BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 36

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 36 (3 – 9 september) onder meer aandacht voor Der Freischütz op de radio en een Don Giovanni vol sterren.

Opera in de ZaterdagMatinee op Radio4
Het is even afwachten hoe de horror van Der Freischütz het op de radio houdt, maar in elk geval is de uitvoering in de ZaterdagMatinee van het werk van Von Weber ook live te horen op Radio4. De opera uit 1821 wordt concertant uitgevoerd door de Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor. Solisten zijn onder andere Marcel Reijans, Silvana Dussmann, Christina Landshamer, Sebastian Holecek en Henk Neven. Dirigent is Michael Schønwandt.
Radio4: zaterdag 3 september om 13.00 u.

Makropulos in Salzburg
Het ARD Radiofestival (te horen op veel Duitse radiozenders) nam op 13 augustus een uitvoering op van Die Sache Makropulos van Leos Janácek. Sopraan Angela Denoke zong in deze uitvoering in het Festspielhaus van Salzburg de rol van Emilia Marty, tenor Raymond Very deed Albert Gregor en Peter Hoare zong de tenorrol van Vitek. Het Wiener Staatsopernchor en de Wiener Philharmoniker stonden onder leiding van Esa-Pekka Salonen.
Radio NDR Kultur: zaterdag 3 september om 20.00 u.

Keenlyside als Don Giovanni (foto: Opus Arte).

Don Giovanni met meer dan vijf sterren
De zomergasten van deze zondagavond zijn twee uitmuntende Donna’s: de ene, Anna, is een rol van Marina Poplavskaya en de andere, Elvira, wordt gezongen door Joyce DiDonato. De derde dame is Miah Persson als Zerlina. Dat noem je al een ‘sterrencast’. Daarbij opgeteld Eric Halfvarson als de Commendatore en Ramón Vargas als Don Ottavio. En de twee heren waarvan minstens één denkt dat de wereld en al die dames om hem draaien, Leporello en Don Giovanni, worden gezongen door Kyle Ketelsen en Simon Keenlyside. Er is ook nog een grote dirigent: Sir Charles Mackerras staat voor het koor en orkest van The Royal Opera. Francesca Zambello gaf de opera van Mozart scenisch vorm.
BravaNL: zondag 4 september om 20.30 u.

Eva-Maria als Lady Macbeth
De rol die Eva-Maria Westbroek in 2006 zoveel roem en de VSCD Klassieke Muziekprijs bracht, was Lady Macbeth uit de opera Lady Macbeth van het Mtsensk District van Dimitri Sjostakovitsj. Ze zal hem opnieuw gaan zingen in december 2011 in het Teatro Real in Madrid.

Het verhaal over ‘liefde, lust, macht en onderdukking’ werd in 2006 voor De Nederlandse Opera geregisseerd door Martin Kusej. Die versie zendt BravaNL vanavond uit. Net als onlangs bij Jevgeni Onjegin zat het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons in de bak. De andere solisten waren Christopher Ventris, Carole Wilson, Vladimir Vaneev, Lani Poulson, Ludovít Ludha en Alexandre Kravets.
BravaNL: maandag 5 september om 20.30 u.

Lebrecht praat met Baker
Tussen haar debuut in 1956 en haar afscheid van het operapodium in 1982 zong de Britse mezzosopraan Dame Janet Baker (1933) zowel Händel als Britten, Mahler als Monteverdi, waarbij Orfeo uit Glucks opera haar lijfrol was. In het laatste Lebrecht-interview van dit seizoen praat ze over haar loopbaan en haar leven als zangeres.
BBC Radio 3: maandag 5 september om 23.15 u. (NL-tijd)

Falstaff op het landgoed van Christie
In 2009 bracht het Glyndebournefestival een productie van Falstaff van Giuseppe Verdi op de planken. Op het landgoed waar John Christie in 1934 een eigen festival startte, zat de London Philharmonic in de bak, gedirigeerd door Vladimir Jurowski. Regisseur was Richard Jones. De solisten: Peter Hall (Dr Caius), Christopher Purves (Sir John Falstaff), Alasdair Elliott (Bardolph), Paolo Battaglia (Pistol), Jennifer Holloway (Mrs Page), Dina Kuznetsova (Mrs Ford).
Mezzo: dinsdag 6 september om 20.30 u.

Annemarie Kremer (foto: Frank Doorhof).

Annemarie Kremer als Agrippina
De Agrippina van Händel die het Combattimento Consort Amsterdam in 2004 op podia in binnen- en buitenland bracht, werd zeer goed ontvangen. De productie werd geregiseerd door Eva Buchmann, Jan Willem de Vriend stond voor zijn eigen orkest en als solisten waren er Place de l’Opera-columniste Annemarie Kremer in de titelrol, Renate Arends als Poppea, Michael Hart-Davis als Nerone en Quirijn de Lang als Ottone.
BravaNL: woensdag 7 september om 12.00 u.

Weektip

Componist Guillaume Dufay, die uitsluitend vocale werken schreef, was al meer dan 150 jaar dood voor het genre opera – met een geboortedatum rond 1600 – ontstond. Hij was, met Binchois, één der eersten van een school die we nu de Vlaamse Polyfonisten noemen. Tijdens Laus Polyphoniae in Antwerpen en op het Utrechtse Festival Oude Muziek klinkt geregeld zijn werk. In het Radio4 Avondconcert kunt u luisteren naar het ensemble Cantica Symphonia dat motetten van Dufay uitvoerde in de Utrechtse St. Catharinakathedraal.
Radio4: maandag 5 september om 20.00 u.

Vorig artikel

Utrecht huist Gaudeamus Muziekweek

Volgend artikel

Riksman maakt kilometers in Iphigénie

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.