Nieuws

DNO presenteert flexibele programmering

De Nationale Opera (DNO) brengt de komende tijd een ‘flexibele en wendbare programmering’ met vooral ruimte voor jonge makers en uitvoerenden. De familieopera Goud! gaat op 28 december alsnog in première. In januari is er een uitvoering van Rossini’s Petite messe solennelle.

Lorenzo Viotti maakt met het Koor van DNO de voorstelling Voices out of Silence. (© Daniëlle van Coevorden)

Grootschalige operaproducties zijn voorlopig niet mogelijk. DNO antwoordt op die beperking met ‘nieuwe artistieke experimenten en verschillende manieren van presenteren’, aldus de aankondiging. Volgens directeur Sophie de Lint werkt het gezelschap op dit moment ‘in een soort permanente festivalstand’, waarbij creatief met opera aan de slag gegaan moet worden.

Al eerder werd aangekondigd dat de geschrapte productie van Le nozze di Figaro op 29 november online in première gaat. Mozarts opera is door dirigent Riccardo Minasi en regisseur David Bösch ingekort tot twee uur. In de cast onder anderen Ying Fang, Davide Luciano, Ruzan Mantashyan en Riccardo Fassi. Het bekijken van de stream, die tot en met 27 december online blijft staan, kost 2,95 euro.

Aanleunend tegen de online Figaro-première brengt een jong team van makers Figaro (solo): Bring me a Storm, een tegengeluid en aanvulling op Mozarts klassieker. Vertrekpunt is Figaro’s explosieve monoloog uit het toneelstuk Le mariage de Figaro van Beaumarchais. De ‘opera-monoloog’ wordt gezongen door countertenor Angelo Custódio en gaat op 29 november net na Figaro online in première. De productie is onderdeel van OFFspring, een initiatief van DNO om de vele annuleringen te compenseren.

Een ander OFFspring-team gaat aan de slag met een muziektheatervoorstelling rond Aida, de productie die DNO in december zou brengen. Ze gaan in de productie in dialoog met Verdi’s klassieker en met Amsterdam-Zuidoost. De voorstelling wordt opgenomen in het decoratelier van DNO en gaat op 30 december online in première.

Toekomstig chef-dirigent Lorenzo Viotti werkt met het Koor van DNO samen voor de voorstelling Voices out of Silence, een ‘sfeervol, bijna meditatief muzikaal programma’. De productie draait om de betekenis van stilte, verstilling en de menselijke stem en wordt a capella gezongen. De muziek is van onder anderen Gesualdo, Stravinsky, Barber, Britten en Poulenc. De productie gaat op 20 december online in première en blijft tot en met 17 januari beschikbaar.

Het DNO-koor verzorgt ook, samen met het Nieuw Amsterdams Kinderkoor en de operastudio van DNO, een kerstprogramma, Christmas Carols. Het concert met bekende en onbekende kerstliederen wordt op 24 december gratis gestreamd op Facebook, YouTube en de website van DNO.

De familieopera Goud! werd eerder dit seizoen uitgesteld, maar kan op 28 december alsnog in première gaan, met dertig mensen in de zaal. Het werk van componist Leonard Evers wordt geregisseerd door Kenza Koutchoukali, met de Nederlandse zangeressen Nienke Nasserian Nillesen en Vera Fiselier afwisselend in de hoofdrol. Goud! gaat op 28 december in première en is tot en met 3 januari te zien, vaak meermaals op een dag.

DNO begint het nieuwe jaar met een uitvoering van Rossini’s Petite messe solennelle. De Italiaanse dirigent Andrea Battistoni, die in 2017 bij DNO La bohème dirigeerde, leidt het Nederlands Philharmonisch Orkest in de uitvoering van de mis, met in de solopartijen Michael Spyres, Ying Fang, Katia Ledoux en Frederik Bergman. De uitvoering wordt in januari opgenomen en gestreamd.

Vorig artikel

Meezingen met Quatre Bouches

Volgend artikel

Roberta Alexander krijgt Edison Oeuvreprijs

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.