Nieuws

Stefano Mazzonis di Pralafera overleden

Regisseur en intendant Stefano Mazzonis di Pralafera is op zondag 7 februari overleden. Dat deelde de Opéra Royal de Wallonie zondag mee. Mazzonis di Pralafera was sinds 2007 algemeen en artistiek directeur van het Luikse operahuis.

Stefano Mazzonis di Pralafera in actie tijdens een repetitie. (© Opéra Royal de Wallonie-Liège)

‘Onder leiding van Stefano Mazzonis heeft de Opéra Royal de Wallonie-Liège een ongekende ontwikkeling op het gebied van artistieke kwaliteit, internationale reputatie en publieke steun doorgemaakt’, stelt Willy Demeyer, voorzitter van de raad van bestuur van het Luikse operahuis, in een bericht over het overlijden van de intendant. ‘De artistieke wereld van de Fédération Wallonie-Bruxelles verliest één van haar meest briljante figuren.’

Stefano Mazzonis di Pralafera debuteerde in 1983 als operaregisseur en maakte in de jaren tachtig naam bij verschillende Italiaanse operahuizen en -festivals. Hij was directeur van meerdere festivals en van het Teatro Comunale di Bologna.

In 2007 trad Mazzonis di Pralafera aan bij de Opéra Royal in Luik. In zijn programmeringen legde hij de focus op Italiaans en Frans repertoire. Hij koos vaak voor grote, bekende titels, maar combineerde dat altijd met één of meerdere rariteiten per seizoen. ‘Wij specialiseren ons in het Italiaanse en Franse repertoire. Dat voeren we op integere wijze uit, met respect voor de compositie’, zei Mazzonis di Pralafera in 2019 in een interview met Place de l’Opera.

Librettogetrouwdheid en authenticiteit waren speerpunten voor de intendant bij het selecteren van zijn regisseurs. Zelf regisseerde hij vaak meerdere producties per seizoen, die in de regel zeer in de smaak vielen bij het publiek. ‘Het hoeft niet allemaal traditioneel te zijn, maar we tonen wel respect voor de werken die we brengen’, zei Mazzonis di Pralafera in hetzelfde interview.

Onder de leiding van de Italiaan kreeg de Opéra Royal een grotere uitstraling in de regio en daarbuiten. Een uitbouw in 2012 droeg daaraan bij, evenals het casten van wat oudere, maar nog altijd beroemde en bekwame zangers.

De afgelopen jaren ensceneerde Mazzonis di Pralafera in Luik producties als Don Carlos (in de originele opzet die Verdi voor de Parijse Opéra maakte), Anna Bolena, Madama Butterfly, Aida, Macbeth en Rigoletto. Hij zou dit seizoen nog ensceneringen van I lombardi alla prima crociata en Otello presenteren.

Het nieuws van het overlijden van Stefano Mazzonis di Pralafera komt twee weken nadat de Opéra Royal bekendmaakte op zoek te gaan naar een opvolger voor de intendant. Het contract van Mazzonis di Pralafera liep op 31 juli 2022 af.

Vorig artikel

Opera Vlaanderen wijzigt plannen

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Edwin, Anna en Freddie

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.