interview voor een uitgave van het Prinses Beatrix Spierfonds. Open spreken over zijn ziekte doet hij pas sinds kort. “Ik wilde het niet weten, stak mijn kop in het zand.” En er was een soort schaamte, vertelt hij in het interview. “Dat ik het er nu over heb, voelt als een coming-out. Heel spannend vind ik het.”

Mentale wilskracht

MD is een zeldzame ziekte die bij één op de tien- à twintigduizend mensen voorkomt. Er is geld nodig voor onderzoek en daarom bedacht Roovers een groots opgezette sponsoractie, die wordt begeleid door het Prinses Beatrix Spierfonds. Over een week vertrekt hij voor een wandeltocht van 800 kilometer vanuit het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela in Spanje.

“Voor een compleet gezond mens is dat al een stevige uitdaging, voor mij is het welhaast een olympische inspanning.” Maar Roovers is voorbereid, heeft getraind en kijkt uit naar het wandelen, de natuur onderweg en naar wat hij de “contemplatieve kant” van zijn tocht noemt. “De tocht zal me confronteren met mijn mentale wilskracht en met mijn fysieke mogelijkheden of juist beperkingen.”

Op zijn campagnepagina van het Prinses Beatrix Spierfonds geeft Roovers informatie over zijn beweegredenen en over de impact van MD op zijn leven. Kortgeleden ging hij in gesprek met revalidatiearts Esther Kruitwagen. Ze somt in een filmpje op wat de gevolgen zijn van MD voor de patiënt en steekt Remco een hart onder de riem: “Fantastisch dat je jezelf zo uitdaagt. Zo laat je zien dat je op een andere manier toch grote doelen kunt bereiken.”

Muziekman Remco Roovers bedacht hoe belangrijk het is om muziek te hebben als ondersteuning bij de tweehonderd uur die zijn tocht zal duren. Hij vroeg daarom de donateurs niet alleen te sponsoren met geld, maar ook met muziek. Veel mensen droegen financieel bij en kozen muziek die ze graag aan Roovers wilden meegeven. Anonieme donateurs noemden zowel ‘You are not alone’ van Michael Jackson als Die schöne Mullerin van Schubert.

Mezzosopraan Wilke te Brummelstroete geeft haar plaatsgenoot op zijn wandeling ‘Hello’ van Adele mee, het zangersechtpaar Eva-Maria Westbroek en Frank van Aken levert urenlang luistergenot met de complete Parsifal van Wagner, en dan wel in de versie gedirigeerd door Wilhelm Furtwängler. De playlist, die voor iedereen te vinden is op Spotify, vormt zo een soundtrack bij de tocht naar Santiago.

Financieel target al gehaald

In de muzikale inspiratie is met een lijst van 883 nummers ruim voorzien en, nog belangrijker, ook financieel gaat het goed. De teller op de donatiepagina staat al op een dikke 40.000 euro, 110 procent van het target, en daarmee is voor zijn vertrek het eerste doel van de tocht al meer dan gehaald.

Over een week vertrekt hij naar Frankrijk en op 7 mei hoopt hij in Santiago de Compostella aan te komen. Tot die tijd kan iedereen nog terecht op de donatiepagina voor een donatie. Muziek meegeven kan ook nog steeds, bij het invulvak in het donatieproces is ruimte voor uw suggestie. Belangrijk om te vermelden: Remco Roovers betaalt zijn hele onderneming zelf, de sponsorbijdrage komt geheel ten goede aan het Prinses Beatrix Spierfonds.

Informatie over de voorbereiding op de tocht en het laatste nieuws is te vinden op de speciale pagina op de website van MUSICO reizen.

Vorig artikel

RPhO speelt Mahler 8 met kracht en nuance

Volgend artikel

Landi biedt Audi een luisterrijke slotzang

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.