Home » Binnenkort

Opera in de media: week 38

14 september 2012 Geen reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 38 (15 – 21 september) onder meer aandacht voor Schreker, die wordt herontdekt in Amsterdam, en een Così op het strand van Californië.

Scène uit Der Schatzgräber (foto: Monika Rittershaus).

Gevonden schat
Het prikbord van de persafdeling bij De Nederlandse Opera hangt tjokvol met recensies. De première van Der Schatzgräber heeft opmerkelijk veel pers uit binnen- en buitenland naar Amsterdam gelokt. Verklaarbaar door het feit dat de opera van Schreker maar heel zelden is opgevoerd de laatste jaren. Er bestaan ook nauwelijks opnamen van, zo bleek uit de discografie op Place de l’Opera.

Het werk is nog een paar keer in Amsterdam te zien, en vanavond al via de radio live mee te beleven. Radio 4 kleedt de uitzending aan met fragmenten uit onder meer Die Gezeichneten, ook van Schreker.

De medewerkenden in Amsterdam zijn dirigent Marc Albrecht, regisseur Ivo van Hove, König Tijl Faveyts en Königin Basja Chanowski. Verder hoort u Alasdair Elliott, André Morsch en Mattijs van de Woerd.
Radio 4: zaterdag 15 september om 19.00 u.

Vocalistenconcours
Op zondagochtend is Annett Andriessen te gast bij Melchior Huurdeman in het magazine Vrije Geluiden. De concoursdirecteur komt praten over het komende Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch. Ze brengt voormalig winnares Rosanne van Sandwijk (hier te zien in één van haar winnende optredens in 2010) mee.
Nederland 1: zondag 16 septe,mber om 10.30 u.

Luca Pisaroni (foto: Marco Borggreve).

Hercules in Amsterdam
Bariton Luca Pisaroni is al even niet meer in ons land te zien geweest. Enkele jaren geleden zat hij in twee van de drie Da Ponte-opera’s van Mozart die De Nederlandse Opera in een serie bracht. Kort daarna had Pisaroni de hoofdrol in het nogal flamboyant vormgegeven Ercole amante. Die productie wordt zondag door Mezzo uitgezonden.

Het is een hele zit, maar alleen al de scène tegen het einde, als er enkele tientallen koorleden in knallend geel op het podium staan, is het wachten waard. En daarvóór is er ook voldoende te zien en te horen. David Alden zette een herkenbaar regie-signatuur onder deze productie van de Cavalli-opera, Ivor Bolton leidde Concerto Köln. Solisten naast Luca Pisaroni waren onder andere Veronica Cangemi, Anna Bonitatibus, Wilke te Brummelstroete en Johannette Zomer.
Mezzo: zondag 16 september om 17.00 u.

Georg Solti.

Sir Georg met Strauss
Een avond lang Sir Georg Solti, dat presenteert Mezzo op deze maandag. Naast orkestwerken is er vocale muziek met de Vier Letzte Lieder van Richard Strauss. Niet in de beroemde versie van Solti met zangeres Kiri Te Kanawa, maar die met sopraan Lucia Popp en het Chicago Symphony Orchestra uit 1977. De hele avond met Solti start om 20.30 uur, het programmaonderdeel met de ‘Quatre Derniers leaders’, zoals Mezzo ze op zijn website noemt, begint om kwart over tien.
Mezzo: maandag 17 september om 22.15 u.

Yannick gaat het doen
Dirigent Yannick Nézet-Séguin heeft inmiddels een naam opgebouwd als operadirigent, met Don Giovanni, Carmen, Don Carlo en Turandot, en dat is nog maar een deel van zijn operacatalogus. Hij is, voordat zijn seizoen op 18 oktober in Philadelphia begint, nog een paar keer in Nederland te zien. Op 11 en 14 oktober bijvoorbeeld met Mahler 4, en al eerder, tijdens het Gergievfestival in Rotterdam. Daar gaat hij het doen: Wagner. Op het programma van het concert op 15 september staan fragmenten uit het vierde deel van de Ring-cyclus, Götterdämmerung. Mezzosopraan Christianne Stotijn werkt mee in muziek van Chausson en ook La Mer van Debussy staat op het programma. Omroep Max zendt de opname uit in het Avondconcert.
Radio 4: maandag 17 september om 20.00 u.

Scène uit Così fan tutte in Lyon (foto: Jean-Pierre Maurin).

Het strand van Californië
In Lyon werd vorig jaar de serie opera’s die Mozart op libretti van Da Ponte componeerde in een serie uitgevoerd. Così fan tutte was door regisseur Adrian Noble geplaatst op de stranden van Californie. De recensent van Place de l’Opera vond het een aantrekkelijke, energieke voorstelling. De strandversie van Così is vanavond te zien bij Mezzo.

Koor en orkest van de Opéra de Lyon stonden onder leiding van Stefano Montanari. In de hoofdrollen waren onder andere te zien Lionel Lhote (Don Alfonso), Daniel Behle (Ferrando), Vito Priante (Guglielmo), Maria Bengtsson (Fiordiligi), Tove Dahlberg (Dorabella) en Elena Galitskaya (Despina).
Mezzo: dinsdag 18 september om 20.30 u.

Weektip

Bach in Dordt
Op vrijdag 14 september opent het tweejaarlijkse Bachfestival Dordrecht met het concert Bach puur & Bach anders, waaraan een extra groot Calefax meewerkt, VocaalLAB en de legendarische zanggroep de Swingle Singers, weliwaar in een verjongde versie. Tot zondag 23 september staat heel Dordrecht in het teken van Bach. De radio besteedt aandacht aan het festival, met op woensdag 19 september in het Avondconcert een live-uitzending van het optreden van Capella Amsterdam met Bachmotetten.
Radio 4: woensdag 19 september om 20.00 u.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.