Binnenkort

Opera op radio en tv: week 25

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio en tv. In week 25 (18–24 juni) onder meer een hele avond Jonas Kaufmann en een alomtegenwoordige Jevgeni Onjegin in Amsterdam.

Zaterdag 18 juni

Jonas Kaufmann ( foto: Johannes Ifkovits)

Lohengrin (R. Wagner)
Alleen de naam Jonas Kaufmann zal al veel kijkers trekken voor deze Wagner-opera die in 1850 in première ging. Deze versie uit 2009 wordt gespeeld en gezongen door koor en orkest van de Bayerische Staatsoper onder leiding van chef-dirigent Kent Nagano. Richard Jones deed de regie. Naast Kaufmann als Lohengrin kunt u bijna 3,5 uur kijken naar Anja Harteros als Elsa von Brabant, Christof Fischesser als Heinrich, Wolfgang Koch als Friedrich von Telramund en Michaela Schuster als Ortrud.
Mezzo: 21.15 u.

In het voorprogramma: Kaufmann in München
De échte fans van Jonas Kaufmann hoeven niet te wachten tot kwart over negen, want hij is drie kwartier eerder, ook op Mezzo, al te zien bij het Münchner Rundfunkorchester onder leiding van Michael Güttler. Tijdens dit concert, dat vorig jaar werd opgenomen, zong de tenor aria’s van Beethoven, Mozart, Weber, Wagner.
Mezzo: 20.30 u.

Macbeth (G. Verdi)
De BBC-radio nam onlangs in het Royal Opera House in Londen een versie van Verdi’s Macbeth op, uitgevoerd onder leiding van dirigent Antonio Pappano. Macbeth werd gezongen door Simon Keenlyside, Lady Macbeth door Liudmyla Monastyrska. In Covent Garden zongen verder onder andere Raymond Aceto, Dmitri Pittas en Steven Ebel.
BBC Radio 3: 18.00 u. (NL)

Zondag 19 juni

Messe Solenelle (G. Rossini)
Op zondagochtend programmeert BravaNL vaak een religieus getint werk. Deze week is dat Rossini’s Messe Solennelle. De mis wordt uitgevoerd door het Gewandhausorchester Leipzig, het Gewandhauschor en het Chor der Oper Leipzig, alle onder leiding van Riccardo Chailly.
BravaNL: 10.20 u.

Carmen (G. Bizet)
Sopraan Anne Sofie von Otter zal in september bij De Nederlandse Opera te zien zijn in een double-bill van de opera’s Iphigénie en Aulide en Iphigénie en Tauride van Gluck. Voor wie wil zien hoe ze het in het veel modernere repertoire doet, kan op BravaNL vanavond kijken naar haar Carmen-vertolking. Deze versie dateert uit 2008 en werd opgenomen in Glyndebourne met Philippe Jordan voor het orkest en David McVicar als regisseur. Andere solisten waren: Hans Voschezang, Lisa Milne en Marcus Haddock.
BravaNL: 20.45u.

The cricket recovers (R. Ayres)
De opera van Richard Ayres, gebaseerd op het boek De genezing van de krekel van Toon Tellegen wordt in het Holland Festival uitgevoerd in een regie van Pierre Audi. In de live-radiouitzending hoort u Asko|Schönberg onder leiding van Etienne Siebens met zang van VocaalLAB Nederland.
Radio4: 20.00 u.

Maandag 20 juni

Così fan tutte (W. Mozart)
De jongens (Topi Lehtipuu en Luca Pisaroni) tegen de meisjes ( Miah Persson en Anke Vondung), met Nicolas Rivenq als de oude filosoof Don Alfonso en Ainhoa Garmendia als het kamermeisje Despina. Deze Cosi werd opgenomen tijdens het Glyndebourne Festival van 2006. Ivan Fischer stond voor het Orchestra of the Age of Enlightenment.
BravaNL: 6.00 u.

Carlos Kleiber – Traces to nowhere
Documentaire van de ZDF over leven en werken van dirigent Carlos Kleiber (1930-2004), met medewerking van onder andere Plácido Domingo en Brigitte Fassbaender.
Mezzo: 22.20 u.

Dinsdag 21 juni

Tosca (G. Puccini)
U hoort en ziet Daniela Dessì als Floria Tosca, Fabio Armiliato als Cavaradossi en Ruggero Raimondi als Scarpia in een productie van het Teatro Real de Madrid. Maurizio Benini was dirigent, Núria Espert verzorgde de mise en scène.
Mezzo 20.30 u.

Woensdag 22 juni

Requiem (G. Fauré)
Het requiem wordt uitgevoerd door het Winchester Cathedral Choir en het English Chamber Orchestra onder leiding van Martin Neary. Solisten zijn Thomas Allen (bariton) en Dominic Harvey (sopraan).
BravaNL: 22.15 u.

Donderdag 23 juni

Jevgeni Onegin (P. Tsjaikovski)
U moet behoorlijk uw best doen om Eugène Onéguine, Jevgeni Onjegin of Евгений Онегин vandaag niet tegen te komen. U kunt hem vanavond treffen in Het Muziektheater in Amsterdam of op een groot videoscherm in het Oosterpark. Maar u kunt ook thuis de radio of tv afstemmen op Mezzo of Radio4, waar de opera live te volgen is. Bij alle varianten zit het Koninklijk Concertgebouw Orkest in de bak, dirigeert Mariss Jansons en doet Stefan Herheim de regie. De hoofdrol van Jevgeni Onjegin wordt gezongen door Bo Skovhus, die onlangs nog op deze website geportretteerd werd.  Andere solisten zijn: Stefania Toczyska (Madame Larina), Krassimira Stoyanova (Tatiana), Elena Maximova (Olga), Nina Romanova (Filipievna), Andrej Dunaev (Lenski), Mikhail Petrenko (Gremine) en Guy de Mey (Monsieur Triquet).
Mezzo: 20.00 u.
Radio4: 19.30 u.

Vrijdag 24 juni

Mojca Erdmann (foto: Felix Broede/ Deutsche Grammophon)

Die Entführung aus dem Serail (W.A. Mozart)
Het Nederlands Kamerorkest verzorgde in 2008 de begeleiding van deze opera in het Amsterdamse Muziektheater. Toneelregisseur Johan Simons maakte deze productie die volgens het Parool ‘luid boegeroep en even luid bravogebrul’ opriep. Het Financieele Dagblad noemde Kurt Rydl een ‘lekkere dikzak’. Constantinos Carydis stond voor koor en orkest. De solisten waren onder andere Laura Aikin, Edgaras Montvidas, Kurt Rydl, Mojca Erdmann, Michael Smallwood en Steven Van Watermeulen.
BravaNL: 12.00 u.

Weektip

Het Muziekhuis van Radio4 huisvest recente maar ook oudere opnamen die online te beluisteren wanneer u wilt. Deze week als onze tip de opname van bariton Bernard Kruysen en pianist Hans Henkemans met werk van Claude Debussy. Het duo concerteerde in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in juni 1968.

Vorig artikel

Sutherland is Stupenda als Elvira

Volgend artikel

Youtube-portret: Krassimira Stoyanova

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

  1. Claire
    18 juni 2011 at 16:21

    Dank u wel voor de tip, wij gaan weer met wat vriendinnen heerlijk genieten van Jonas, een hele avond lang!

  2. Els
    19 juni 2011 at 11:56

    Zondagavond, 19 juni op BBC2 televisie: BBC Cardiff Singer of the World. KLASSIEKE ZANG. Ned. tijd 18.30. Presentatie o.a. Joyce Didonato.