CD-recensies

Australische Rheingold klinkt als een klok

In 2004 werd Das Rheingold van Richard Wagner voor het eerst op SACD gezet, Super Audio CD. Dat gebeurde in het Adelaide Festival Theatre in Australië. Een opname van bijzondere geluidskwaliteit, met een supercast.

Rheingold Er is maar een klein minpuntje aan deze prachtige uitgave van Das Rheingold (Melba MR 301089-90), onderdeel van de eerste Ring des Nibelungen op SACD: de bezetting van Loge door de duidelijk uitgezongen Christopher Doig. Jammer is dat, maar omdat de rest van de cast werkelijk superieur is (in Adelaide, Australië!), ga ik er verder niet over zeuren.

De Nederlander John Bröcheler is nog steeds één van de beste vertolkers van Wotan. Zijn sonore stem is stevig en solide, met een zeer autoritaire uitstraling.

Elisabeth Campbell (Fricka) klinkt een beetje zeurderig en een tikje scherp, maar die rol mag het hebben. Kate Ladner’s Freia is exact wat ze moet zijn: mooi en jong, en Liane Keegan’s Erda klinkt warm en oprecht bezorgd.

Greager (Mime) en Wegner (Alberich) komen zeer overtuigend over, men hoort ze als het ware acteren.

De Israëlische dirigent Asher Fisch leerde het vak bij Daniel Barenboim, en het zal me niet verbazen als hij het ooit tot de Wagner-dirigent gaat schoppen. Het klinkt allemaal zo vanzelfsprekend.

Het publiek is duidelijk aanwezig en de toneelgeluiden (je hoort zelfs het klateren van de rivier) werken zeer sfeerverhogend en stimulerend voor de verbeelding. Het geluid is ontegenzeggelijk weergaloos.

Vorig artikel

José Cura siert Puccini’s Edgar

Volgend artikel

Coppola bewerkt Edgar van Puccini

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski