Home » Binnenkort

Opera in de media: week 6

1 februari 2013 2 reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 6 (2 – 8 februari 2013) onder meer aandacht voor twee opera’s van Rossini en de wereldpremière van een werk van Philip Glass.

Juan Diego Flórez als de Comte Ory (foto: Marty Sohl / Metropolitan Opera).

Juan Diego als vliegende non
De in Peru geboren tenor Juan Diego Flórez werd onlangs veertig. Deze weken zingt hij, net als vorig seizoen, de hoofdrol van Le Comte Ory bij de Metropolitan Opera. Komende maanden vliegt hij over de wereld voor concerten in Londen en Parijs, zingt hij in La donna del lago in Covent Garden en eind november voert zijn tournee hem naar Essen, niet zo ver van de Nederlandse grens.

Maar eerst is er, via de radio, Le Comte Ory van Rossini, in New York, met naast Flórez onder andere Pretty Yende als Adele en Karine Deshayes als Desolier. Koor en orkest van de Met worden gedirigeerd door Maurizio Benini.
BBC Radio 3: zaterdag 2 februari om 19.00 u.

Ernst, Elly en de rest
Ernst laat Elly horen, Elly draait haar eigen muziekkeuze: veel reden om dit weekend Radio 4 aan te zetten. Elly Ameling is te gast in het programma Een goede morgen met en draait twee uur lang haar eigen platenkeuze. De gevierde zangeres is op 16 februari in Rotterdam te zien tijdens een Masterclass gewijd aan de muziek van Hugo Wolf.
Radio 4: zaterdag 2 februari om 9.00 u.

In de programma’s die Ernst Daniël Smid presenteert staan op zaterdag delen uit Medea van Cherubini (nu in voorbereiding bij OPERA2DAY) op het programma en op zondag is Elly Ameling te horen in verschillende lieduitvoeringen met als begeleiders onder andere Irwin Gage en Dalton Baldwin.
Radio 4: zaterdag 2 en zondag 3 februari om 11.00 en 18.00 u.

Marina Poplavskaya (foto: Oliver Lim).

Meyerbeer in Londen
Half december was de ‘grand opéra’ Robert le diable van Giacomo Meyerbeer in Londen te zien. Een opname uit de Royal Opera wordt zaterdagavond door de NTR uitgezonden. Daniel Oren leidde het orkest en het koor van Covent Garden, in de verschillende rollen hoort u zangers als tenor Bryan Hymel in de titelrol, sopraan Patrizia Ciofi als Isabelle en sopraan Marina Poplavskaya in de rol van Alice. Poplavskaya is over enige tijd weer in Amsterdam te zien als Violetta in La Traviata.
Radio 4: zaterdag 2 februari om 19.00 u.

Dmitri Hvorostovsky (foto: Pasha Antonov).

Troubadour in New York
Op Mezzo is zaterdagavond ook opera te zien. De zender brengt Il Trovatore van Verdi in de uitvoering door onder andere Marcelo Álvarez (Manrico), Sondra Radvanovsky (Leonora) en Dmitri Hvorostovsky (Conte Di Luna). Het koor en orkest stonden in deze opname uit 2011 uit de Met in New York onder leiding van Marco Armiliato. David McVicar deed de regie.
Mezzo: zaterdag 2 februari om 20.30 u.

Donizetti – Pia de’ Tolomei
Niet de allerbekendste opera van Donizetti, Pia de’ Tolomei. De componist herschreef de opera driemaal naar aanleiding van de eerste reacties in 1837. De uitvoering in het Teatro alla Fenice was gebaseerd op de Ricordi-editie. Op de bühne stonden zangers als Patrizia Ciofi en Carlo Cigni. Vaste dirigent van de Opéra Royal de Wallonie in Luik, Paolo Arrivabeni, dirigeerde het koor en orkest van het Teatro alla Fenice.
BravaNL: woensdag 6 februari om 18.15 u.

L’Hollandais volant
De Parijse versie, uit 1841, van Der fliegende Holländer van Richard Wagner wordt niet vaak uitgevoerd. Hij wijkt op een aantal punten af van de gangbare, latere versie. In 2004 nam de Cappella Coloniensis de oerversie op met een aantal bekende solisten en met gebruikmaking van originele instrumenten, die hier combineren met passende, lichtere stemmen dan bij Wagner gebruikelijk, zo zegt de programmatoelichting.

U hoort onder andere Franz-Josef Selig, Jörg Dürmüller en Kobie van Rensburg. De titelrol van Der Holländer wordt gezongen door Terje Stensvold. Het WDR Rundfunkchor, het Prager Kammerchor en de Cappella Coloniensis staan onder leiding van Bruno Weil.
WDR Radio 3: zondag 3 februari om 20.00 u.

María Bayo (foto: Javier Salas).

Meer Rossini
Nog meer Rossini na Le Comte Ory is te zien bij BravaNL. Deze zender brengt op maandag de opera Bianca e Falliero. Rossini schreef het werk in 1819 voor de Scala in Milaan. Deze opname werd gemaakt op het Rossini Opera Festival van 2005. U hoort Renato Palumbo als dirigent van het Orquesta Sinfónica de Galicia en het Praags Kamerkoor, en als solisten María Bayo (sopraan), Daniela Barcellona (mezzosopraan), Francesco Meli (tenor) en Carlo Lepore (bas).
BravaNL: maandag 4 februari om 20.30 u.

Weektip

Nieuwe opera van Philip Glass
Hoewel de website van Medici.tv kampioen is in opdringerigheid – na enige tijd komt een dwingend lidmaatschapstekstje in beeld en kan je niet verder – is het op woensdag 6 februari toch de moeite waard om de site te bezoeken. De laatste van de serie voorstellingen van de opera The Perfect American van Phillip Glass wordt dan live uitgezonden vanuit Madrid. Het Teatro Real had op 22 januari de wereldpremière van een nieuwe Glass-opera, gebaseerd op het leven van Walt Disney.

Het team achter deze productie bestaat uit Dennis Russell Davies (muzikaal leider), Phelim McDermott (regisseur) en Ben Wright (choreograaf). In de hoofdrol ziet u Christopher Purves, onlangs in Amsterdam te zien in Written on Skin, en verder onder andere David Pittsinger, Donald Kaasch en Janis Kelly. John Easterlin zingt de rol van Andy Warhol.
Medici.tv: woensdag 6 februari om 20.00 u.

door

2 reacties »

  • Antonio zei:

    Ik heb nooit problemen met Medici.tv gehad. Je moet je eenmaal registreren (is gratis) en verder laten ze je met rust.
    Iets anders wordt het als je dingen terug wilt zien, want dan moet je inderdaad betalen, gratis geldt alleen maar live uitzendingen die je daarna nog een paar dagen gratis mag zien

  • olivier zei:

    Zeer interessante uitzending van het Tros-programma “Een goedemorgen met”, met Elly Ameling in dit geval. Hoe genoeglijk om zo’n vakvrouw twee uur aan het woord te horen en haar muziekkeus te beluisteren. En wat een verademing dat deze gast nu eens niet laat blijken hoe veelzijdig haar muzikale smaak wel is door ons The Rolling Stones, Chet Baker, Afrikaanse muziek of André Hazes voor te schotelen. Magnifiek was ook de charmante wijze waarop mevrouw Ameling in 2-3 welgekozen zinnen definitief afrekende met de het prutswerk van Jan Rot op het gebied van Lied-vertalingen. Genoten!

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.