Achtergrond

YouTube-portret: Giuseppe Verdi

Voor wie niet weet met welk beeld of geluid hij vandaag de verjaardag van maestro Verdi moet vieren, heeft Place de l’Opera een aantal beziens- en beluisterenswaardige fragmenten rond de componist verzameld. Met dank aan YouTube.

Giuseppe Verdi 3Tussen de meer dan 250.000 treffers die je bij het zoeken op de naam Giuseppe Verdi op YouTube krijgt, is de volledige opname van dit prachtige Proms-concert van 20 juli 2013 beslist de moeite waard. Het koor en orkest van de Accademia Nazionale di Santa Cecilia voeren onder chef Antonio Pappano voornamelijk onbekendere werken van Verdi uit. Geen straf om je avond mee door te brengen. Als soliste verschijnt sopraan Maria Agresta op het podium.

Wie gegrepen is door Pappano’s bezieling voor Verdi, heeft wellicht ook interesse in de Verdi-documentaire die de dirigent voor de BBC-serie Opera Italia maakte. Hieronder de eerste kleine 20 minuten van die documentaire. Er zijn op YouTube meer delen terug te vinden.

Eén van de beroemdste en meest geliefde films die van het werk van Verdi zijn gemaakt, is Franco Zeffirelli’s filmbewerking van La Traviata uit 1982, met Plácido Domingo en Teresa Stratas in de hoofdrollen. Hieronder een half uur met hoogtepunten.

Het is met de meeste werken van Verdi niet mogelijk, maar met Falstaff kun je het Verdi-jubileum ook luchtig en lachend vieren. Hieronder een volledige opname van de opera, opgenomen in het Royal Opera House in Londen, met zangers als Bryn Terfel, Roberto Frontali, Barbara Frittoli, Gwynne Howell en Diana Montague in de cast.

Wie Verdi liever met de nodige melancholie herdenkt, kan goed terecht bij deze absoluut briljante uitvoering van zijn Messa da Requiem, met Herbert von Karajan op de bok en Leontyne Price, Fiorenza Cossotto, Luciano Pavarotti en Nicolai Ghiaurov als solisten. Over legendarische zangers gesproken…

Tot slot: wie het maar niks vindt om achter zijn pc of laptop clips te draaien, kan natuurlijk ook nog naar de cd-winkel sprinten en één van de vele Verdi-albums die het afgelopen jaar verschenen zijn kopen. Hieronder een paar trailers ter aanmoediging:

Vorig artikel

ZaterdagMatinee voert requiem Duruflé uit

Volgend artikel

Fleming en Thielemann raken het hart

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.