Binnenkort

Klaus Mertens voert Winterreise uit

Bariton Klaus Mertens en pianiste Tini Mathot voeren van 1-3 februari Winterreise van Schubert uit in Arnhem, Utrecht en Amsterdam. Ze willen de beroemde cyclus laten horen ‘zoals het wellicht klonk op één van de vermaarde Schubertiades’.

Mertens en Mathot maakten eerder een cd van Winterreise. Nu maken ze een kleine tour met de bekende liederencyclus van Franz Schubert.

De cyclus bevat 24 liederen op teksten van Wilhelm Müller. Het gaat over een jongeman die afgewezen wordt en daarna op reis gaat. ,,In het vierentwintigste lied ontmoet hij de ‘Leiermann’, de speelman met de draailier, een verpersoonlijking van de dood”, aldus de concertorganisatie.

Mertens en Mathot voeren de cyclus op een ‘historisch geïnformeerde’ wijze uit, bijvoorbeeld door een originele Rosenberger fortepiano te gebruiken. Zo willen ze het werk laten horen zoals het mogelijk klonk op de vermaarde Schubertiades, informele bijeenkomsten van Schubert en zijn vriendenkring, waar volop voorgelezen, gemusiceerd en gedanst werd.

De Duitse bariton Mertens is een specialist in de oude muziek en werkte succesvol samen met onder meer het Amsterdam Baroque Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij zingt veel oratoria en heeft zich ook in de liedkunst bekwaamd.

Mathot studeerde piano en klavecimbel in Amsterdam en werkt nauw samen met haar echtgenoot Ton Koopman. Samen traden ze over de hele wereld op.

Winterreisse wordt uitgevoerd in Musis Sacrum in Arnhem (1 februari), de Geertekerk in Utrecht (2 februari) en de Waalse Kerk in Amsterdam (3 februari). Zie voor meer informatie de website van Ton Koopman & Friends.

Vorig artikel

Medici.tv zendt werken Poulenc en Fauré uit

Volgend artikel

Trailers: Veel opera bij Arthaus en C Major

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.