Home » Binnenkort, Featured

Opera in de media: week 44

26 oktober 2012 Geen reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 44 (27 oktober – 2 november) aandacht voor een onbekende opera van Donizetti en de radio-uitzending van Written on Skin.

Afscheid
Truze Lodder nam onlangs na 25 jaar afscheid van De Nederlandse Opera, waar ze zakelijk directeur was. Afgelopen week werd ze onderscheiden met de titel Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau, maar zelfs in een radiostudio wordt de gelauwerde niet geacht de versierselen te dragen. Ze is, zonder medaille dus, te gast in het radioprogramma Een goedemorgen met van de TROS. Twee uur lang draait ze haar keuze uit de klassieke muziek.
Radio 4: zaterdag 27 oktober om 09.00 u.

Carmen Giannattasio (foto: BC Photography).

Carmen en David
Afgelopen week kon u op Place de l’Opera een recensie lezen van een minder bekende opera van Bellini, opgenomen door het London Philharmonic. Het orkest stond onder leiding van dirigent David Parry en sopraan Carmen Giannattasio zong de hoofdrol. Dezelfde combinatie van dirigent en sopraan is vanavond bij de BBC te horen in een onbekend werk van Donizetti, Caterina Cornaro. De titelrol van de koningin van Cyprus wordt gezongen door Carmen Giannattasio, tenor Colin Lee zingt de rol van haar geliefde Gerardo. De BBC Singers en het BBC Symphony Orchestra staan onder leiding van David Parry.
BBC Radio 3: zaterdag 27 oktober om 19.00 u.

Scène uit Written on Skin (foto: Ruth Walz).

Written on Skin
Op dinsdag 23 oktober werd een uitvoering van Written on Skin in Het Muziektheater in Amsterdam opgenomen voor Radio 4. De productie stond afgelopen weken op het programma van De Nederlandse Opera, die het nieuwe werk van George Benjamin en Martin Crimp produceerde samen met onder meer de Royal Opera in Londen en het festival van Aix-en-Provence. Het Nederlands Kamerorkest werd gedirigeerd door Franck Ollu, die tijdens de serie voorstellingen enkele malen inviel voor componist Benjamin. De relatief kleine cast voor deze opera werd in vrijwel alle recensies bejubeld. Hij bestond uit Elin Rombo, Bejun Mehta, Christopher Purves, Victoria Simmonds en Allan Clayton.
Radio 4: zaterdag 27 oktober om 19.00 u.

Jevgeni in Salzburg
Peter Mattei, Anna Samuil, Ekaterina Gubanova en Joseph Kaiser zingen de hoofdrollen in een uitvoering van Jevgeni Onjegin van Tsjaikovski. De opera werd opgevoerd tijdens het Salzburg Festival van 2007, in een regie van Andrea Breth. Het Wiener Staatsopernchor en de Wiener Philharmoniker werden gedirigeerd door Daniel Barenboim.
Mezzo: zondag 28 oktober om 17.00 u.

Scène uit Anna Nicole (foto: Bill Cooper).

Anna Nicole
De recensent van Place de l’Opera noemde de opera Anna Nicole in februari 2011 ‘een nieuwe episode van een mediahype’. De rol van de bimbo die een stokoude miljonair aan de haak sloeg werd volgens de recensie prima gezongen door Eva-Maria Westbroek, met een evengoed aandeel van Gerald Finley. Andere solisten waren onder andere Alan Oke en Susan Bickley. Het orkest van het Royal Opera House stond onder leiding van Antonio Pappano. Het werk van componist Mark-Anthony Turnage en librettist Richard Thomas werd geregisseerd door Richard Jones.
BravaNL: maandag 29 oktober om 20.30 u.

Gemaskerde Verdi
Geen Wagner deze week en voor het evenwicht wel de eveneens jubilerende Verdi. Zijn Un ballo in maschera werd enkele jaren geleden uitgevoerd in het Teatro Real in Madrid, door het koor en orkest van het operahuis onder dirigent Jesús López Cobos. Regisseur Mario Martone werkte met een cast bestaande uit Marcelo Álvarez, Violeta Urmana, Marco Vratogna en Elena Zaremba.
Mezzo: dinsdag 30 oktober om 20.30 u.

Portret van Solti
Een recente documentaire over de dirigent Sir Georg Solti (1912-1997) is te zien op Arte. In het programma, dat als titel kreeg Für mein Leben habe ich kämpfen müssen, komen veel mensen aan het woord die Solti goed gekend hebben, waaronder zijn weduwe Lady Valerie Solti, Valery Gergiev, Sir Peter Jonas en Norman Lebrecht.
Arte: woensdag 31 oktober om 22.10 u.

Weektip

De liefhebbers van het lied kunnen hun hart ophalen tijdens de vijf avonden dat het programma Componist van de week aandacht besteedt aan Hugo Wolf (1860-1903). Presentator Jan Rot laat heel veel vocalisten horen in de uitzendingen op Radio 4. Aan bod komen onder andere Olaf Bär, Elizabeth Schwarzkopf, Dietrich Fischer-Dieskau, Thomas Allen en Dawn Upshaw.
Radio 4: van maandag tot en met vrijdag om 19.30 u.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.